Uşak, Anadolu'nun batı ve orta bölümünün kesişim noktasını temsil eden İç Ege bölgesinde yer almaktadır. İzmir'e 211 km, başkent Ankara'ya 368 km ve İstanbul'a 499 km mesafede olan Uşak, konum olarak Batı ve Orta Anadolu'yu birbirine bağlama özelliği taşıyor. Merkez ilçenin 2018 yılı verilerine göre nüfusu 252,044 kişi olarak tespit edilmiştir. Bu büyüleyici kent, merkez ilçenin yanı sıra Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey olmak üzere toplamda 5 farklı ilçeden oluşmaktadır.

Uşak isminin çok ilginç hikayesi

Uşak ismi, tarihin derinliklerine kafa tutan bir geçmişi ifade eder. Bu tarih boyunca yerleşim bölgesi olarak hizmet veren Uşak, Temenothyria adıyla biliniyordu. Bu isim, kendisini Heraklilerden Aristomakhos'un oğlu Temenos'a borçludur. Uşak, zaman içerisinde adının değişimine tanıklık etmiş ve Roma İmparatorluğu döneminde Flaviopolis adını almıştır. Ancak, en eski ve tanınmış adı Uşşak'tır. Bu kelime, "Aşıklar Diyarı" anlamına gelmekle birlikte, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de aynı şekilde yorumlanmıştır. Öte yandan, "Anadolu'daki tarihi yer adları" kitabında, Uşak adının "Obsekion" kentinin isminden türetildiği belirtilmiştir.

Uşak’ın Kütahya’nın ilçesi oluşu

Uşak, tarih sahnesinde önemli bir dönüm noktası olan 15 Temmuz 1953'te, Kütahya'nın bir ilçesi olarak var olmaktan çıkmış ve bir il haline gelmiştir. Bu süreçte, Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı Uşak'a bağlı bucaklar da ilçe statüsü kazanmıştır. Aynı dönemde, Manisa'nın Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak'a dahil olmuştur. Bir dizi bu tür değişikliklerle, değişik illerden toplamda 18 köy Uşak'a bağlanmıştır.

Atatürk’ün Uşak’a verdiği önem

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Uşak ile olan bağları da oldukça önemlidir. Atatürk, Uşak'a ilk olarak 2-3 Eylül 1922 tarihinde komutan sıfatı ile gelmiş, ikinci kez 16 Ekim 1925'te Cumhurbaşkanı sıfatıyla ve üçüncü kez ise 1934 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi ile birlikte gelmiştir. Unutulmamalıdır ki, Atatürk'ün eşi Latife Hanım, İzmir'deki Uşaklı tüccarlar ailesi olan Uşşakizadelerin ferdi olup, kendisi de Uşak kökenlidir.

Muhabir: Nail Azbay