Afyonkarahisar'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 103. yıl dönümü dolayısıyla 14 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla bir buluşma gerçekleştirildi.

Buluşmada konuşan ÇYDD Afyonkarahisar Şube Başkanı Serap Öztürk, Cumhuriyet'in temel değerlerine, eğitimin önemine ve toplumsal dayanışmaya ilişkin mesajlar verdi.

“Cumhuriyet, bir milletin kendi kaderini kendi ellerine almasıdır”

Cumhuriyet'in yalnızca bir yönetim biçimi olmadığını vurgulayan Serap Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet, bir milletin kendi kaderini kendi ellerine almasıdır. 29 Ekim 1923, yalnızca bir yönetim biçiminin ilan edildiği tarih değil; aklın, bilimin, çağdaşlığın ve eşit yurttaşlık anlayışının önünü açan tarihi bir dönüm noktasıdır.”

Öztürk, Atatürk'ün Cumhuriyet'i gençlere emanet ederken ülkenin bağımsızlığını, çağdaş geleceğini ve aydınlanma idealini de gelecek kuşaklara bıraktığını belirtti.

Eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çekti

Cumhuriyet'in en önemli kazanımlarından birinin eğitim olduğunu ifade eden Öztürk, eğitimin bireylere sorgulama, düşünme ve kendi yaşamlarını şekillendirme becerisi kazandırdığını vurguladı.

Kız ve erkek çocuklarının eşit eğitim olanaklarına sahip olmasının ve kadınların toplumsal yaşamda özgür ve eşit bireyler olarak yer almasının çağdaş bir toplumun vazgeçilmez koşulları arasında bulunduğunu belirtti.

Öztürk, ÇYDD olarak Atatürk'ün aydınlanma anlayışı doğrultusunda laik, demokratik ve bilimsel eğitimi destekleme, gençlerin fırsat eşitliğine kavuşmasına katkı sunma ve her çocuğun potansiyelini gerçekleştirebilmesi için çalışma sorumluluğu taşıdıklarını ifade etti.

86084F33 8D62 4E67 Bae2 4Aad982D2551

Gençlere seslendi: “Bilimin ışığından ayrılmayın”

Cumhuriyet'in geleceğinin gençlerin ellerinde şekilleneceğini belirten Serap Öztürk, gençlere şu sözlerle seslendi:

“Cumhuriyetimizin geleceği sizlerin ellerinde şekillenecek. Bilimin ışığından ayrılmayın, düşünmekten ve soru sormaktan vazgeçmeyin. Haklarınız bilin, sorumluluklarınızı üstlenin ve ülkemizin geleceğine umutla sahip çıkın.”

Sivil toplum kuruluşlarına dayanışma çağrısı

Sivil toplum kuruluşlarının farklı alanlarda yürüttükleri çalışmalarla ortak bir hedefe hizmet ettiğini belirten Öztürk, daha eğitimli, daha adil, daha özgür ve daha çağdaş bir toplum için dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Gençlerin desteklenmesi ve Cumhuriyet değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasının ortak bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet buluşmasına 14 sivil toplum kuruluşu katıldı

Cumhuriyet'in 103. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen buluşmaya katılan sivil toplum kuruluşları şöyle:

  • Afyon Mavi Kelebek Psikolojik Destek ve Eğitim Derneği

  • Afyonkarahisar Gastronomi Derneği

  • Afyonkarahisar Kadın Platformu

  • Afyonkarahisar Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği

  • Afyonkarahisar Sanat ve Yaşam Derneği

  • Afyonkarahisar Sosyal Yaşamı Geliştirme Derneği

  • Afyonkarahisar Yeniden Aydınlanma Derneği

  • Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

  • Gönül Dostları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

  • Gül Anneler Derneği

  • Kadın ve Çocuk Dostları Derneği

    Kamuya personel alımı yapılacak! 30 Ekim 2026 memur ve personel ilanları
    Kamuya personel alımı yapılacak! 30 Ekim 2026 memur ve personel ilanları
    İçeriği Görüntüle
  • Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu

  • Sevgi Bağı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

  • Türkiye Yardım Sevenler Derneği

“Yaşasın Cumhuriyet”

Konuşmasının sonunda Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bağımsızlık mücadelesinde yer alan bütün kahramanları saygı, minnet ve rahmetle anan Serap Öztürk, Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Öztürk, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“YAŞASIN CUMHURİYET!

YAŞASIN LAİK, DEMOKRATİK VE ÇAĞDAŞ TÜRKİYE CUMHURİYETİ!”

Muhabir: Aslı Çiçek