AK Parti Gençlik Kolları, 12 Eylül 1980 darbesinin 46’ncı yılı dolayısıyla Afyonkarahisar Zafer Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

“12 Eylül: Darbelerden Demokrasiye Millî İrade Mücadelesi” başlığıyla gerçekleştirilen açıklamada, aynı etkinliğin 81 ilde düzenlendiği belirtilerek, milletin demokrasi mücadelesini hatırlamak ve millî iradeye sahip çıkma kararlılığını bir kez daha ifade etmek amacıyla bir araya gelindiği kaydedildi.

“Karanlık bir tarihtir”

Açıklamada 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin kapatıldığı, siyasi partilerin faaliyetlerine son verildiği, anayasal düzenin askıya alındığı, temel hak ve özgürlüklerin ağır biçimde ihlal edildiği karanlık bir tarihtir” ifadeleri kullanıldı.

Aradan 46 yıl geçtiği belirtilerek, Türkiye’nin darbeler ve vesayetle yaşadığı süreçlere dikkat çekildi.

27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a vurgu

Basın açıklamasında 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 süreçlerine değinildi.

2008 yılında AK Parti hakkında açılan kapatma davası ile 17-25 Aralık 2013 sürecine de yer verilen açıklamada, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi hatırlatıldı.

15 Temmuz gecesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla milyonların meydanlara çıktığı belirtilerek, 253 kişinin şehit olduğu ve binlerce vatandaşın gazi olduğu ifade edildi.

D5Af89A4 Bcba 48Ab 855A 1B630F54456F

“Türkiye’de son sözü söyleme hakkı milletindir”

Türkiye’nin darbeler ve vesayetle yaşadığı süreçlerin ortaya koyduğu temel gerçeğin, son sözü söyleme hakkının millete ait olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Saadet Partili Karataş: “Karacaören’de çiftçinin sesine kulak tıkamayın”
Saadet Partili Karataş: “Karacaören’de çiftçinin sesine kulak tıkamayın”
İçeriği Görüntüle

“Merhum Adnan Menderes’in ‘Yeter! Söz milletindir’ sözüyle hafızamıza kazınan demokrasi anlayışı, Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ‘Yeter! Söz de karar da milletindir’ iradesiyle yoluna devam ediyor.”

“Darbeler arasında ayrım yoktur”

AK Parti’nin siyaset anlayışının merkezinde milletin bulunduğu belirtilerek, sandığın demokratik meşruiyetin temeli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Bizim demokrasi anlayışımızda darbeler arasında ayrım yoktur. Askerî, bürokratik veya yargısal; hangi kisve altında ortaya çıkarsa çıksın, millî iradeyi tahakküm altına almaya çalışan her türlü darbenin, muhtıranın ve vesayet girişiminin karşısındayız” denildi.

“1980 Numaralı Sandık” kuruldu

12 Eylül’ün yıl dönümü dolayısıyla 81 ilde “1980 Numaralı Sandık” kurulduğu belirtildi.

Gençler ve vatandaşların demokrasi ile millî iradeye ilişkin düşüncelerini bu sandığa bırakacağı ifade edilerek, “46 yıl önce milletin iradesini susturmaya çalışan anlayışın karşısına, bugün yine milletin sözünü koyacağız” denildi.

“Türkiye’nin istikametini millet çizer”

Açıklamanın sonunda darbeler ve vesayet dönemlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar ile 15 Temmuz şehitleri anıldı, gazilere şükran sunuldu.

AK Parti Gençlik Kolları açıklamasında şu mesaj verildi:

“Darbelerin karşısında demokrasiyi, vesayetin karşısında millî iradeyi, dayatmanın karşısında milletin hür iradesini savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin istikametini millet çizer. Türkiye’nin geleceğine millet karar verir.”

Açıklama, “Yeter! Söz de karar da milletindir” ifadeleriyle tamamlandı.

Muhabir: Aslı Çiçek