Türkiye’de kültür ve sanatı hem ulusal hem de uluslararası alanda başarıyla temsil eden kurumların alanlarında yaptıkları çalışmaları takdir ve teşvik etmek üzere verilen ödüller, bu yıl da jüri değerlendirmesiyle belirlendi. Türkiye’nin kendi alanında ilk ve en büyüğü olarak dünyada ve Avrupa’da ilk 10 içinde yer alan İbrahim Alimoğlu Müzik Aletleri Koleksiyonu da Türkiye’de kültür ve sanat alanındaki kişisel gayret ve girişimleri nedeniyle ödüle değer bulundu.

WhatsApp Image 2023-12-08 at 18.08.16 (1)

2023 yılında 30 bin kişi ziyaret etti

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş yaptığı açıklamada Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Aletleri Koleksiyonunu sadece 2023 yılında 30 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Karakaş, “2013 yılında üniversitemizin önde gelen destekçi İş İnsanlarından Sayın İbrahim Alimoğlu’nun şahsi müzik koleksiyonuna, 2018 yılında Fahri Doktora ünvanı verdiğimiz Alman Müzikolog Wolfgang Ott’un hayatı boyunca topladığı enstrümanların İş İnsanı Sayın Alimoğlu’nun yönlendirmesiyle ilave edilerek kurulan ve sadece bu yıl yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret ettiği Devlet Konservatuvarı binasında yer alan koleksiyonumuzun bu başarıyı elde etmesinde emek veren İş İnsani Sayın İbrahim Alimoğlu, AKÜ Fahri Doktora Ünvanlı Müzikolog Wolfgang Ott başta olmak üzere yaptıkları proje ile sergilenen tüm enstrümanları farklı dillerde ve tınıları da duyulacak biçimde projelendiren Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı personelimize ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneğine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Koleksiyonun daha fazla kişiye ulaşmasını istedik”

İş İnsanı İbrahim Alimoğlu ise kendisini bir müzik tutkunu olarak tanımladığını ifade etti.  Antika değeri olan ve değişik yörelere ait müzik aletlerini bularak, uzun yıllar boyunca çalışma odasında biriktirdiğini, eserleri halkla buluşturmak için Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yönetimi ile iletişime geçtiklerini dile getiren Alimoğlu, Müzik Aletleri Koleksiyonunun kuruluş sürecini anlatarak, “Koleksiyonu daha da zenginleştirebilmek adına benim gibi bir müzik aletleri koleksiyoncusu olan Alman Müzikolog Wolfgang Ott ile iletişim kurdum. Uzun yazışmalar, görüşmeler ve ricalar silsilesi sonucunda Ott’un enstrümanları ile koleksiyon çok da zenginleşti. Wolfgang Ott’un hiçbir varisi yok. Yani bu müthiş koleksiyonunu bırakabileceği insanlara sahip değil. Dolayısı ile bu müzik aletlerini daha çok insanla buluşturmayı istedi. Bunun en iyi yolunun da bir koleksiyon bağışı olabileceği konusunda ikna oldu. Sonuç olarak, bizim yaptığımız görüşmelerle de birlikte Ott, müzik aletlerini üniversitemiz bünyesinde bulunan bu koleksiyona bağışlama kararı aldı. Tabii bu durum, dünyanın sayılı müzik koleksiyonlarından birinin Afyonkarahisar’da ve Afyon Kocatepe Üniversitesinde olmasına da büyük bir katkı sağladı” dedi.

Bakanlığın en prestijli ödülü 

Kültür ve Turizm Bakanlığının en prestijli ve en yüksek değere sahip ödülü olarak 1979’dan bu yana her yıl verilmekte olan ödüller 2016’dan itibaren “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri” ismiyle takdim ediliyor. Bakanlık ödülleri; Türk tarihi, edebiyat, dil, plastik sanatlar, mimarlık, arkeoloji, müzik ve sahne sanatları, halkbilim, tiyatro, opera ve bale, sanat tarihi, fotoğrafçılık, sinema, kütüphanecilik ve müzecilik alanlarında veriliyor.

2-39

Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu Hakkında

Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonunda, Türk ve dünya müziklerinden farklı kültürlere ait birçok müzik aleti sergileniyor. 30 Eylül 2013 tarihinde kapılarını açan koleksiyonda bulunan tüm müzik aletleri ve antika eserler, bağışlar ve satın alma yoluyla elde edildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı binasında bulunan koleksiyonun kurulması fikri AKÜ Devlet Konservatuvarı ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) ile birlikte geliştirildi. Afyonkarahisarlı iş insanı ve AKSAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, etnik ve antika değere sahip eserleri uzun yıllardır fabrikasındaki ofisinde hobi olarak biriktiriyordu. Bu eserleri halkın istifadesine sunmak isteyen Alimoğlu’na, AKÜ Devlet Konservatuvarı yönetiminin bina içinde bir müzik koleksiyonu kurma isteği de eklenince çalışmalar için ilk adım atılmış oldu.

Koleksiyon, Afyonkarahisar ve Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki sanatçılar tarafından yapılan bağışlarla zenginleşti. Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yarşi’nin bağışlarının yanı sıra Kütahya’nın halk ozanlarından Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından koleksiyona bağışlandı. Bazı luthiyer (müzik aleti yapımcısı) ve müzik evi sahiplerinin bağışları da koleksiyonun zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı.

Açıldığı ilk günden bu yana sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu, Türkiye’nin yanında dünyada da birçok müzik severin ilgisini çekti. Türkiye’deki dostları ve internet yoluyla Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu ile tanışan Alman koleksiyoncu Wolfgang Ott, koleksiyona en büyük bağışı yapan isim oldu.

'Hey Gidi Günler' 22 Mayıs'ta Afyon'da 'Hey Gidi Günler' 22 Mayıs'ta Afyon'da

1968 yılında çıktığı bir yurt dışı gezisinde arkadaşlarının kendisine doğum günü hediyesi olarak verdiği “sitar” ile müzik aletleri koleksiyonu yapmaya başlayan Ott, yıllar sonra orijinal ve farklı kültürlere ait yüzlerce çalgıya sahip oldu. Bu çok değerli koleksiyonun depolarda çürümesini ve bir yerlerde kapalı kalmasını istemeyen Ott, herhangi bir varisinin olmaması nedeniyle de tüm müzik aletlerini koleksiyona bağışlama kararı aldı.

WhatsApp Image 2023-12-08 at 18.10.35

Wolfgang Ott, çoğu telli olmak üzere toplam 250 parça enstrümanı koleksiyonda sergilenmek üzere İbrahim Alimoğlu Özel Koleksiyonuna imzaladığı protokolle bağışladı. Son olarak Mayıs 2022 tarihinde, Sri Lanka Büyükelçisi Mohamed Rizvi Hassen tarafından Sri Lanka’ya özgü ”Yak Beraya” ve ”Silambu” enstrümanları Afyon Kocatepe Üniversitesi İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu’na armağan edildi.  >>Kudret Kuş'un Haberi