Belediyenin 2027 yılında yapılan incelemeler sonucunda gider bütçesinin 9 milyar 50 milyon TL olarak belirlendiği açıklandı. Başkan Köksal, "Bu yıl gelir bütçemiz toplam 9 milyar 195 milyon lira, gider bütçemiz 9 milyar 50 milyon lira. 2026 yılı bütçemizde yaklaşık yüzde 30 oranında artış düşünülerek gelirlerimize orantılı olarak hazırlanmıştır. Bütçemiz hayırlı olsun" dedi.
Bütçe ile ilgili toplamda 47 oylama yapılacağı belirtildi.
Demirkırkan: "Bütçe beklentimizin altında"
Bütçe ile ilgili söz almak isteyen Kemal Demirkırkan, öncelikle geçen seferki mikrofon sorununa değinerek, "Geçen seferki mikrofon sorunuyla ilgili valiliğe dilekçe verdik. Belediyemizin yazdığı yazıda kabloların yerden geçtiği, üzerine basılmasından dolayı böyle olduğu ve söz hakkının engellenmeyeceği ile ilgili yazı yazılmış. Biz de buna inanmak istiyoruz" dedi.
2027 yılı bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirkırkan, "Öncelikle 2027 yılı bütçesi Afyon'a hayırlı olsun. 9 milyar dolarlık bir bütçe var, bu bütçe beklentimizin daha da aşağısında. Orta vadeli planda devletin yüzde 28 büyümesi hedeflediği dönemde bütçede yüzde 16 buçukluk artış görmüşüz. Ben şunu merak ediyorum: Daha önce AK Parti'ye geçersek iktidardan yardım gelecek deniyordu. Yeterince yardım gelmedi mi yoksa önümüzdeki yıllarda mı gelecek? Bütçe daha fazla artabilirdi, inşallah artar bundan sonra" ifadelerini kullandı.
"Sokak hayvanları bütçesinde ciddi artış beklerdim"
Demirkırkan, "Benim en önemsediğim sokak hayvanları ile ilgili bütçede yine çok artış yok. İktidarımız özellikle sokak hayvanları bakımı konusunda hassas, bütçenin ciddi oranda artırılmasını beklerdim" dedi.
"Bütçenin yüzde 14'ü taşınmaz satışıyla karşılanacak"
Demirkırkan, bütçedeki taşınmaz satışı kalemine dikkat çekerek, "En çok şuna dikkat ettim: AK Parti'den para gelmiyor mu, niye bunu söyledim? Bütçedeki ara taşınmaz satışı 1 milyar 285 milyon TL. Yani belediyemiz önümüzdeki yıl bu kadarlık satış yapacak. Daha seneyi açmadan biz satışla başladık. Bütçenin yüzde 14'ü belediyemize ait malların satışıyla karşılayacağız. Bu bence çok mantıklı değil. Bir ekre satıyorsunuz, Afyon'un bunca yıllık emeğini yok ediyorsunuz. Elbette arkadaşlar uğraşmışlardır ama özellikle 2028-2029 dönemlerinde copy paste olduğu belli, önemsiz tasarlanmış" diye konuştu.
"Afet bütçesi toplam bütçenin yüzde 0,12'si"
Demirkırkan, afet yönetimi ve kentsel dönüşüm bütçelerine ilişkin de eleştirilerini dile getirdi:
"Bütçede şöyle bir eksiğimiz de var: Afet yönetimi programına 1 milyar 81 milyon TL ayrılmış ancak bunun içindeki 1 milyar 27 milyon TL tarımsal hizmetlerin düzenlenmesiyle ilgili. Afet işlerinin payı sadece 10,5 milyon. Biz afet bölgesiyiz diyoruz, depreme hazırlıklı olacağız diyoruz ama ayırdığımız bütçe toplam bütçenin yüzde 0,12'si. Kentsel dönüşüm için de 120 bin TL ayrılmış. Şehrimizi imar edeceğiz ama 120 bin TL ile nasıl yapacağız, bunu ben bilmiyorum."
Bütçe oy çokluğuyla kabul edildi
Ardından bütçe oylamasına geçildi.
Kemal Demirkırkan, Ramazan Akgöz, Mehmet Argadal, Mine Ayaz, Nazife Lafçı, Mustafa Karanfil, Ali Tunç, Emine Emel Sarlık, Murat Karaali, Celalettin Ayvalı, Hafize Özmen, Meral Doğan, Ayşe Dudu Göktaş ve Ali Şakir Öztürk red oyu verdi.
Diğer meclis üyeleri ise kabul oyu verdi. Bütçe, oy çokluğuyla kabul edildi.





