10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle AFSÜ’de bir kafede düzenlenen etkinliğe katılım yoğun oldu. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran AFSÜ Rektörü Nurullah Okumuş Afyonkarahisar’ın sağlık turizmine değindi.

Afyonkarahisar’da bulunan termal otel sayısına ve termal suya dikkat çeken Okumuş;

“Otellerimiz ile çok görüşmeler yaptım. Muhteşem otellerimiz var. Bunların sağlık turizmi kapsamında kullanılması konusunda, burada sağlık turizminden kastım şu; mevcut klasikte yapıldığı gibi ‘ya benim belim ağrıyor, bel fıtığım var. Hadi gel bir hafta havuza gireyim çıkayım’ tarzında değil. Programlanmış, reçete edinmiş bir sağlık hizmetini sağlık çalışanları, hekim ve fizyoterapistler eşliğinde sunmaktır sağlık turizmi aslında. Uluslararası sağlık turizmi kapsamında da kastedilen bu zaten.” dedi
 

-Yurtdışından çok fazla talep var

Konuşmasının devamında Okumuş, “Onlar da haklı olarak şunu söylüyorlar. Şimdi sağlık turizmi kapsamında ben genel müdür olduğumuz dönemde sağlık turizmi yönetmeliği ile beraber bir yönetmelik hazırlamıştık konaklamalı rehabilitasyon merkezleri yönetmeliği diye. Bu yönetmelik bir avantaj. Nedir bu yönetmelik? Diyor ki; bir konaklama tesisi buradaki bir termal otel kabul edelim. Bir sağlık kuruluşu ile işbirliği yaparak konaklama tesisini hastaların konaklaması için, sağlık hizmetini de hastanenin sunması için bir işbirliği yapar diyor. Bir anlamda tesisi aslında sağlık tesisi veya hastane hüvviyeti kazandırıyorsun. Elde edilen gelir de uygun bir şekilde paylaşılıyor burada. Bu kapsamda yurt dışından çok fazla talep var. Yine genel müdür olduğum dönemde inanılmaz bir şekilde uluslararası sağlık sigorta şirketleri geliyordu. 

MHP’li Baykara ve CHP’li Varol mecliste gerildi: "Sana mı soracağım? Konuşurken senden izin mi alacağım?" MHP’li Baykara ve CHP’li Varol mecliste gerildi: "Sana mı soracağım? Konuşurken senden izin mi alacağım?"

-Türkiye’de hizmet sunacak tesis çok az

Avrupa yaşlı bir Avrupa. Çok fazla fizik tedavi hastası var, çok fazla yaşlı hastası var. Ve inanılmaz bir şekilde bunların bakımı için ciddi bir ücret de ödüyorlar. Fakat Türkiye’de bu tarzda hizmet sunacak tesis sayısı çok az. Niye? Otelinizin veya konaklama tesisinizin asansörünün ona uygun olması gerekiyor. Rampaların olması gerekiyor. Yemek hizmeti verdiğiniz, yatak hizmeti verdiğiniz, havuz hizmeti verdiğiniz yerlerin engelliye göre düzenlenmesi gerekiyor. Kapıların tamamının değişmesi gerekiyor. Buradaki tesisler diyor ki ben zaten yüzde 100 dolu çalışıyorum. Bunun yanında benden ciddi bir şekilde revizyon istiyorsunuz. Ona girmektense ben normal hizmetime devam ediyorum diyor.

-Yatırımcı elini taşın altına koyacak

Yapılması gereken bir yatırımcının elini taşın altına koyarak bizim önerilerimiz doğrultusunda tesisi yapın. Üniversiten burada, hastanen burada diyorum. Ben size personel vereyim, ben size hekim vereyim. İşbirliği yapalım. Bu işbirliği kapsamında siz de orada yurt dışından istediğiniz kadar hasta alın. Hatta bırakın yurt dışını benim hastam yeter size. Sadece bir yatırımcının bunu kafaya koyup ben bu işi yapacağım deyip elini taşın altına koyarak bu tesisin inşasına başlaması gerekiyor. Tabi herkes de haklı olarak şunu söylüyor; ‘Evet ben böyle bir işe gireceğim, bunu riskini alacağım ama bana ne vereceksiniz? Teşvik var mı? Bununla ilgili bana avantajlı bir şey sunacak mısınız?’ Herkes de bunu söylüyor. Çünkü turizm yatırımlarında teşvikler var. 

-Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi kurulacak

O yüzden biz yaklaşık dört yıl önce çalışmaya başladık. Sayın vekillerimiz, sayın bakanımız, geçmiş ve şu anki valimiz, hepsiyle beraber çalışmalarımıza başladık. Nasıl yapabiliriz bunu? Burada ciddi arazilerimiz var ve termal sularımız var. Dedik ki yatırımcıya teşvik olması amacıyla biz özel bölgeler ilan edelim. Sayın Cumhurbaşkanımızla yapılan görüşmelerden sonra sağlık endüstri bölgeleri kurulması ve sağlık endüstri bölgesi içerisinde hem sağlıkla ilgili hem de ilk defa olarak bu endüstri bölgesi içerisinde sağlık konaklama tesisleri yapılması konusunda izin aldık. Bununla ilgili ilk şirket de Ticaret Odası başkanlığında kuruldu. Şu an da açıkçası imzayı bekliyoruz. İmzalandığı andan itibaren Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi kurulmuş olacak. Akrones Otel’in yanında yaklaşık 700-750 dönümlük arazi var. Bu arazi sağlık endüstri bölgesi olarak bütün bu yatırım yapmak isteyen yatırımcıların geleciğini düşünüyorum. Bunun içerisinde tekno kentler olacak, teknoloji şirketleri olacak, konaklama, engelli bakım tesisleri olacak. Bu Afyon’un sağlık kenti olmasını sağlayacak." >>Egemen Toprak Çiçek'in Haberi