Kentsel Dönüşüm Yasası Türkiye  Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hakkında merak edilenleri Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay’a anlatan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, merak edilen soruları yanıtladı. Afyonkarahisar’da bu kanunun yansımasının nasıl olacağı hakkında da önemli açıklamalar yapan Özkaya, özetle şunları söyledi: 

Hem Afyon’u Hem Türkiye’yi İlgilendiren Bir Kanun

“Afyon'u da Türkiye'yi de ilgilendirir. Esasen bu kanun yeni çıkmadı. 2012 yılında çıktı Van Depremi’nden sonra. Daha sonra biz bu kanundan İzmir, Elazığ’da, Kartal Depremi’nde binanın yıkılması ve Güney Doğu Anadolu’daki çukur eğilimlerinden sonraki yıkılan binaların yeniden yapılması ile ilgili düzenlemeler getirdik ve bu yaşadığımız süreçte depremlerden sonra da iki tane meclis araştırma komisyonu kuruldu. Oradaki taleplere ve önerilere göre de bu kanun düzenlendi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özel görüşecek: Masada hangi konular var? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özel görüşecek: Masada hangi konular var?

Yüzde 50’lik Dilim Kentsel Dönüşüm Yapılsın Derse Yapılacak

Afyon üzerine geldiğimizde malum bizim Mısri mahallemizde veyahut da Tacı Ahmet diğer mahallelerde Hıdırlık’ın o taraflarında dönüşüm alanlarımız var. Eskiden kanunda üçte iki ihtiyari olarak karar verirse yapılabiliyordu. Şimdi bunu yüzde 50’ye indirdik. Yani yüz emlak sahibinin 50’si burada kentsel dönüşüm yapalım derse kentsel dönüşüm zorunlu hale geldi. Bu açıdan önemli mesela bizim Mısri Mahallesi açısından şöyle bir önemi var, diyelim ki birisinin 15-20 metre yeri vardı. Bu 20 metre yeri nedeniyle bir o kişiye müstakil oturacağı yer tahsis edemiyorduk. 

Dünya Tarihinde Belki İkinci Örneği Olmayan Bir Kanun

Şimdi yeni kanunda bir özel hüküm koyduk, ister o bulunduğu yerde veya bir başka yerde devletin ona tahsis edeceği bir konut verildiğinde konutun yüzde 20’si bu kişiye yüzde 80’i devlete ait olsun. Öldüğü güne kadar burada o fakir, o garip ücretsiz olarak oturacak. Bu dünya tarihinde belki ikinci örneği olmayan bir kanundur. Bu açıdan fevkalade önemli bir kanun. Yine yerinde kendimiz yaparız diyenlere yardım yapma imkanı getirdik. Bu da çok önemli, ilk defa yapıyoruz. Efendim işte “yok devlet benim arsama el koyacak, evime el koyacak” asla böyle bir şey olamaz. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin koruması altındadır. Vatandaşımız rahat olsun. Onun hakkını biz en iyi şekilde bu kanunla koruyacağız. Ben çok kanunun yapımında bulundum. Bu kanun kadar mutlu olduğum, huzur bulduğum, bu memleketin, insanların, depremde, afette perişan olmasının önüne geçmek için devletin büyük kaynak ayırdığı bir başka kanun hatırlamıyor. 

Afyon’da Kentsel Dönüşüm Yeniden Başlar Mı?

Tabi yeniden başlar dersem doğru söylemiş olmam. Neden hemen başlayamaz? Çünkü çok büyük bir afet yaşadık. Ülkemizin yüzde 15 civarındaki bölgesi, 13 buçuk milyon insanımız afete uğradı. Öncelikle onların ihtiyaçlarını görmemiz lazım. Onları evlerine oturtmamız lazım. Ondan sonra da aciliyet sırasına göre Afyonkarahisar da diğer illerimiz de bu kapsama girer.  

Rize Örneği Afyon’da Uygulanamaz mı?

“Özellikle bu bölgedeki yani Afyonkarahisar'daki kentsel dönüşüm alanındaki insanlar Rize örneğini veriyorlar. Oradaki emsal kararlara göre bir metrekarelik arsaya iki metrekarelik daire verildiğini, TOKİ içerisinde çok fazla Karadenizli personel olduğunu söyleyip bunu ona bağlıyorlar. Buna ne dersiniz?”  sorusuna yanıt veren Özkaya, şunları söyledi: 

 Rize'de Bir Metrekare Toprak Bulmak Çok Zor

“Çok doğru bir şey demem. Neden? Rize'de bir metrekare toprak bulmak çok zor bir şey. Yarısı orman, büyük kısmı dağ, dere, tepe. Yani oralarda yer bulmak çok zor. Altyapı zemini dikkate alarak oluşturulan bir şey. Şimdi birincisi bizim Afyon'daki kentsel dönüşüm alanlarının tamamı tarihi alanlar. Çok ciddi bir tarihi sitlerin olduğu, tarihi eserlerin, tescilli konakların, camilerin, medreselerin olduğu bir yer. Bunları koruyacaksınız.  

Mısri Mahallesi’nde Dönüşümü Engelleyenlerin Bir Kısmı Emlak Ve Arsa Spekülatörleri

İki; yan tarafta Karaman Mahallesi gibi kötü bir örnek var. İnsanların nefes alamayacağı, arabaların park edemediği ve esas itibariyle geçmişte oradaki gerçek hak sahiplerinin haklarının müteahhitlere devredip de müteahhitlerin emsali yükselttiği bir yer var. Bizim Mısri Mahallesi’ndeki yapmak istediğimizi engelleyenlerin de bir kısmının bu tür emlak ve arsa spekülatörleri olduğunu gayet iyi biliyoruz. Onların derdi bir an önce buraya çok yüksek emsal yükseltip o insanlardan almak idi. 

Vebali Olanlar Bu Dünyada Da Öbür Dünyada…

Yüzde 60-62 civarında devlet desteğiyle Türkiye'deki en yüksek destek buraya verilecekti. Bugün diyelim ki bu farazi söylüyorum, 500 bin TL, 1 milyon TL eden bu eski bir ev, onun yerine vereceğimiz daire belki 5 milyon belki 10 milyon edecekti. Vatandaşımız çok daha iyi konutlarda çok daha nezih alanlarda oturacaktı. Çok büyük bir fırsat kaçırıldı Afyonkarahisar açısından. Yani şehrimizin bütün siluetinin değişeceği gerçek bir şehirciliğin dönüşüm sağlanacağı bir yerdi. Bu işte vebali olanlar bu dünyada da öbür dünyada da Allah korusun bir deprem olursa bunun hesabını verirler. Ümit ediyorum ki burayı dönüştürürüz ve insanlarımızın hak ve hukukunu koruyarak” >>Kudret Kuş'un Özel Haberi.