Belediye Başkanı Burcu Köksal, AK Parti’ye geçtiği gün kentsel dönüşüm vurgulu bir konuşma yapmıştı. Kentsel dönüşümün ne zaman başlayacağı konusu Tarihi Köle Hanı’nda gerçekleşen özel röportajda yanıt buldu. Belediye Başkanı Burcu Köksal, Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay’ın sorularını bu tarihi mekanda yanıtladı. İşte röportajın kentsel dönüşüm ile ilgili bölümü…
Gazeteci Nail Azbay: AK Parti'ye katıldığınız gün iki cümle kurmuştunuz aslında. Bir aileden bahsetmiştiniz. İkinci cümleniz de kentsel dönüşümdü. Artık kentsel dönüşüm başlayacak mı? Ne zaman kazmanın vurulduğunu göreceğiz?
"Kentsel dönüşüm artık tercih değil, zorunluluk"
Burcu Köksal: "Şimdi şöyle; Afyon'un geleceğini planlarken önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliği ve mal güvenliği. Deprem bugün hepimizin yaşadığı bir gerçek. Depremden kaçamayız ama deprem olduğunda bunu en az hasarla nasıl atlatırız, bunun planlamasını yapmak zorundayız. Bu nedenle kentsel dönüşüm bizim için artık bir tercih değil, bir zorunluluk haline gelmiş durumda.
Biliyorsunuz Mısri ve İmaret bölgesi bizden önce kentsel dönüşüm alanı olarak planlanmış, ayrılmış ve karar verilmişti. Biz de göreve gelir gelmez belediye bünyesinde Kentsel Dönüşüm Ofisi kurduk. Bölgeyi ele aldık, planlarımızı yaptık.
Bizim amacımız sadece eski binaları yıkıp yeniden yapmak değil. Aynı zamanda Afyonkarahisar şehrimizi yeniden planlamak, güvenli yaşam alanları oluşturmak; ulaşımı, altyapısı, sosyal donatıları, yeşil alanları ve otoparklarıyla yeni bir Afyonkarahisar inşa etmek istiyoruz.
Dönüşüm alanlarımızdaki en büyük sorunlardan biri bu yapıların küçük ve parçalı olması. Çok hisseli yapılar var. Bugün birçok vatandaşımızın parseli tek başına modern, güvenli ve ekonomik bir yapı üretmeye uygun değil. Üstelik hisseli mülkiyetler nedeniyle vatandaşlarımızın kendi aralarında uzlaşması da oldukça zor oluyor. Geçmişte bunun birçok örneği yaşandı. İyi niyetli girişimler uzlaşma sağlanamadığı için sonuçsuz kaldı.
Biz belediye olarak 'Vatandaş anlaşsın gelsin' diyen bir anlayışta değiliz. Vatandaşlarımızı aynı masa etrafında buluşturan, uzlaşmayı kolaylaştıran, teknik ve hukuki destek veren, süreci yöneten ve güven sağlayan bir belediye olacağız.
Bu küçük ve parçalı adaları bir araya getirerek daha nitelikli, daha güvenli ve daha ekonomik projelerin hayata geçirilmesini sağlayacağız. Çünkü şehircilik ancak ada bazlı planlamayla doğru yapılabiliyor. Bunun için de profesyonel şekilde sürecin yürütülmesi amacıyla Zaferkent Kentsel Dönüşüm Anonim Şirketi'ni kuruyoruz.
Bu şirket bir müteahhitlik şirketi değil. Görevi bina yapmak da değil. Kentsel dönüşüm sürecini planlamak, yönetmek ve koordine etmek. Hak sahipleriyle görüşecek, onları organize edecek, uzlaşma süreçlerini yönetecek, teknik ve hukuki destek sağlayacak, mali analizler yapacak, proje geliştirecek, yatırımcılarla vatandaşlarımız arasında köprü olacak ve dönüşüm sürecinin her aşamasını takip edecek.
