En son Denizli’de meydana gelen doğal afetin, deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak depreme dayanıklı binalar üretme zorunluluğunu hatırlattığını belirten Bircan, “Bu husustaki önemli faktörler yapı tasarımı, yapının yapılacağı alanda zemin etüt çalışmaları yapılması ve çıkan sonuca göre bina statiğini çözümlenmesidir. Aynı zamanda yapıda kullanılan malzemelerin de ilgili şartnamelere uygunluğu da önemlidir. Sıraladığımız esaslar yapının depreme karşı dayanıklı olması açısından son derece önem arz etmektedir. Şehrimizde son yıllarda yapı tasarımı, yapı kalitesi ve tekniği ve yapı denetimi bakımından iyi düzeylere geldiğimiz söylenebilir. Bina tasarımı, zemin etüt çalışmaları, kullanılan malzemelerin kalitesi, yapım teknikleri ve yapıların denetimi bakımından ilgili şartnameler doğrultusunda yapılar yapılmaktadır. Ayrıca 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle de yeni deprem yönetmeliği yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.” dedi.
“GÖREV DEPREME
DAYANIKLI YAPI ÜRETİMİ”
Deprem açısından önemli diğer bir konunun da yapı ömrünü tamamlamış risk oluşturan eski yapılar olduğunu söyleyen Bircan şu ifadeleri kullandı:
“Depreme dayanıksız olduğu belirlenen yapıların ve riskli alanlardaki yapıların bir an önce kentsel dönüşüm yapılarak yıkılması ve yerine depreme dayanıklı binalar üretilmesi gerekir. Bu vesileyle 17 Ağustos Marmara depreminde ve diğer tüm doğal afetlerde ölen vatandaşlarımıza rahmet, yaralı olan vatandaşlarımıza da acil şifalar dilerim. Allah tüm doğal afetlerinden bizleri korusun. Son olarak şunu ifade edelim. Deprem gerçeğimiz. Depreme dayanıklı yapılar üretmek görevimiz ’ diyoruz.”