Afyonkarahisar Belediyesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan tasarruf tedbirleri genelgesine uymadığı yönünde Gazeteci Nail Azbay’ın kaleme aldığı yazıya yanıt geldi. Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar tarafından Afyon Postası’na gönderilen cevap metnini olduğu gibi yayınlıyoruz. 

CEVAP VE DÜZELTME YAPMA ZORUNLULUĞU DOĞDU

24.08.2021  tarihli Afyon postası isimli İnternet haber sitesinde Nail Azbay’ın “Halkın parasını israf ediyorsunuz” başlıklı köşe yazısı belediyemiz ve çalışanlarımıza haksız olarak ithaf edildiğinden cevap ve düzeltme yapma zorunluluğumuz doğmuştur. 

11 AYLIK İHALE YAPILDI

Söz konusu köşe yazısında “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tasarruf tedbirleri kararını Afyon Belediye hiçe saydı” şeklindeki yorumun, asılsız olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. 

Şöyleki “Şehir Postası Gazetemiz” aylık olarak yayın hayatına devam etmektedir. Şehir Postası Gazetesi basım işi 11 aylık süre ile 12 Şubat 2021- 31 Aralık 2021 tarihleri arasını kapsayacak şekilde ihalesi yapılmış ve sözleşmesi imzalanmıştır. Daha öncede açıkladığımız gibi ihalesi tasarruf tedbirlerinden önce yapılan gazetemizin yayımlanmasında kanunen herhangi bir engel bulunmamaktadır. 

İDDİALARI KABUL ETMİYORUZ

Yine köşe yazısında "halkın parasını çar çur ediyorsunuz” şeklindeki yorumu asla kabul etmiyoruz. Belediye başkanımız belediyenin kaynaklarını kullanırken tasarruf konusunda azami hassasiyet göstermektedir. Kaldıki bu konu Afyon halkının da malumudur. 

Çağımız teknoloji çağı olmasına rağmen gazetemizin yazılı basım ortamında yayınlanmasının tek amacı sadece belli bir kesime değil Gastronomi Şehri olan Afyonkarahisar’ımızı her alanda tanıtmak için internet ortamında faydalanamayan vatandaşlarımıza ulaştırmaktan ibarettir. Ayrıca gazetemiz şehrimizin tanıtımı adına 81 ilin valisine, TBMM’ne ve 81 ilin belediye başkanına gönderilmektedir. 

GENELGE BU GAZETENİN BASIMINI KAPSAMIYOR

Köşe yazısında iddia edildiği gibi bir durum asla söz konusu değildir. Genelgede bahsedilen izin Şehir Postası Gazetesi’ni kapsamamaktadır.

30 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan genelgede “3 ay içerisinde yeniden izin alacaktır” ibaresi açık bir şekilde belirtilmiştir. 

BASIN İLAN KURUMU İLE İSTİŞARE ETTİK

Ancak, Basın İlan Kurumu ile yapılan istişarelerimizde de belirtildiği üzere söz konusu gazetemizde ilimizin tanıtılmasına yer verilmesi reklam ya da ilanları kapsamaması nedeniyle konu izine tabi değildir. 

BASIN SAVCILIĞINA EVRAKLARIMIZI TESLİM ETTİK

Ayrıca gazetemiz yayın hayatına girmeden önce Basın Savcılığı’na istenilen evraklar iletilmiş olup, Basın İlan Kurumu ile de gerekli istişareler yapılmıştır. İlgili kurumların hazırladığı yönetmelikler çerçevesinde basımı yapılmaktadır. Uyum işbirliği ve hizmet anlayışıyla gelişen ve büyüyen Afyonkarahisar’ımızın bu tür olumsuz haberlerle meşgul edilmesinin doğru olmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız. 

Belediyeden daha önce yapılan ve bir belediyeye, bir devlet kurumuna hiç yakışmayan o açıklama ise şöyleydi: 

Bu açıklama üzerine Afyon Postası olarak şu açıklamada bulunarak belediyeyi "edepli" açıklama yapmaya davet etmiştik. 

Afyonkarahisar Belediyesi’nin her ay basıp dağıttığı gazetenin tasarruf tedbirlerine uymadığını anlatan haberimizden sonra belediyeden “Kamuoyuna Duyuru” başlığı ile bir açıklama geldi. 

Söz konusu açıklamada Afyonkarahisar’ın en çok takip edilen, ayda 1 milyonu aşan görüntülemeleri ile halkın sesi olan Afyon Postası’na hitaben “sözde haber sitesi”, “fitne ve fesat haberciliği” gibi bir devlet kurumuna yakışmayan ifadeler görmekten derin üzüntü duyduk.

Ne yazıkki belediye gibi bir devlet kurumunun resmi internet ve sosyal medya hesaplarından yaptığı bu tür açıklamalar, Afyonkarahisar Belediyesi’nin kurumsal yapısına zarar verdiğini, her defasında tekrar ettikleri “Gönül Belediyeciliğinin” sadece sözde kaldığını ortaya koymaktadır.  

Bu yüzden Afyonkarahisar Belediyesi’ni yöneten kadronun kendisine çeki düzen vermesini, devlet adabıyla hareket etmelerini, oturdukları makamın ağırlığına yakışır davranış sergilemelerini bekliyoruz. 

Söz konusu ihalenin yıl başında yapıldığını ve kanunen bir engel olmadığını yine bu açıklamadan okuduk. 

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı tasarruf genelgesinin yayınladığı tarihten 3 ay içerisinde daha önce izin alınan iş ve işlemler için dahi izin alınması gerektiği ifade ediliyor. 

Kamuoyu adına edeplice soruyoruz, bu izin alındı mı? Alındı ise ne zaman alındı? 

Afyonkarahisar Belediyesi’nin yöneticilerinden edepli bir açıklama bekliyoruz, kendilerini “Gönül Belediyeciliğine” uygun hareket etmeye davet ediyoruz. 

Bizleri hakaret ve küfürlerle yıldıramazsınız.

Korkmadan yılmadan kamu görevi olan gazeteciliğimizi yapmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla…