CHP Emirdağ İlçe Başkanı Barış Can, şunları söyledi: 

EMİRDAĞ’IN GÖÇ SORUNU BİTMİYOR

mirdağ merkez 20 bin nüfuslu köyleriyle beraber yaklaşık 40 bin nüfusa sahip bir ilçedir. Temel gelir kaynakları tarım ve hayvancılık olmakla beraber yurt dışında ikamet eden hemşerilerimizden de ciddi ekonomik destek almaktadır. Gelişmekte olan bir organize sanayisi bulunmaktadır. İlçemizin en büyük problemi uzun yıllardan beri ciddi bir şekilde göç vermesidir. Göçün sebepleri işsizlik başta olmak üzere, sağlık, eğitimdir.

HASTANEMİZ KÜÇÜLÜYOR

Göç sebeplerinden olan sağlık problemi yıllardır ilçemizin kanayan yarasıdır. İlçemiz Çilli Mahallesinde  olan  mevcut hastanemiz diğer devlet dairelerinin de taşındığı gibi Eskişehir yolu üzerine taşınması kararlaştırılmıştır. Oldukça kullanışlı ve 100 yatak kapasiteli olan hastanemiz  yerine yeni yapılacak hastahane 50 yatak kapasiteli olacak küçültülecektir.  Hastahanenin taşınmasının ilçemize hiçbir katkısının olmayacağı gibi sadece bölgedeki binaların değerini yükselterek bir kaç kişiye rant sağlanacağı inancındayız.

DİYALİZ MERKEZİ ATIL HALE GELECEK

Ayrıca mevcut hastahanemizin bahçesinde bulunan diyaliz merkezi Afyon ilinin en gözde diyaliz merkezlerinden biridir. Mevcut hastahanenin bahçesindeki diyaliz merkezi de atıl duruma düşecektir. Ayrıca hastahanenin arazisi bağış olduğu için tapu üzerinde başka hiçbir şekilde kullanılmaması üzerine bağışçılar tarafından şerh konulmuştur. Buda ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Hastahanemiz  bu güne kadar hiçbir şekilde tam kapasite çalıştırılamamıştır. Bunun başlıca sebebi yeterli branşlarda doktorların ve cihazların olmamasıdır. Yeni hastahane daha küçük ve az yatak kapasiteli olacağından dolayı döner sermayedede ciddi bir düşüş olacaktır. Zaten doktor eksiğimiz varken döner sermayenin azalmasından dolayı doktor açığımız daha da artacaktır. Çok eski olmayan hastahanemiz taşınmak yerine çok daha az  bir maliyetle güçlendirilerek hizmet vermesinin daha uygun olduğu inancındayız. İllaki yeni bir hastahane yapılması gerekiyorsa bölgenin ihtiyacı olan trafik hastahanesinin ankara- izmir karayoluna  yapılarak ilçemizin ve bölgenin sağlık problemi kökten çözülmüş olacaktır. Bizim ihtiyacımız ilçemizde hizmet veren hastahanenin küçülüp Bolvadin’e bağlanması değil yazın 100 bini aşan nüfusumuzun tam olarak sağlık ihtiyacının karşılanmasıdır. Şuursuzca ve gereksiz yapılan yatırımların hem ülke kaynaklarının boşa harcanmasına sebep olmakta hem de  Emirdağ’ımızı olumsuz  etkileyeceği için göçleri arttıracağını düşünmekteyiz. 

ÖLÜM KAVŞAĞINA DÖNÜŞTÜ

Bir diğer sorunumuz Emirdağ çevre yolu üzerine köylere bağlanan Suvermez, Karacalar, Tez  kavşakları adeta ölüm kavşağına dönmüştür. Sürekli can ve mal kaybına sebep olan bu kavşaklar için mevcut akp belediye başkanı seçim vaadinde ‘’biran evvel bu kavşaklara  alt geçit yapılarak kazalar önlenecektir.’’ demişti. Verdiği sözünü tutmasını ve en kısa sürede  can ve mal kayıplarının bir an önce sağlanması gerekmektedir.

