Afyonkarahisar’ın geleneksel lezzeti olan bükme ağızları tatlandırmaya devam ederken Afyonkarahisar’a gelen çoğu öğrenci bu lezzeti deneyimleyemiyor. Afyon Postası olarak daha önce bükme yemediğini ifade eden Afyon Kocatepe Üniversitesi Gastronomi 2’nci sınıf öğrencisi olan Berrak Görentaş ile birlikte Eylül Unlu Mamülleri’ne misafir olduk. 

WhatsApp Image 2023-12-12 at 16.48.12

Mercimekli bükmeyi çok merak ediyorum

Şehrimize üniversite okumak için gelen gastronomi öğrencisi Görentaş, “Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Gastronomi bölümü okuyorum. Daha önce hiç Afyon lezzeti tatmadım. Çok heyecanlıyım. Normalde mercimeği çok sevmem ama bükmenin içinde mercimek oluyormuş, çok merak ediyorum o yüzden.” ifadelerini kullanarak heyecanlı olduğunu belirtti.

Afyon’da 350 Milyonluk araziye ‘çökme’ olayı: Yetkililer o araziye gidip açıklama yaptı Afyon’da 350 Milyonluk araziye ‘çökme’ olayı: Yetkililer o araziye gidip açıklama yaptı

Dededen toruna, torundan bize yıllarca değişmeyen lezzet

İşletme sahibi Muhammet Aydınalp üniversite öğrencisi Görentaş’a bükme hakkında bilgiler vererek, “Bu işi eşim yapıyor. Şefi de imalatçı da kendisi. Çok lezzetli ürünleri yapar ki Afyon’umuzun hemen hemen girmedik evi yoktur bükme olarak. Biz Afyonlu olarak hamur işini çok severiz. En azından haftada bir bilemedin iki mutlaka ve
mutlaka olur. Haşhaş bizim Afyon’umuzda yetiştiği için zamanında ecdad bunu hamurla bir araya bu şekilde getirmiş. Dededen toruna, torundan bize derken bu şekilde yıllar boyu hiç kaybolmamış lezzetimiz ve son yıllarda gastronomi olarak tescillenen bir ürünümüzdür. Yani bu lezzeti diğer ilde de yapsan bu tadı bulamazsın. Afyon'a özel bu ama Afyon'un havasından, suyundan, insanından,el emeğinden, herkesin kendine göre değişik değişik yapış şekli vardır ama bükmede değişmez.” dedi.

Ön yargım vardı hepsi gitti

Kısa bir sohbetin ardından tadım testi yapan üniversite öğrencisi Görentaş bükmeyi şu şekilde yorumladı;
“Buraya gelmeden önce ön yargılarım vardı bükmeye karşı, hepsi kırıldı. Yeşil mercimek yemeyenler bile bükmenin içerisinde yiyebilir. Çok güzel gerçekten. Çok beğendim. Hamuru, mercimeği ve tadı kadar güzel ki dediğim gibi mercimek sevmeyen insana mercimek sevdirir. Hamuru kat kat olmasına rağmen çok hafif, insana yediriyor. İnanın burası Erenler’de olsa her sabah buradan bükme alır yerim.”

WhatsApp Image 2023-12-12 at 16.48.12 (1)

Ataköy Migros’un karşı arasında yer alan Eylül Unlu Mamülleri’nde ilk defa bükmenin tadına bakan Görentaş bükmenin tadına bakmayan herkesi buraya davet etti. >>Kudret Kuş'un Haberi