En önemli görevi ise vatandaşlarımızın hakkını koruyarak güven ortamı oluşturmak olacak.
Vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konulardan biri de hak edişlerinin nasıl hesaplanacağı. Bu konuda bütün hemşehrilerimiz müsterih olsun. Hazırlanan hiçbir hesap keyfi olarak yapılmıyor. Her şey teknik ve mali hesaplamalarla, yürürlükteki mevzuat hükümleri doğrultusunda hazırlanıyor.
Mevcut yapıların tamamını tek tek inceledik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaklaşık yapı maliyetleri esas alınarak hesaplamaları yaptık. Sadece binaları değil; bahçe duvarlarını, müştemilatları, istinat duvarlarını ve ekonomik değeri bulunan ağaçları bile hesaplamalara dahil ettik. Bugün itibarıyla bu çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamladık.
Şimdi sırada hak sahipleriyle birebir görüşmeler var. Hazırlanan teknik hesaplar üzerinden günün ekonomik şartları da dikkate alınarak vatandaşlarımızla uzlaşma görüşmelerine başlıyoruz."

Nail Azbay: Emsal nasıl olacak? Yeni alınan emsal hesaplamada vatandaş bu dönüşüme nasıl dahil olacak?
"Türkiye'de birçok şehrin alamadığı emsali aldık"
Burcu Köksal: "Geçmişte vatandaşlarımızın yüzde 80-90'ının kabul etmediği bir proje vardı. Biz bakanlıkla görüştük. Bu emsalle burayı gerçekleştirmemizin mümkün olmadığını söyledik. Bir tarafta vatandaşın mağduriyeti var, diğer tarafta şehrin estetik yapısı var.
Biz hem vatandaşımızın hem de şehrimizin yüzünü güldürecek bir proje istedik. Önerilerde bulunduk. Sağ olsun Sayın Bakanımız bu noktada destek verdi. Türkiye'de birçok şehrin alamadığı bir emsali almış bulunuyoruz."
Gazeteci Nail Azbay: Ne zaman açıklayacaksınız bu emsali?
"Ağustos Meclisi'nde açıklayacağız"
Burcu Köksal: "Ağustos Belediye Meclisi'nde. Şu anda render çalışmaları hazırlanıyor. Önce projelerimizi ve mimariyi paylaşacağız. Ardından emsal de açıklanacak.
Bir başka merak edilen konu da bu yapıları kimin yapacağı. Önceliğimiz Afyonkarahisar'da yatırım yapan, üretim yapan ve istihdam sağlayan yerel firmalar. Afyon yapsın, Afyon kazansın istiyoruz.
Ancak proje çok büyük. Bu nedenle gerekli teknik yeterliliğe, mali güce ve tecrübeye sahip bütün yatırımcılara açık olacak. Bizim için önemli olan işi kimin yaptığı değil; güvenli, kaliteli ve zamanında yapılmasıdır.
Kat karşılığı yapılacak projelerde vatandaşlarımızın hakları korunacak. Bütün hukuki ve mali güvenceler oluşturulacak. Seçim öncesinde söylediğimiz gibi vatandaşın cebinden para çıkmaması hedefini büyük oranda koruduk.
Yüklenicilerin mali yeterlilikleri ve teknik kapasiteleri de titizlikle değerlendirilecek. Gerekli teminatlar mutlaka olacak. Çünkü bu kadar büyük bir işi önüne gelen herkese veremezsiniz.
Ne kamunun zarar görmesini isteriz ne de vatandaşımızın mağdur olmasına izin veririz. Kaliteden de asla taviz vermeyeceğiz. Şu anda oradaki yapıların durumu ortada. İnsanlarımızın güvenli, kaliteli ve depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını istiyoruz.
