İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, araştırmanın vahim sonuçlar gösterdiğini belirterek, İYİ Parti'nin 13-14 Haziran'da "İyilik İçin Adalet: Türk Hukuk Çalıştayı" düzenleyeceğini duyurdu. Çalıştayda basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, seçim hukuku, kadına şiddet, çocuk adalet sistemi gibi 10 ana başlıkta somut çözüm önerileri ve yasal düzenleme metinleri üretilecek.
"Hukuk devletinin sadece kâğıt üzerinde kaldığının üzücü bir göstergesi"
Olgun araştırma sonuçlarına göre oranları şu şekilde açıkladı:
"Vatandaşlarımız büyük oranlarda, pek çok konuda hukuka ve adalete olan güvenini kaybetmiş durumda.
Araştırma sonuçlarımıza göre vatandaşlarımızın % 74’ü cezasızlık algısının şiddeti arttırdığını düşünüyor.
Yetersiz cezalar ve yanlış infaz sistemi nedeniyle suç işleyenlerin adeta ödüllendirildiği bir ülkede bu oranın çıkması son derece normal.
Yine % 73 oranında insanlarımız mafyanın ve çetelerin sokaklara hâkim olduğu kanısında.
% 71 oranında vatandaşlarımız diziler ve filmler yoluyla mafya kültürünün gençlerimizin dimağını kirleterek onları suça ittiği konusunda hemfikir.
Suç işleyenler ellerini kollarını sallayarak ve aldıkları cüzi cezaları adeta madalya gibi üzerlerinde taşıyarak dolaşırken suç mağdurlarının ise devletçe yalnız bırakıldığı ve bir kere de devletçe mağdur edildiği herkesin malumu. Bu gerçeğin kamuoyundaki karşılığı % 54.!
% 66 oranında insanlarımız yargı önünde zenginin korunduğu, yoksulun ise aynı fiili işlediğinde çok daha ağır cezalara maruz kaldığı düşüncesinde.
Ve maalesef bu boş bir inanç değil, her gün karşı karşıya kaldığımız acı bir gerçek.
Türkiye’de hukukun üstünlüğünün işlemediğini düşünenlerin oranı ise % 55!
Yargının muhalifleri sindirmede silah olarak kullanıldığını düşünenler % 58!
Bu tablo hukuk devletinin sadece kâğıt üzerinde kaldığının üzücü bir göstergesi."
"Türkiye yargı bağımsızlığında 143 ülke arasında 129. sırada"
Olgun, Avrupa Konseyi ve Venedik Komisyonu verilerine de atıfta bulunarak, "Türkiye, yargının yürütme üzerindeki denetim işlevi bakımından 143 ülke arasında 129. sırada. Bağımsız denetim organlarının etkinliği bakımından ise 138. sıradadır. Bu sıralama Türkiye Cumhuriyeti için bir utanç belgesidir" ifadelerini kullandı.
"14 Haziran'da Hukuk Vizyon Belgesi açıklanacak"
Olgun, çalıştayın ikinci gününde İYİ Parti'nin iktidarında hukuk ve adalet alanında atılacak somut adımları içeren Hukuk Vizyon Belgesi'nin kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. "Bu belge bir seçim vaadi kataloğu değil, bir yönetim taahhütnamesidir" diyen Olgun, "Türkiye daha iyi bir yargıyı hak ediyor. 13-14 Haziran'da o hukuk devletinin taslağını çizmeye başlıyoruz" dedi.




