Eren Gökyer’in bu seminer hakkında söyledikleri şöyle:

10 GÜNDE 36 SEMİNER

Kent Konseyi’nin desteğiyle toplam 18 okulumuzda seminer programı planlandı. Bu seminer programı 8’nci ve 12’nci sınıf öğrencilerine ve onların anne ve babalarına yönelikti. Sınav anne babalarına yönelik bir çalışmaydı. İki ayrı seminer planladık. Bir tanesi ‘mesele bir fikre aşık olmak’ semineri, ‘hayalleriniz kanatlarınız olsun’ seminerleri düzenledik. 10 günde 36 seminer düzenledik. Bu süre içinde saha içinde bizzat bulunan bir kişi olarak yer yer çok gururlu, yer yer de duygusal ve üzüntülü anlar yaşadım. 

‘CEVİZİN’ ÖZÜNE İNMEK İSTEDİK

İmam Gazali “Cevizin kabuğunu kırıp özüne inemeyenler evizin tamamını kabuk zannederler” demiş. Bizde cevizin kabuğundan ziyade özüne inmeyi kendimize amaç edindik. Biz bu süreçte toprağın altına tohum ekmek istedik. Bundan sonra bunun filizlenmesini sağlamalıyız. 

ÇOCUKLARIMIZ HAYATIN TA KENDİSİNE HAZIRLAMIYORUZ

Genellikle deneme sınavlarında almış oldukları puanlar onlar hakkında başarılı ya da başarısız etiketleme yapma durumunu ortaya koyuyor. Bir gencin başarısız ya da başarılı olması buna bağlı olmamalı. Biz yavrularımızı akademik alana hazırlarken maalesef hayatın ta kendisine hazırlamayı ihmal ediyoruz. Diyoruz ki çocuğumuza akademik anlamda başarılıysan sen bizim başımızın tacısın, ama bu anlamda başarılı değilsen ötekileştiriyoruz. 

PANDEMİ SÜRECİNİN NETİCESİ 3-4 YIL SONRA ORTAYA ÇIKACAK

Deneme sınavı önemli ama çocuğumuzu tanımak, onu anlamak çabası içerisinde bulunmak çok önemli bir konu. Gençler bizim geleceğimiz. Pandemi hakikaten çok etkiledi. Okullarımız öğretim kısmıyla değil eğitim kısmıyla uğraşıyor. 1.5 yıl okullarımızı kapattık ara verdik. Biz bu sürecin etkilerini 3-4 yıl sonra daha fazla göreceğiz. 

NE İSTEMEDİKLERİNİ BİLEN GRUPLA KARŞILAŞTIK

Biz bu eğitimlerde ne istemediklerini bilen bir grupla karşılaştık. Çünkü bir insan ne istemediğini bilirse ne istediğini çok daha rahat bir şekilde ifade edebilir. Üzücü olan şey şuydu: Ne istediklerini sorduğumda ise anlaşılmadıklarını ifade ediyorlar. Burada aile ve okul baskın çıkıyor. 

ANNE VE BABA KENDİSİNİ YETİŞTİRMELİ

Anne ve baba tarafı çok önemli. Anne ve babaya ulaşamadığımız zaman yaptığımız bu çalışmalar eksik kalacak. Sizlerin katkıları bu anlamda çok önemli. Kendisini yetiştiremeyen bir anne ve babanın iyi bir insan iyi bir evlat yetiştirmesi mümkün değil. Yavrularımızı olmadıkları insan olmaya zorluyoruz. Anne ve baba olarak kendi gerçekleştiremediklerimizi onların üzerinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Onları bizden ayrı bir birey olarak görmüyoruz. Akademik başarı için onları bunaltıyoruz. Bu sürece anne ve babanın girmesi çok önemli. 

BİR ŞEHRİN KADERİ DEĞİŞECEK

Sizlerin huzurunda Şemseddin Başkana teşekkür ediyorum. 36 seminerin 36’sına da geldi. Orada değerli eşi ile bulundu. Bir şehrin kaderini değiştirecek ufak adımlar atıyoruz. Biz bir yoldayız. Yeterki gençlerimiz, anne ve babalar biraz daha bilinçlensin.