Çayağzı Köyü Orhangazi Camii, Osmanlı Devleti’nin kurucularından Orhan Gazi’nin 1323 yılında inşa ettirdiği ve kendi adıyla anılan önemli bir yapıdır. Sultan Orhan Camii Şerifi olarak bilinen bu cami, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek tekrar ibadet ve ziyarete açılmıştır.

Ahşap Mimaride Çandı Tekniği

Cami, Osmanlı döneminin özgün ahşap mimarisi ile dikkat çeker. Çandı tekniği ile inşa edilen yapı, çivisiz olarak uzun kütüklerin birbirine geçirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu yöntem, kerestelerin içine derin çentikler açılarak oluşturulan dörtgen kasnaklarla uygulanır. Temelsiz olarak inşa edilen yapılar, iri taşların üzerine yerleştirilen kasnaklarla sağlamlaştırılır. Bu teknik, kerestelerin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

Ec008Fc1 Efe6 4C0C 984A B0Fcb5Ad4112

Kültürel ve Tarihi Değerler

Camii’nin bulunduğu alanda Osmanlı dönemi sarıklı mezar taşları da bulunmaktadır. Bu mezar taşları, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtır. Ahşap mimarinin estetik ve dayanıklılık açısından nadir bir örneği olan Orhangazi Camii, tarihi ve mimari mirasıyla dikkat çekmektedir.