MEŞKİN ÜÇ AHENGİ’NDEN AFYON’A ÖZEL BELGESEL

Bu belgesel kapsamında Afyonkarahisar’ın tarihi mekânlarında, o mekânın ambiyansı içerisinde yapılmış olan görüntü kaydı vasıtasıyla, tarihsel kaynaklara dayalı olarak mekânların sesleri ve sözleri incelenerek binlerce yılın mirası izleyicilere aktarılmaya çalışıldı. Bu yolculuğun tarihsel kısmında mekânların sesleri, güncel kısmında ise şehrin tarihsel mekânlarında geçmişle günümüz harmanlanarak hafızalara müzik izi bırakılmaya çalışıldı.

GRUP GELENEKSEL MÜZİKLERİ ELE ALIYOR

Geleneksel Türk Müziği’nin en önemli çalgılarından olan tanbur, ney ve lavtanın yer aldığı Meşkin Üç Ahengi grubu, Türk Müziği’nin farklı formlarından eserlerden oluşan özgün bir repertuvara sahip.  2022 yılında Murat Salim Tokaç, Ali Yılmaz ve Deniz Şahin tarafından kurulan grup, Geleneksel Türk Müziklerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alıyor. Topluluğun en büyük amaçlarından biri medeniyetimizin kadim müzik mirasını gelecek kuşaklara aktarmak ve dünyaya tanıtmak.

10 FARKLI MEKAN KULLANILDI

Meşkin Üç Ahengi (Murat Salim Tokaç (ney), Ali Yılmaz(tanbur) ve Deniz Şahin(lavta)) tarafından icra edilen mekânla ilişkili geleneksel müzik eserlerinin kaydı, alanında uzman ses ve görüntü ekibince kaydedildi. Proje kapsamında Sultan Divânî Mevlevihane Müzesi, Bayati Mevlevi Ayini’nden Bölümler,  Karahisar Kalesi, Millet Hamamı, Hicaz Mandra, Şuhut Atatürk Evi, Kırkgöz Köprüsü, Avdalaz Kalesi ve Ayazini Köyü, Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi, , Sultandağı Kervansarayı, Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi & Gastronomi Müzesi, Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi ve Camiler’den oluşan 10 farklı tarihi ve kültürel mekânda kayıtlar alınarak belgesel hazırlandı. >> Egemen Toprak Çiçek'in haberi.

WhatsApp Image 2023-05-16 at 12.51.38WhatsApp Image 2023-05-16 at 12.51.38 (1)WhatsApp Image 2023-05-16 at 12.51.37 (1)WhatsApp Image 2023-05-16 at 12.51.36 (1)