-Afyon Postası’ndan Nail Azbay’ın Özel Haberi. 

Afyonkarahisar’ın Hava Kalitesi İndeksi kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yine alarm vermeye başladı. Yaşadığımız bölgede solduğumuz havanın ne kadar temiz yada kirli olduğunu ortaya koyan Hava Kalitesi İndeksi son 7 günde 100’ün üzerine çıkarak “hassas seviyeye” ulaştı. 

SALGINDAN SONRA HAVA KALİTE İNDEKSİDE PİK YAPTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan derlenen verilerde 29 Kasım günü hava kalitemiz 105’e ulaştı. Bir gün sonra hava kalite indeksi 92 olurken sonrasındaki günler yine 100’ün üzerine çıkarak hassas noktaya geldi. Solunum rahatsızlığı olan kişiler başta olmak üzere kalp rahatsızlığı olan kişiler için bu hava risk teşkil ediyor. Covid-19 salgınının pik yaptığı bu günlerde havanında kalitesinin bozulması endişe yaratıyor. 

“CİDDİ SAĞLIK ETKİLERİ SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan son 7 günlük verilere bakıldığında Afyonkarahisar’ın “hassas seviyeli” şehirlerarasında yer aldığı görüldü. Hava kalite indeksinin 101-150 arasında olan şehirlerin bulunduğu “hassas seviyeli” şehirler için bakanlık “Herkes sağlık etkileri yaşamaya başlayabilir. Hassas guruplar için ciddi sağlık etkileri söz konusu olabilir” tanımında bulunuyor.

HAVA KALİTE İNDEKSİ VERİLERİNİN ANLAMLARI NEDİR?

0-50 arası İyi, 50-100 arası orta, 100-150 arası hassas, 150-200 arası sağlıksız, 200-300 arası kötü, 300-500 arası tehlikeli