ÖZEL HABER-

Afyon Postası instagram canlı yayınınında Nail Azbay’ın sorularını yanıtlayan Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, patates fiyatlarının neden düştüğünü anlattı. Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinden olan Sandıklı’da görev yapan Toptaş özetle şunları söyledi: 

75 KURUŞTAN İLK SÖKÜM YAPILDI SONRA 30 KURUŞA DÜŞTÜ

Sandıklı’da bayram öncesinde yani temmuz ayının başında hasat başladı. İlk hasat döneminde 75 kuruştan söküm yapılmıştı. Daha sonra talep olmadığı için 30 kuruşa kadar geriledi. Bunun yanında tüccarlar alım yapmıyordu. Ürünün tarlada kalma durumu vardı. 

TÜCCARLAR ALIM YAPMIYORDU

Tarım Bakanlığımıza bu problemleri ilettik. Yöremizin milletvekilleri bize yardımcı oldu. Daire müdürleri Sandıklı’ya geldiler. Genel müdürler bizim Ankara’ya gittiğimizde bakan beyle toplantıdaymış. Bir kaç konu hakkında tartışma olmuş. İlk acil plan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin acil bir şekilde alım yapması gündeme alınmış. Bu sonuç verdi. Kooperatifler şu anda alıma başladı. Çiftçiyi bu durum kurtarmıyor ama şöyle bir durum var. Tarladaki ürüne alıcı yoktu. Tüccarlar almıyordu. En azından devlet çiftçiye varlığını hissettirdi. 

İHRACAT HABERİNİ BEKLİYORUZ

İkinci acil plan şu. İhracata destek vereceklerini söylediler bize. Daha önceki yıllarda ihracat için nakliye primi vermişler. Yine böyle bir prim verilmesini, hızlı bir şekilde buradaki ürünlerimizin ihraç edilerek yabancı ülkelere gönderilmesini bekliyoruz. Ben baştan beri devletten umut kesilmez dedim. Devletimizden Allah razı olsun. Sonucun güzel olacağını biliyorum ben.

TÜCCARLAR TARLAYA GİDİP DÜŞÜK FİYAT VERİYOR YADA ALMIYORDU

Tüccar bir tarlaya gidiyor, bu beğenmedim diyor, diğer tarlaya gidiyor fiyatı düşük veriyor. Kooperatifler devreye girince tüccar almak isteyecek. Şu anda kooperatifler 75 kuruşa alım yapıyor. Burada biraz olsun fiyatların artacağını düşünüyoruz. 

ÜRÜN EN AZ 1 LİRA OLMALI

Ürün 1 lira olsa çiftçi zarar etmez. Maliyetler çok yüksek. Tarım ilacı girdileri yüksek. Bu çok zahmetli bir ürün. Çiftçi açısından düşünmek gerekirse devletimiz Elektirik desteği verebilir. 

CUMHURBAŞKANIMIZ EKİLMEDİK YER BIRAKMAYIN DEMİŞTİ, BİZDE EKTİK

Cumhurbaşkanımız ekilmedik yer bırakmayın demişti. Biz yardım edeceğiz demişti. Cumhurbaşkanımız yardım edecek. Tarım Bakanımızla gidip görüştük. Herkesin içi rahat olsun bu sorun çözülecek.

500 BİN TON PATATES FAZLALIĞI VAR

Türkiye’nin patates tüketim oranı 5 Milyon ton. Bu sene sürülmedik yer bırakmayın deyince 5 milyon 300 bin ton ekili alan ortaya çıktı. Yani 300 bin ton tüketim fazlalığı var. Buna istinaden corona virüs nedeniyle toplu tüketim alanlarının kapalı olması nedeniylede tüketimde azaldı. 200 bin tonda burada var. Yani toplam 500 bin ton patates fazlalığı var.Ama düzeleceğini umut ediyoruz. Bugünleri hep birlikte atlatacağız.