Yaklaşık 600 bin metrekarelik yeni yapılaşmayla bugünkü ekonomik değerlerle yaklaşık 20 milyar liralık yatırım şehrimize kazandırılmış olacak. Bu yatırım yalnızca inşaat sektörünü değil; mühendisleri, mimarları, esnafı, sanayiciyi, yapı malzemesi üreticilerini, nakliyecileri, mobilyacıları ve beyaz eşya satıcılarını da etkileyecek.
Sadece hak sahipleri değil, bu şehrin esnafı da kazanacak. Çünkü bu yatırım zincirleme şekilde birçok sektörü hareketlendirecek. Afyon kazanacak."

Gazeteci Nail Azbay: Peki halk bu yeni projeye evet der mi? Geri dönüşler nasıl?
"Gayriresmî görüşmelerde kabul oranı yüksek"
Burcu Köksal: "Danışman şirketin bize aktardığına göre gayriresmî görüşmelerde oldukça yüksek bir kabul oranı var. Ancak şimdi resmi uzlaşma görüşmeleri başlıyor.
Afyon Lisesi'nin yanındaki restore ettiğimiz evlendirme binasının üst katını Kentsel Dönüşüm Ofisi olarak planladık. Hak sahipleriyle birebir görüşmeler burada yapılacak.
Yaklaşık 6 bin kişiyi doğrudan, yan sektörlerle birlikte ise 15 bine yakın kişiyi dolaylı etkileyecek bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu işten Afyonkarahisar her koşulda kazançlı çıkacak."
Gazeteci Nail Azbay: İlk kazma ne zaman vurulacak?
"İlk kazmayı gelecek yıl vurmayı hedefliyoruz"
Burcu Köksal: "Uzlaşma süreci tamamlandıktan sonra ihale süreci başlayacak. İnşallah bir yılın sonunda ilk kazma vurulmuş olur diye tahmin ediyoruz. Yani önümüzdeki yıl yaz döneminde başlamasını öngörüyoruz.
Bunu tek bir bölgeyle de sınırlı görmüyoruz. Burada oluşturacağımız uzlaşma kültürüyle ve ada bazlı dönüşüm modeliyle şehrimizin ihtiyaç duyulan diğer bölgelerinde de planlı dönüşüm çalışmalarını hayata geçirmek istiyoruz.
Bu iş etap etap ilerleyecek. En fazla uzlaşmanın sağlandığı adadan başlanacak ve ada bazlı dönüşüm diğer etaplarla devam edecek."
"Herkesin gurur duyacağı bir dönüşüm olacak"
Elbette yürürlükte bulunan imar planları nedeniyle belediye olarak kazanılmış haklara uygun ruhsat vermek zorundayız. Yani bunu biliyoruz. Kanuna uygun ruhsat verilmek zorunda. Bu durum zaman zaman yeni plan kararları almayı zorlaştırıyor. Bunu da görüyoruz ama biz geleceği de planlayan bir belediyecilik anlayışına sahibiz. Bilimsel veriler ışığında şehircilik ilkelerinden taviz vermeden Afyonkarahisar'ın gelecek 50 yılını planlayarak gitmeye çalışıyoruz. Çünkü bizim hedefimiz sadece binaları yapmak değil, güven inşa etmek istiyoruz. Uzlaşma kültürünü Afyon'da geliştirmek istiyoruz. Küçük ve parçalı parsel sorununu çözmek istiyoruz. Yani bir parsel var, 80 tane mirasçı var. Hiçbir şey yapamıyorlar. Bir araya gelemiyorlar, uzlaşamıyorlar. Bu tip sorunları bizim vasıtamızla, bizim aracılığımızla çözülmesini istiyoruz. Şehrin ekonomisinin canlanmasını istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Çocuklarımızın daha güvenli, daha planlı, daha yaşanabilir. Afyonkarahisar'da yaşamalarını istiyoruz. Onlara öyle bir şehir bırakmak istiyoruz. İnanıyorum ki bu dönüşümde sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de herkesin gurur duyacağı bir dönüşüm olacak. İnşallah bunu da hep birlikte gerçekleştireceğiz.
Devamı gelecek...



