Özel Haber/Afyon Haber Postası

Afyon Postası olarak bilinçsiz soğuk su sondajları dosyasını açmaya devam ediyoruz. Önceki gün Anıtkaya Köyü’nde bulunan yüzyıllardır akan pınarın bilinçsiz sondajlar yüzünden kuruduğu haberini bu satırlardan okuyucumuzla paylaşmıştık. Bu haberimizden sonra köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan mesajlar aldık. O mesajların pek çoğu ihbar niteliğindeydi. Her birini ince eleyip sık dokuyarak değerlendirdik. Gelen ihbar mesajlarında köy çeşmelerininde kuruduğu yönündeydi. 

PATATES SULAMAK İÇİN SONDAJ ATIYORLAR

Bu ihbarları değerlendirerek köy köy dolaştık ve sokak çeşmelerinin vaziyetini görüntüledik. Vaziyet içler acısı… Hangi çeşmeye varsak ya kurumuş, yada kurumak üzere olan çeşmeyle karşılaştık… Vatandaşlar bölgede yakın zamanda patates sulamak için çok fazla sayıda sondaj çalışması yapıldığını, bu sondajlardan dolayı köy meydanlarındaki sokak çeşmelerinin kuruduğunu öne sürüyor. 

SONDAJLAR KÖY ÇEŞMELERİNİ KURUTMUŞ

Anıtkaya, Bayramgazi, Susuzosmaniye ve Aşağı Tandır köylerinde yıllardır akan sokak çeşmeleri bir anda kurumuş. Vatandaşlar bu durumu tepki göstererek, “Bu çeşmelerimiz yıllardır akardı. Bizler buraların akmadığına hiç şahit olmadık. İki yıldır etrafımızda su sondajı yapılıyor. Şikayet ettiğimizde ruhsatımız var diyorlar. Ancak adam bir ruhsat alıyor, 10 kuyu kazıyor. Bir kuyuyla 10 km ötedeki tarlasını bile suluyor. Araziyi dolaşın bakın, mutlaka karşınıza bir sondaj çalışması yapan firma çıkacak. Bir tarafı bitirip diğer tarafa geçiyorlar. Hiç durmadan sondaj atıyorlar. Bugün sokak çeşmelerimiz kurudu, yarın böyle giderse içe suyumuz gidecek.” dediler

24 SAAT SULAMA YAPILIYOR

Vatandaşlar açılan kuyularla 24 saat sulama yapıldığını belirterek, bu kuyuların denetlenmesini istediler. Vatandaşların anlattıkları şöyle: “Tamam adamın tarlasıdır anlıyoruz. Ancak yer altındaki suda adamın değil. Bu su milli servet. Dolayısıyla bu su hepimizin. Bizim talebimiz bu kuyuların denetlenmesi. Bunun bir sınırı olmalı. Bir kuyunun sulama yapacağı sınır belli olmalı. Burada adam kuyuyu bir çalıştırıyor tam 24 saat sulama yapıyor. Buna su mu dayanır? Birde sondaj atanlar bir tane ruhsat alıyor, 10 tane kuyu açıyor.”

BAYRAMGAZİ KÖYÜ’NÜN İÇME SUYU TÜKENMİŞ

Vatandaşlar Bayramgazi Köyü’nde ki içme suyunun tükendiğini yakında tüm köylerinde aynı sorunla karşılaşacağını iddia ederek, “Duyduğumuz kadarıyla Bayramgazi Köyü’nün içme suyuda tükenmiş. Şimdi onlar için yeni içme suyu kuyusu açıyorlar. Ancak bulunan kuyular yetersiz diyorlar. Buna yetkililer bir çare bulmaz ise yakın zamanda bu bölgedeki tüm köylerin su kaynakları tükenecek.” dediler