Kentte üretilen ve meyve suyu kalitesi, aroması ile su oranıyla öne çıkan coğrafi işaretli Afyonkarahisar vişnesinde bu sezon üreticinin yüzü gülüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, kentteki vişne üretimi ve rekolte beklentilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

46 Bin Dekarda 70 Bin Tona Yakın Rekolte Beklentisi

Türkiye'de vişne üretiminde Afyonkarahisar'ın ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, bu yıl yüksek rekolte beklediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Geçen sene, Türkiye'yi etkileyen don olaylarından dolayı bir verim kaybı yaşamış olsak da bu sene inşallah üreticilerimizin yüzünü güldürecek yüksek rekolteyle vişne hasadımızı gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. İlimizde yaklaşık 46 bin dekarlık alanda vişne üretimi mevcut. Buradan da 70 bin tona yakın bir rekolte bekliyoruz."

A A 20260725 42061037 42061034 A F Y O N K A R A H I S A R I N T E S C I L L I V I S N E S I Y U R T I C I N D E N V E D I S I N D A N Y O G U N T A L E P G O R U Y O R

Kilogram Fiyatı 40 İle 60 Lira Arasında

Vişnenin coğrafi işaretli olduğunu ve gıda fabrikalarından yoğun talep gördüğünü dile getiren Parlak, fiyatlar ve pazar ağıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Akaryakıta son dönemin en büyük zammı: Yarından itibaren geliyor!
Akaryakıta son dönemin en büyük zammı: Yarından itibaren geliyor!
İçeriği Görüntüle

"Bu yıl vişnenin kilogram fiyatı 40 ile 60 lira arasında değişiyor. Üreticilerimiz de kazanıyor. Ürünlerimiz iç piyasada Adana, Mersin, İzmir ve Bursa gibi gıda sanayisinin gelişmiş olduğu illere meyve suyu üretiminde kullanılmak üzere gönderiliyor. Sultandağı ve Çay ilçelerindeki tesislerde işlenerek dondurulan vişneler, Avrupa ülkeleri ile ABD'ye ihraç ediliyor."

A A 20260725 42061037 42061033 A F Y O N K A R A H I S A R I N T E S C I L L I V I S N E S I Y U R T I C I N D E N V E D I S I N D A N Y O G U N T A L E P G O R U Y O R

"Aroması Mükemmel, Verim Çok Güzel"

Sektörde yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren yaş meyve tüccarı Rıdvan Göz, bu yıl verimin ve alım fiyatlarının tatmin edici olduğunu söyleyerek, "Bölgemizde üretilen vişnelerin aroması mükemmel. Vişne alım fiyatımız da bu yıl iyi. Bölgedeki dondurulmuş ürün işleme tesislerine de ürün tedarik ediyoruz" dedi.

A A 20260725 42061037 42061030 A F Y O N K A R A H I S A R I N T E S C I L L I V I S N E S I Y U R T I C I N D E N V E D I S I N D A N Y O G U N T A L E P G O R U Y O R

Sultandağı ilçesindeki vişne üreticilerinden Okan Yıldırım ise Afyonkarahisar vişnesinin aroması ve suyu bakımından Türkiye genelinde meşhur olduğunu ifade ederek, topladıkları ürünlerin meyve alım merkezleri aracılığıyla reçel, komposto ve meyve suyu yapımında kullanıldığını belirtti.

Kaynak: AA