Havaların ısınmasıyla birlikte evlerde küçük sineklerin görülme sıklığı da artabiliyor. Özellikle meyve ve sebzelerin bulunduğu mutfaklarda ortaya çıkan meyve sinekleri; olgunlaşmış veya çürümeye başlayan gıdalar, meyve suyu ve diğer fermente olabilen organik maddelere yöneliyor. Üniversitelerin tarımsal danışmanlık kaynakları da yaz sonu ve sonbaharda bu sineklerin ev içerisindeki yoğunluğunun artabildiğine dikkat çekiyor.
Öncelikle sineklerin kaynağını bulmak gerekiyor
Küçük sineklerden kurtulmak için yalnızca görünen sinekleri öldürmek çoğu zaman yeterli olmuyor. Çünkü yumurtalarını bırakabilecekleri uygun ortam ortadan kaldırılmadığında yeni sinekler ortaya çıkabiliyor.
Bu nedenle özellikle mutfakta fazla olgunlaşmış meyveler, çürümeye başlayan sebzeler, çöpe atılmış gıda artıkları ve dökülmüş meyve suyu gibi alanların kontrol edilmesi gerekiyor. Patates, soğan ve benzeri ürünlerin saklandığı yerlerde de çürüme veya sızıntı olup olmadığı kontrol edilmeli.

Meyve ve sebzeleri açıkta bırakmayın
Olgunlaşmış meyveler küçük sinekler için önemli bir çekim noktası oluşturabiliyor. Bu nedenle tüketilecek meyvelerin fazla bekletilmemesi, mümkün olan ürünlerin uygun şekilde buzdolabında muhafaza edilmesi öneriliyor.
Çürümeye başlayan meyve ve sebzelerin ise bekletilmeden evden çıkarılması gerekiyor.
Çöp kovasını sık sık boşaltın
Mutfak çöpü de sineklerin üremesi için uygun ortam oluşturabiliyor. Özellikle içerisinde meyve, sebze veya başka organik atıklar bulunan çöplerin uzun süre bekletilmemesi önemli.
Çöp kovasının kendisinin de temiz tutulması ve mümkün olduğunca kuru bırakılması öneriliyor. Geri dönüşüme ayrılan şişe ve kutuların da saklanmadan önce durulanması sineklerin ilgisini azaltabilir.
Lavaboyu ve giderleri de kontrol edin
Küçük sinekler yalnızca meyvelerin çevresinde bulunmayabilir. Mutfak lavaboları ve giderlerde kalan organik artıklar da bazı sinek türleri için üreme alanı oluşturabiliyor.
Bu nedenle giderlerin düzenli olarak temizlenmesi ve lavaboda yiyecek artığı bırakılmaması gerekiyor.
Sirke tuzağı kullanılabilir
Evde görülen sineklerin meyve sineği olduğu düşünülüyorsa basit bir tuzak da hazırlanabilir.
Bunun için küçük bir kaba elma sirkesi konulup içerisine birkaç damla bulaşık deterjanı eklenebilir. Kabın üzeri streç filmle kapatılarak birkaç küçük delik açılması da kullanılan yöntemlerden biri. Sirkenin kokusuna gelen sinekler deliklerden içeri girerken, deterjan sıvının yüzey gerilimini değiştirerek sineklerin sıvıda kalmasına yardımcı oluyor.
Ancak tuzakların tek başına sorunu tamamen çözmesi beklenmemeli. Asıl önemli olan sineklerin ürediği ortamı ortadan kaldırmak.
Evde saksı bitkileri varsa dikkat
Her küçük sinek meyve sineği olmayabilir. Özellikle saksı bitkilerinin çevresinde görülen küçük siyah sinekler, nemli toprakta yaşayan mantar sinekleri olabilir.
Bu durumda toprağın sürekli ıslak bırakılmaması, sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verilmesi ve saksılarda iyi drenaj sağlanması önem taşıyor.
Küçük sinekleri önlemek için
Evlerde küçük sineklerin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için şu noktalara dikkat edilebilir:
Olgunlaşmış meyveleri uzun süre açıkta bırakmamak
Çürümüş meyve ve sebzeleri hemen uzaklaştırmak
Çöpü düzenli olarak boşaltmak
Çöp kovasını temiz ve kuru tutmak
Meyve suyu ve benzeri sıvıları yüzeylerde bekletmemek
Geri dönüşüm şişe ve kutularını durulamak
Lavabo ve giderleri düzenli temizlemek
Saksı bitkilerini gereğinden fazla sulamamak
Pencere ve kapılardaki sineklikleri kontrol etmek
Küçük sineklerle mücadelede en etkili yöntem, görünen sinekleri öldürmekten önce onların beslenebileceği ve üreyebileceği ortamı ortadan kaldırmak. Sorunun kaynağı bulunmadığı sürece yalnızca sprey veya tuzak kullanmak geçici sonuç verebilir.





