Gazeteci Nail Azbay, bölgeden yaptığı yayında yetkililere seslenerek, “Buraya milyonlarca liralık yatırım yapıldı. Peki ortaya çıkan bu görüntü Ayazini’ne yakışıyor mu?” diye sordu.

Milyonlarca liralık yatırımla çehresi değişmişti

Afyonkarahisar’ın Frig Vadisi’ndeki en önemli turizm noktalarından biri olan Ayazini, son yıllarda yapılan yatırımlarla önemli bir dönüşüm geçirdi.

Köyde sokak sağlıklaştırma çalışmaları gerçekleştirildi, tarihi dokuya uygun cephe düzenlemeleri yapıldı ve bölgenin turizmden daha fazla pay alması hedeflendi.

Ancak yapılan yatırımların ardından ortaya çıkan bazı görüntüler, bölgenin korunması ve düzeninin sağlanması konusunda soru işaretleri oluşturdu.

Kocatepe'den Dumlupınar'a Zafer Rotası: "Süvarinin İzinden" Sürüşü Başlıyor!
Kocatepe'den Dumlupınar'a Zafer Rotası: "Süvarinin İzinden" Sürüşü Başlıyor!
İçeriği Görüntüle

Tabela ve şemsiye karmaşası dikkat çekiyor

Gazeteci Nail Azbay, “Hatırlatıyoruz” serisinin yeni bölümünde Ayazini’ndeki mevcut tabloyu gündeme taşıdı.

Bölgede işletmelerin kullandığı birbirinden farklı renk ve büyüklükteki tabelalar ile şemsiyelerin, sokak sağlıklaştırmasıyla oluşturulmaya çalışılan tarihi dokunun önüne geçtiğine dikkat çekildi.

Azbay, yapılan yatırımların ardından bölgede ortak bir tabela ve görüntü standardının neden korunamadığını sorguladı.

“Bunca yatırım bunun için miydi?”

Ayazini’nden yetkililere seslenen Azbay, şu soruları yöneltti:

“Burası Afyonkarahisar’ın dünyaya açılan turizm kapılarından biri. Bunca yatırım neden yapıldı? Tarihi dokuyu ortaya çıkarmak, burayı daha güzel hale getirmek için değil mi? Peki bugün bu tabela karmaşası, rengârenk şemsiyeler ve düzensiz görüntü Ayazini’ne yakışıyor mu? Bunca yatırım bunun için miydi?”

Çöp görüntülerine de tepki

Azbay, bölgedeki çevre temizliğine ilişkin sorunlara da dikkat çekerek bazı noktalarda oluşan çöp görüntülerinin önemli bir turizm merkezine yakışmadığını söyledi.

Yerli ve yabancı turistlerin ağırlandığı bir bölgede yalnızca yatırım yapmanın yeterli olmadığını vurgulayan Azbay, yapılan yatırımın korunması ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Yapmak yetmez, sahip çıkmak gerekiyor”

Ayazini’nde ortak bir görüntü standardının oluşturulması gerektiğini belirten Azbay, işletmelerin de tarihi dokuya uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Azbay, “Milyonlar harcayıp burayı güzelleştirdikten sonra kendi haline bırakırsanız birkaç yıl içerisinde başladığınız yere dönersiniz. Yapmak yetmez, yapılan işe sahip çıkmak gerekiyor” dedi.

Kaymakamlığa ve esnafa çağrı

Gazeteci Nail Azbay, başta İhsaniye Kaymakamlığı olmak üzere bölgede sorumluluğu bulunan kurumlara ve Ayazini esnafına çağrıda bulundu.

Azbay, “Bu görüntülerin düzeltilmesi zor değil. Tabelaya bir standart getirirsiniz, işletmeler tarihi dokuya uygun hale gelir, çevre temizliğini düzenli yaparsınız. Ayazini’ni Türkiye’ye ve dünyaya göstermek istiyorsak önce elimizdeki değere sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Azbay sözlerini, “Görmeyenler görsün, duymayanlar duysun, unutanlar da hatırlasın. Hatırlatmaya devam edeceğiz” diyerek tamamladı.

Muhabir: Yunus ÜsTÜNDAĞ'ın Özel Haberi.