Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından (AKÜ) üniversite ile şehir buluşmaları kapsamında düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantılarında iki hafta önce değerlendirilen “Afyonkarahisar’da Hayvansal Üretim, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Vizyonu” konusu ile devam edildi.
-“Hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar yılların birikimi”
Yonca Yem Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter ise hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların yılların birikimi olduğuna dikkat çekti. Hayvancılığın gelişmesinde karşılaşılan sorunların her sene katlanarak günümüzdeki haline geldiğini ifade eden Yurter, “Hayvan sayısı gerçekten dramatik bir şekilde düşmüştür. Gerçek rakamlardan uzak bir şekilde bir hayvan varlığına sahibiz. Bunu hiç kimse inkar edemez. Üretici de, tüketici de zarar ediyor. Etin fiyatının yüksek olmasından dolayı, kişi başına düşen et miktarı geçmiştekinden daha az” dedi. Yurter, hayvancılığın sorunlarının yalnızca belirli kişi ya da kurumları değil, herkesi ilgilendirdiğini belirterek, gerçek verilerin ortaya konularak sorunların samimiyetle konuşulması gerektiğinin altını çizdi.
-“Hayvan beslenmesinde özel olarak yetiştirilecek yem bitkilerinin üretimi önemli”
Hayvanların korunması, beslenmesi ve sağlıklarının kontrol edilmesi bakımından hayvancılıkta vasıflı insan kaynağının önemli olduğunu da vurgulayan. Yurter ziraat ve meracılığın da hayvancılığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirtti. Yurter, “Hayvancılığın en önemli girdisi besin tedarik edilmesi. Hayvan beslenmesinde özel olarak yetiştirilecek yem bitkilerinin üretimi önemli. Bu üretimin beklenen seviyede olması ya da üretimlerinde düşüş yaşanması maliyetleri de etkiliyor. Altyapı eksikliği hayvan varlığına gerektiği şekilde bakılamamasını da beraberinde getiriyor” dedi.
Alimoğlu: “Üreticiler desteklenmeli”
İş İnsanı İbrahim Alimoğlu da hayvancılıkla ilgili ikincisi yapılan toplantılarda güzel tespitler yapıldığını ve sıranın tedbirleri almaya geldiğini ifade etti. İş İnsanı Kadir Altınkaya ise et veriminin düşme nedenlerine dikkat çektiği konuşmasında gelecek kaygısı olan besicinin ve üreticinin üretimde kalması için tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Altınkaya üreticiye gerekli desteğin ve değerin verilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim ete ihtiyacımız varsa, bunu yetiştirmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Zahmetine katlanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun bedelini kime ödeyeceğiz? Biz birileri üretsin biz de rahat bir şekilde tüketelim istiyoruz. Biz üretenleri desteklemeli, halk olarak üreticilere yakın durmalıyız” dedi. Mimar Mustafa Ceylan yapılan toplantıların neredeyse ders niteliğinde olduğunu ve bunun çok sevindirici olduğunu belirtti. Ceylan, Afyonkarahisar’ın ciddi ve önemli bir akademik güç olduğunun da altını çizdi. >>Kudret Kuş’un Haberi.