Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "İnsan kulağının duymadığı 20 kHz'in üzerindeki ses dalgalarını mekanik bir enerjiye dönüştürürüz ve bunu bir çözeltiye veya farklı uygulamalarda kullanarak malzemeyi parçalamada kullanırız. Cihazın yaklaşık 2 yıl Ar-Ge süresi oldu, daha sonra piyasadaki cihazlarla yarışabilme adına özelliklerini geliştirdik" dedi.

Türkiye'nin 2026-2030 Yapay Zeka Eylem Planı Yayımlandı
Türkiye'nin 2026-2030 Yapay Zeka Eylem Planı Yayımlandı
İçeriği Görüntüle

"Tıp, gıda ve ilaç sanayisinde kullanılıyor"

Cihazın farklı alanlarda kullanıldığını belirten Yakuphanoğlu, "Malzeme bilimi ve nanoteknoloji başta geliyor. Tıpta DNA ve proteinlerin parçalanmasında, gıda teknolojisinde ve ilaç sanayisinde çözülmeyen etken maddelerin disperse edilerek daha küçük parçalara bölünmesinde bu ses teknolojisinden yararlanıyoruz" diye konuştu.

"Yurt dışındaki üniversitelerde de kullanılıyor"

Kendi yerli imkanlarıyla ürettikleri cihazın şu anda Türkiye'deki ve yurt dışındaki üniversitelerde bilim insanlarının hizmetinde kullanıldığını ifade eden Yakuphanoğlu, yerli ve milli malzeme üretiminin önemine vurgu yaptı.​

Kaynak: İHA