Afyonkarahisar Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantılarında Atatürk'ün fotoğrafçısı (Kocatepe’deki figürü çeken) Etem TEM adına ulusal bir fotoğraf yarışması düzenlenmesi kararı çıktı. Burhanettin Çoban döneminde başlayan yarışmaya Mehmet Zeybek’in de sahip çıkması kamuoyunu sevindirdi. 

ULUSAL YARIŞMA OLACAK

Belediyeden yapılan açıklamada “Afyonkarahisar Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Afyonkarahisar Şubesi iş birliğinde "Atatürk'ün fotoğrafçısı (Kocatepe’deki figürü çeken) Etem TEM adına ulusal bir fotoğraf yarışması düzenlenecek.” denildi. 

Etem Tem, Kocatepe'de çektiği Atatürk fotoğrafının hikayesini 1960 yılında Ulus Gazetesi'nde Fikret Otyam'a şöyle anlatmıştı: 

“O sabah Kocatepe’de bulunuyorduk. Taarruz, şafak vakti saat beşte başlamıştı. Mustafa Kemal Paşa, günler ve geceler süren yorgunluğuna rağmen ayakta, vaziyeti adım adım takip ediyor, direktifler veriyordu. Bir ara kumandanlardan ayrıldı. Tek başına, kayalıklar arasında dalgın ve düşünceli dolaşmaya başladı. Zaman zaman sahra dürbünleriyle düşman cephesine bakıyordu… Bir aralık o kayalık tepenin ucuna geldi. Hafifçe eğilmişti. Başparmağı dudaklarının arasındaydı… Hemen objektifimi çevirdim, adeta nefes almayacak kadar bir sessizlik içinde deklanşöre bastım, resmini çektim. Saat 11’di… O gün 7×11 boyunda sekiz on rulo film çektim. Bir kaç tane 10×15 cam… Mustafa Kemal Paşa, bütün gün ağzına bir lokma koymamıştı… Gece ric’ate (geri çekilme) başladılar. 2 Eylül’de Uşak’a girdik. Vakit yoktu. Ahır bozması bir yerde bir kaç film yıkadım. Fotoğraflar birbirinden güzeldi. Hemen dört tane yaptım, ertesi sabah götürdüm. İçeri aldılar. Berberi tıraş ediyordu. Odada portatif bir masa, bir portatif karyola, iki iskemle vardı. Bir aralık odayı işaret etti, ‘A be…  Bu bir başkumandan odasına yakışmaz’ dedi. Salih (Bozok) odayı halılarla süsleyeceğini söyledi. Zira o gün Trikopis getirilecekti. Gazi, fotoğrafları aldı, baktı. Parmaklarını fotoğrafların üzerinde gezdirdi ve çekti, çok güzel, dedi.”