banner16

banner177

banner15

banner153

Kendir çuvalda tatlanan leblebi ihracatın gözdesi

Manisa'nın Kula ilçesinde yöreye has nohut ve pişirme tekniğiyle üretilen leblebiye iç piyasanın yanı sıra Balkan ve Orta Doğu ülkelerinden talep hızla artıyor Nohutların ilk kavurma işleminin ardından kendir çuvallarda 15 gün bekletilmesiyle tatlanan Kula leblebisi, ilçeye yaklaşık 3 milyon dolarlık ekonomik girdi sağlıyor Kula Leblebiciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Karcıoğlu: 'Aldığımız coğrafi işaretle artık dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız'

EKONOMİ 29.09.2019, 12:30 29.09.2019, 12:30
Kendir çuvalda tatlanan leblebi ihracatın gözdesi
banner18

MANİSA (AA) AHMET BAYRAM Manisa"nın Kula ilçesinde yöreye özgü parlak nohutların kendir çuvallarda dinlendirilmesi ve üç aşamalı kavrulmasıyla elde edilen Kula leblebisi, iç pazarın yanı sıra Orta Doğu ve Balkan ülkelerinden talep alıyor.

İlçede asırlık bir gelenek olan leblebi üreticiliği yaklaşık 60 işletmede sürdürülüyor. Yılda ortalama 2 bin 400 ton nohudun leblebiye dönüştüğü Kula"da ürünün yaklaşık bin 600 tonu iç piyasaya satılıyor, 800 tonu ise Balkan ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilerek ilçe ekonomisine 3 milyon dolar civarında katkı sağlanıyor.

Kula"da ticaret ve sanayi odası olmadığı için en yakın ilçe Salihli"nin ticaret ve sanayi odasına bağlı olan leblebi üreticileri, leblebinin coğrafi tescil alması için 2 yıl önce Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu.

Temmuz ayında sonuçlanan başvurunun ardından, tadı, kokusu, üretiminde kullanılan nohudun doğallığı ve parlaklığı gibi özellikleriyle Türkiye"deki diğer leblebi türlerinden ayrılan Kula leblebisi, coğrafi işaret almaya hak kazandı.

Kendir çuvallar, doğallığı koruyor, lezzeti artırıyor

Kula ve çevresinde yetiştirilen nohutların leblebiye dönüşmesi yaklaşık iki ayı buluyor. İşletmelere gelen nohutlar, ilk kavurma işleminin ardından kendir çuvallara konularak yaklaşık 15 gün dinlendiriliyor. Bu bekleme süresinde çuvallarda hava alan nohutlar, ikinci kavurma işleminden sonra 30 gün beton sergide bekletiliyor. Beton sergiden alınan nohutlar son kavurmadan sonra boyutlarına göre ayrılıp satışa sunuluyor.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, AA muhabirine, Kula leblebisinin Türkiye"nin diğer bölgelerinde üretilen leblebilerden farklılıkları olduğunu belirterek, "Burada üretilen leblebilerimiz, Kula, Selendi ve Uşak kırsalında yetiştirilen nohutlardan üretilmektedir. Bunlar, gübre vermeden tamamen doğal koşullarda yetiştirilir. Bu şekilde yetişen nohutlardan leblebi yaptığımız için Kula"nın leblebisinin kendine özgü nefaseti var. Diğer leblebi türlerine göre daha kabadır ve parlaktır." dedi.

Yüksel, Kula leblebisine iç piyasanın yanında özellikle Balkan ve Orta Doğu ülkelerinden artan bir talebin söz konusu olduğunu, coğrafi işaretle birlikte tanınırlığı arttıkça iç ve dış piyasa satışlarının da artacağını dile getirdi.

