banner16

banner15

Kendir çuvalda tatlanan leblebi ihracatın gözdesi

Manisa'nın Kula ilçesinde yöreye has nohut ve pişirme tekniğiyle üretilen leblebiye iç piyasanın yanı sıra Balkan ve Orta Doğu ülkelerinden talep hızla artıyor Nohutların ilk kavurma işleminin ardından kendir çuvallarda 15 gün bekletilmesiyle tatlanan Kula leblebisi, ilçeye yaklaşık 3 milyon dolarlık ekonomik girdi sağlıyor Kula Leblebiciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Karcıoğlu: 'Aldığımız coğrafi işaretle artık dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız'

EKONOMİ 29.09.2019, 12:30 29.09.2019, 12:30
Kendir çuvalda tatlanan leblebi ihracatın gözdesi
banner18

MANİSA (AA) AHMET BAYRAM Manisa"nın Kula ilçesinde yöreye özgü parlak nohutların kendir çuvallarda dinlendirilmesi ve üç aşamalı kavrulmasıyla elde edilen Kula leblebisi, iç pazarın yanı sıra Orta Doğu ve Balkan ülkelerinden talep alıyor.

İlçede asırlık bir gelenek olan leblebi üreticiliği yaklaşık 60 işletmede sürdürülüyor. Yılda ortalama 2 bin 400 ton nohudun leblebiye dönüştüğü Kula"da ürünün yaklaşık bin 600 tonu iç piyasaya satılıyor, 800 tonu ise Balkan ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilerek ilçe ekonomisine 3 milyon dolar civarında katkı sağlanıyor.

Kula"da ticaret ve sanayi odası olmadığı için en yakın ilçe Salihli"nin ticaret ve sanayi odasına bağlı olan leblebi üreticileri, leblebinin coğrafi tescil alması için 2 yıl önce Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu.

Temmuz ayında sonuçlanan başvurunun ardından, tadı, kokusu, üretiminde kullanılan nohudun doğallığı ve parlaklığı gibi özellikleriyle Türkiye"deki diğer leblebi türlerinden ayrılan Kula leblebisi, coğrafi işaret almaya hak kazandı.

Kendir çuvallar, doğallığı koruyor, lezzeti artırıyor

Kula ve çevresinde yetiştirilen nohutların leblebiye dönüşmesi yaklaşık iki ayı buluyor. İşletmelere gelen nohutlar, ilk kavurma işleminin ardından kendir çuvallara konularak yaklaşık 15 gün dinlendiriliyor. Bu bekleme süresinde çuvallarda hava alan nohutlar, ikinci kavurma işleminden sonra 30 gün beton sergide bekletiliyor. Beton sergiden alınan nohutlar son kavurmadan sonra boyutlarına göre ayrılıp satışa sunuluyor.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, AA muhabirine, Kula leblebisinin Türkiye"nin diğer bölgelerinde üretilen leblebilerden farklılıkları olduğunu belirterek, "Burada üretilen leblebilerimiz, Kula, Selendi ve Uşak kırsalında yetiştirilen nohutlardan üretilmektedir. Bunlar, gübre vermeden tamamen doğal koşullarda yetiştirilir. Bu şekilde yetişen nohutlardan leblebi yaptığımız için Kula"nın leblebisinin kendine özgü nefaseti var. Diğer leblebi türlerine göre daha kabadır ve parlaktır." dedi.

Yüksel, Kula leblebisine iç piyasanın yanında özellikle Balkan ve Orta Doğu ülkelerinden artan bir talebin söz konusu olduğunu, coğrafi işaretle birlikte tanınırlığı arttıkça iç ve dış piyasa satışlarının da artacağını dile getirdi.

Kula leblebisini yöresel bir lezzet olmaktan ülkeye mal olan bir ürün haline getirmeye çalışacaklarını ifade eden Yüksel, "Kula"daki yaklaşık 60 işletme yılda 2 bin 400 ton leblebi üretiyor. Bunun üçte ikisi iç piyasaya veriliyor. Kalan 800 tonluk kısım ise ihracata gidiyor. Bunun da Kula"ya getirisi 2,8 ile 3 milyon dolar arasındadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından bu rakamları ikiye, üçe katlamayı düşünüyoruz." dedi.

"Dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız"

Kula Leblebiciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Karcıoğlu da Kula leblebisinin coğrafi işaretle tescillenmesini uzun yıllar beklediklerini anlatarak, "Aldığımız coğrafi işaretle artık dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız. Doğal nohuttan hiçbir katkı maddesi kullanmadan ürettiğimiz leblebimiz, midedeki su oranını düzenlediğinden çok yararlı. 100 yıldan fazla yaptığımız bu zanaatı coğrafi işaretle daha çok tanıtacağız." ifadelerini kullandı.

İlçedeki leblebi üreticilerinden Fatih Erdil de dedelerinden miras kalan leblebiciliği 4. kuşak olarak sürdürdüğünü belirterek, farklı lezzet özellikleri bulunan Kula leblebisinin daha fazla tanınmasını istediklerini söyledi.

Yorumlar (0)
25°
kapalı
Namaz Vakti 19 Haziran 2021
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 40 84
2. Galatasaray 40 84
3. Fenerbahçe 40 82
4. Trabzonspor 40 71
5. Sivasspor 40 65
6. Hatayspor 40 61
7. Alanyaspor 40 60
8. Karagümrük 40 60
9. Gaziantep FK 40 58
10. Göztepe 40 51
11. Konyaspor 40 50
12. Başakşehir 40 48
13. Rizespor 40 48
14. Kasımpaşa 40 46
15. Malatyaspor 40 45
16. Antalyaspor 40 44
17. Kayserispor 40 41
18. Erzurumspor 40 40
19. Ankaragücü 40 38
20. Gençlerbirliği 40 38
21. Denizlispor 40 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 38 86
2. M. United 38 74
3. Liverpool 38 69
4. Chelsea 38 67
5. Leicester City 38 66
6. West Ham 38 65
7. Tottenham 38 62
8. Arsenal 38 61
9. Leeds United 38 59
10. Everton 38 59
11. Aston Villa 38 55
12. Newcastle 38 45
13. Wolverhampton 38 45
14. Crystal Palace 38 44
15. Southampton 38 43
16. Brighton 38 41
17. Burnley 38 39
18. Fulham 38 28
19. West Bromwich 38 26
20. Sheffield United 38 23
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 38 86
2. Real Madrid 38 84
3. Barcelona 38 79
4. Sevilla 38 77
5. Real Sociedad 38 62
6. Real Betis 38 61
7. Villarreal 38 58
8. Celta de Vigo 38 53
9. Granada 38 46
10. Athletic Bilbao 38 46
11. Osasuna 38 44
12. Cádiz 38 44
13. Valencia 38 43
14. Levante 38 41
15. Getafe 38 38
16. Deportivo Alaves 38 38
17. Elche 38 36
18. Huesca 38 34
19. Real Valladolid 38 31
20. Eibar 38 30