NEÜ Travma Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Seher Akdeniz, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, literatürde dayanıklılığın genellikle özbildirim ölçekleriyle ölçüldüğünü ancak bunu somut biyobelirteçlerle desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.
"Kriz Anlarında Toplumsal Dayanıklılık Beyinde Koruyucu Zırh Oluşturuyor Mu?"
Akdeniz, "Biz bu araştırmada toplumsal dayanıklılık, beynimizde strese karşı koruyucu bir zırh oluşturuyor mu, bunu ilk kez nörolojik düzeyde araştırmaya odaklandık. Psikolojik dayanıklılık, toplumsal dayanıklılık, empati, duygu düzenleme gibi pek çok ölçek uyguladık. Hedefimiz, dayanıklılığı artırıcı çalışmalarda nelerin iyi geldiğini belirlemek ve bunları toplumsal fayda yönünde çeşitli programlara dönüştürmek" dedi.
"EEG ve Göz Takibi ile Veriler Toplanıyor"
NEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Merve Acılar ise, katılımcılardan hem EEG kaydı hem de göz izleme takibiyle veriler topladıklarını belirterek, "Makine öğrenmesi yöntemleri kullanarak bireyin dayanıklılığına özgü biyobelirteçleri bulmayı hedefliyoruz. Bu biyobelirteçleri kullanarak ileride psikoloji alanında geliştirilecek programlarda karar destek sistemi olarak kullanılabilecek yapay zeka destekli uygulamalar geliştireceğiz" diye konuştu.





