Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar’ın en popüler dijital gazetesi olan Afyon Postası’nı ziyaret etti. Vali Çiçek’i Afyon Postası’nın Sahibi Nail Azbay, Genel Yayın Yönetmeni Kemal Baykara, Köşe Yazarı Başak Nakilcioğlu ve Sosyal Medya Editörü Esma Yeşilay Azbay karşıladı. 

Vali Çiçek ziyarette Kadın Kültür Evleri ve Kadın Kooperatifleri ile Ayazini Köyü’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Vali Çiçek özetle şunları söyledi: 

KADIN KÜLTÜR EVLERİNE İNANMAYANLAR OLDU

Kadın Kültür Evleri’ni yaparken ilk başta inanmayanlar oldu. Bütün Afyon’un işi bittide bu mu kaldı diyenler oldu. Daha sonra iyiki bunu yaptığımızı söylemeye başladılar.  İnanın buralarda Afyon tarihi  değil sadece, Türk tarihine kadar akademisyenler buralarda ders veriyor. Ben hangi yerde hangi ders veriliyor biliyorum. Ben ilk zamanlarda tarih dersi anlatılsın dediğimde eleştirilmiştim. Allah aşkına tarihini bilmeyen nasıl anlatacak? Olaylar tam olarak bilinmeyince sıkıntı oluyor. Dini konuları biz kendimiz anlatmazsak ya şunların eline düştü diyoruz. Peygamber Efendimizin hayatını anlatmak noktasında doğrudan vaizleri görevlendirdim. Onlar anlatıyor. Sen anlatmazsan merdiven altında bir başkası anlatıyor. 

KADIN KOOPERATİFLERİ TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK

En önemli şey Kadın Kültür Evleri’ni ilçelerde hayata geçirdikten sonra buraları üretime geçirmekti. En başında bunu planlamıştık. Kadın kooperatifleri şu anda bir çok ilçede kuruldu. Bu kooperatifleri yine küçük görenler çıkabilir. Yine iddia ediyorum. Kadın kooperatifleri Afyon’dan çıkarak Türkiye’ye model olacak. 

SULTANDAĞI’NDA OYUNCAK BEBEK ÜRETİLİYOR

Sultandağı bebek üretiyor. Bildiğiniz oyuncak bebek üretiyor.  Cumhuriyet Sucukları kendi maskotu olarak bu bebekleri kullanmak istedi. Her ay bin tane alacağını söyledi. Gördüğü çocuklara, işletmelere dağıtacağını söyledi. Sultandağı aynı zamanda terlik üretiyor. Otellerin terliklerini üretecekler. Pazarı oluşturduk. Türkiye’deki İçişleri Bakanlığı’na ait misafirhanelerle sözleşme imzaladık. Oralarada gönderilecekler. Emirdağ’da bakliyat paketleme yaptık. Orada büyük bir iş insanı ile görüştük. Tüm bakliyatı ben alacağım dedi. Sözleşme imzalandı. 

KOOPERATİF KONUSUNU UZMANI SEVİYESİNDE BİLİYORUM

Bu tür kooperatiflerin geçmişte çok başarısızlığı olduğu için kadınlar ilk başta korkuyor. Ben bu işin nasıl yapılacağını biliyorum. İddia ediyorum ben bu işin uzmanı seviyesinde biliyorum. Arkadaş müşteriyi nasıl oluşturacağımı biliyorum. Hayal falan görmüyorum. Çobanlar’daki süs bitkilerinin pazarı hazır. Ben raflarla falan uğraşamam. Ben ne kadar üretirsem alacak yer hazır. Bunların zemini olmadan bunları yaptırtmıyorum.

BOLVADİN AKILLICA BİR ŞEY YAPTI

Bolvadin çok akıllıca bir şey yaptı. Eber kamışından sepet üretiyorlar. Avşar emaye ile anlaştılar. Burada çıkan iki ürün sepet içerisinde satılıyor. Tüm dünyaya böyle gönderilecek. Dinarelli gibi ürünlerin sepetleride burada yapılıyor. 

ŞEHİR MERKEZİNDE KOOPERATİF KURULUYOR

Merkezde de belediye başkanımızın destekleriyle kooperatif oluşturucağız. Ama buradaki kooperatif diğer yerlerden alacak üzerine kar koyacak satacak. Herkes her şeyi üretecek değil. Afyon Belediye açacağı yerlerle satış yerleri oluşturacak. Başkanımız sağolsun yapacağını söyledi. 

ANKARA’DA YAPINCA SANAT, AFYON’DA KÖYLÜ İŞİ…

Ankara’daki yapınca bunu sanat oluyor bizimki yapınca köylü davranışı oluyor. Bunlar bir sanat. Bu turizmin bir ayağı. 

OTOBÜSLERLE ÜNİVERSİTEYE EĞİTİM ALMAYA GELDİLER

Ayazini’deki çalışmalara daha başlarken Salim Pancar ve Cumhuriyet Sucukları’nın sahibini oraya getirdim. Dün Sultandağı Kaymakamlığı Ayazini Köyü’nden yer kiralamış. Ayazini’ni tanıyamacağız. 110 tane Ayazini’nde yaşayan genç üniversite hocalarından eğitim gördü.  Türkiye’nin hiç bir yerinde bir köy otobüslere gelip üniversitelerde eğitim alıp dönmedi. Küllerinden doğuyoruz. Köylü şu anda evlerini kendi yıkıyor. Ayazini’ne harcanan 20 milyon liralık yatırımdan daha değerli olan şey o köylünün otobüslerle dolup üniversiteye gelmesi ve eğitim almasıdır.  

BAŞAK NAKİLCİOĞLU'NDAN ÇOK ANLAMLI HEDİYE

Öte yandan ziyaret esnasında Afyon Postası Köşe Yazarı Ressam Başak Nakilcioğlu, Vali Gökmen Çiçek'e aile yılı ile alakalı bir kitap hediye etti.