Kula leblebisini yöresel bir lezzet olmaktan ülkeye mal olan bir ürün haline getirmeye çalışacaklarını ifade eden Yüksel, "Kula"daki yaklaşık 60 işletme yılda 2 bin 400 ton leblebi üretiyor. Bunun üçte ikisi iç piyasaya veriliyor. Kalan 800 tonluk kısım ise ihracata gidiyor. Bunun da Kula"ya getirisi 2,8 ile 3 milyon dolar arasındadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından bu rakamları ikiye, üçe katlamayı düşünüyoruz." dedi.

"Dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız"

Kula Leblebiciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Karcıoğlu da Kula leblebisinin coğrafi işaretle tescillenmesini uzun yıllar beklediklerini anlatarak, "Aldığımız coğrafi işaretle artık dünya çapında tanıtım yaparak ihracatımızı katlayacağız. Doğal nohuttan hiçbir katkı maddesi kullanmadan ürettiğimiz leblebimiz, midedeki su oranını düzenlediğinden çok yararlı. 100 yıldan fazla yaptığımız bu zanaatı coğrafi işaretle daha çok tanıtacağız." ifadelerini kullandı.

İlçedeki leblebi üreticilerinden Fatih Erdil de dedelerinden miras kalan leblebiciliği 4. kuşak olarak sürdürdüğünü belirterek, farklı lezzet özellikleri bulunan Kula leblebisinin daha fazla tanınmasını istediklerini söyledi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Mayıs 2022
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 38 81
2. Fenerbahçe 38 73
3. Konyaspor 38 68
4. Başakşehir 38 65
5. Alanyaspor 38 64
6. Beşiktaş 38 59
7. Antalyaspor 38 59
8. Karagümrük 38 57
9. Adana Demirspor 38 55
10. Sivasspor 38 54
11. Kasımpaşa 38 53
12. Hatayspor 38 53
13. Galatasaray 38 52
14. Kayserispor 38 47
15. Gaziantep FK 38 46
16. Giresunspor 38 45
17. Rizespor 38 36
18. Altay 38 34
19. Göztepe 38 28
20. Ö.K Yeni Malatya 38 20
Takımlar O P
1. Ankaragücü 36 70
2. Ümraniye 36 70
3. Bandırmaspor 36 62
4. İstanbulspor 36 60
5. Erzurumspor 36 58
6. Eyüpspor 36 57
7. Samsunspor 36 51
8. Boluspor 36 50
9. Manisa Futbol Kulübü 36 49
10. Tuzlaspor 36 49
11. Denizlispor 36 49
12. Keçiörengücü 36 48
13. Gençlerbirliği 36 48
14. Altınordu 36 45
15. Adanaspor 36 45
16. Kocaelispor 36 44
17. Bursaspor 36 44
18. Menemen Belediyespor 36 38
19. Balıkesirspor 36 12
Takımlar O P
1. M.City 38 93
2. Liverpool 38 92
3. Chelsea 38 74
4. Tottenham 38 71
5. Arsenal 38 69
6. M. United 38 58
7. West Ham United 38 56
8. Leicester City 38 52
9. Brighton 38 51
10. Wolverhampton Wanderers 38 51
11. Newcastle 38 49
12. Crystal Palace 38 48
13. Brentford 38 46
14. Aston Villa 38 45
15. Southampton 38 40
16. Everton 38 39
17. Leeds United 38 38
18. Burnley 38 35
19. Watford 38 23
20. Norwich City 38 22
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 86
2. Barcelona 38 73
3. Atletico Madrid 38 71
4. Sevilla 38 70
5. Real Betis 38 65
6. Real Sociedad 38 62
7. Villarreal 38 59
8. Athletic Bilbao 38 55
9. Valencia 38 48
10. Osasuna 38 47
11. Celta Vigo 38 46
12. Rayo Vallecano 38 42
13. Elche 38 42
14. Espanyol 38 42
15. Getafe 38 39
16. Mallorca 38 39
17. Cadiz 38 39
18. Granada 38 38
19. Levante 38 35
20. Deportivo Alaves 38 31
Günün Karikatürü Tümü
banner136