ÇARPIK KENTLEŞME SORUNU VAR

Başka bir sorunumuz da çarpık kentleşme ve buna bağlı olarak trafik sorununun ortaya çıkmasıdır. Son dönemlerde yapılan binalarda rant sağlamak için arsanın tamamının kullanıldığı yetmiyormuş gibi binalar kaldırımlara taşmaktadır. Olması gereken yeni binalarda kaldırım ve yolların genişletilmesi iken Emirdağ’da tam tersi uygulanmaktadır. Yollar ve kaldırımlar daraltılmaktadır. Aynı zamanda şehir merkezinde çok katlı ve büyük binalara müsaade edilmesi trafik sorununuda oldukça artırmaktadır. Öyleki bazı katlı binaların yapıldığı sokaklara itfaiyenin dahi herhangi bir yangın durumunda müdahale etme imkanı bulunmamaktadır. Bundan sonraki yapılacak binalarda ilçe güvenliğimiz için bunlara dikkat edilmelidir.
DOĞALGAZ’DA ALT YAPI BİTMEDİ

Sorunlarımızı  anlatmakla bitmeyeceğini biliyoruz fakat sesimizi duyurma fırsatı doğuncada içimizi dökmemek elde değil. Doğalgaz emirdağ’a gelmiş olmasına rağmen yıllardır alt yapı çalışmaları bitmemiştir. Mevcut belediye başkanımızın seçim vaatlerinde 2020 yılının sonunda  bitireceğine söz verdiği halde döşenen hat ilçenin  yüzde 50 sine ulaşamamıştır. Bununla ilgili çalışmaların hızlandırılarak bir an önce bitirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Ayrıca doğalgaz çalışmalarından dolayı köstepek yuvasına dönen yollarımızki bozuklukların düzeltilmesi gerekmektedir. 

BELEDİYE BORÇ YÜKÜ ALTINDA
Zaten ilçe belediyemiz borç yükü altında ezilmekte bu sebepten dolayı kaynakların doğru ve verimli şekilde kullanılması şarttır. İlçemiz belediye binası gayet kullanışlı iken bir sürü masraf yapılarak başka binaya taşınmıştır. İlçemizde bir çok eksiklikler ve borç yükü varken önceliğimiz  bu olmamalıydı.  Kaymakamlık binamızında çürük raporu mevcut ve yeni bina yapılması gerekmektedir. Bununla ilgili kaymakamlık makamımız ve belediye başkanımız çalışma başlatmış hatta yer tahsisinde dahi bulunmuşlar. Fakat bu konuda düşündükleri yer zaten ilçemizde az sayıda  olan  ve park olarak faal çalışan yeşil alan belirlenmiştir. Yazın nüfusumuzda olan artıştan dolayı vatandaşlarımızın nefes alıp, oturup zaman geçireceği mevcut yeşil alan  ve parklar yetersizdir. İlçemiz içerisinde kaymakamlık binasının yapılacağı başka yerler mevcut iken yeni binanın belirlenen parka yapılmaması gerekmektedir. Bu konuda yetkili makamların gerekli sağ duyuyu göstereceği düşüncesindeyiz.

BELEDİYEDEN HİÇ DSTEK ALAMADIK
Aslında en önemli sorunumuz Emirdağ sıradağlarında bulunan Emirdağ yaylalarının altın madeni firmalarınca arama yapılmasıdır. Mevcut yaylalarımızda maden çıktığı takdirde ocaklar açılıp siyanür ile ayrıştırma yapılacaktır. Bu yer üstü ve yer altı su kaynaklarımızı etkileyeceği gibi yer üstündeki maden ocaklarının durumu ortadadır. Emirdağ’ da küçük baş hayvancılık yaygın bir şekilde yapılmaktadır. 150 bin kayıtlı küçük baş hayvan bulunmakla beraber 100 bin adetde kayıtsız küçük baş hayvan olduğu tahmin edilmektedir. Yaylamızda yapılacak olan maden ocakları Emirdağı’mızın temel gelir kaynaklarından birisi olan hayvancılığa çok büyük zarar verecektir. Ayrıca endemik bitki türlerimizde yok olacaktır. Yaylamızın bir diğer özelliğide yılkı atlarımızdır. Yılkı atlarımız siyanür zehirlenmesiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.  Kısacası yaylamızda açılacak maden ocakları hem doğayı hem canlıları hem de tüm Emirdağlıları olumsuz etkileyecektir. Bununla ilgili çeşitli doğa grupları, avukatlarımız, il başkanımız  Yalçın Görgöz, milletvekilimiz Burcu Köksal ve genel merkezimizle birlikte haklı mücadelemizi sürdürmekteyiz. Lakin herhangi bir resmi kurum ve mevcut belediye başkanımızdan hiçbir açıklama ve destek alamadık. Biz mücadelemizin haklı olduğunu biliyoruz ve sonuna kadar davamızın arkasında olacağız.