Afyon Pastırması’nın ardından Afyon Sucuğu da Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret aldı. Bu gelişmenin ardından açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, kentin et üretimindeki tarihi birikimine dikkat çekti.

Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay’a konuşan Yörük şöyle konuştu:

“Afyon pastırması kendine özgü lezzetiyle, Afyon et sektörünün gücü, geleneksel üretim metotlarının yüzyılları aşan tecrübesi ile ulusal tescilin ardından Avrupa Birliği tescilini de aldı. Afyon’un ülkemizdeki et sektörünün merkezlerinden biri olma özelliğini güçlendiren bu tescilde emeği geçen tüm görevlilere, Afyon pastırmasının üretimini nesillerden beri saklayıp muhafaza eden tüm esnaflarımıza, sanatkarlarımıza teşekkür ederim.”

“Baharat Ayarıyla Mükemmelliğe Ulaşır”

Afyon sucuğu ve pastırmasında kullanılan katkı maddeleri ve baharat oranlarının özgünlüğüne değinen Yörük, ürünlerin Kayseri ile kıyaslanamayacak kalitede olduğunu vurguladı:

“Sucuk ve pastırma yapımında kullanılan katkı malzemelerinin Afyonkarahisar’a özgü olduğu, baharatın ayarı ve ölçüsü Kayseri sucuk ve pastırması ile kıyaslanamayacak derecede mükemmeldir. İnsanlara vermiş olduğu damak zevki, günlük üretimin tonlarca yapılmasında da bellidir.”

“Taklit Etmez, Edilmeye Çalışılır”

Afyon ürünlerinin kalitesiyle yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada tanındığını belirten Yörük, taklit edilme çabalarına da dikkat çekti:

“Değil Türkiye'de, tüm Dünya'da tadıyla, baharat karışımıyla, müşteri memnuniyetiyle reklamsız ilk akla gelen Afyon sucuğu ve pastırmasıdır. Afyonkarahisar sucuk ve pastırma taklit etmez fakat edilmeye çalışılmaktadır.”

Sucuk Çağrı

“Etin Başkenti: Afyonkarahisar”

Modern üretim tesislerinin ve bölgesel doğallığın önemine değinen Yörük, Afyon’un et sektöründe önde gelen şehirlerden biri olduğunu şöyle anlattı:

“Afyonkarahisar Türkiye'nin et başkenti olduğu, Türkiye'nin her bölgesi tarafından da bilinmektedir. Sucuk ve pastırma yapımında son derece modern entegre fabrikalarının her geçen gün sayısının artmasını görmekteyiz. Afyon’un doğal dokusundan beslenen, havasını suyunu tüketen hayvanlarımızdan elde ediliyor.”

“Pastırma Sadece Et Değil, Kültürel Kimliktir”

Pastırmanın fiyatı ve sembolik anlamı hakkında da konuşan Başkan Yörük, şöyle dedi:

Son dakika... Terör örgütü PKK'lı ilk grup silah bırakıyor
Son dakika... Terör örgütü PKK'lı ilk grup silah bırakıyor
İçeriği Görüntüle

“Pastırma kimin?” diye sorulduğunda elbette bu ülkenin her toprağında emeğin izi vardır. Ama Afyon pastırması, artık Avrupa Birliği tarafından da coğrafi işaretle tescillenmiş bir ürün olarak bu lezzet yolculuğunda bir adım öndedir.”

“Bugün Afyon pastırmasının kilogram fiyatı, kaliteye göre değişmekle birlikte 800 ile 1.200 TL arasında satılmaktadır. Bu sadece bir et değil; geleneğe, coğrafyaya ve emeğe verilen değerdir.”

“Pastırma bizim için yalnızca bir yiyecek değil, kültürel bir kimliktir. Afyon pastırması da bu kimliğin en temiz, en dürüst ifadesidir.”

pastırma-2

“Kayseri Gelsin Tadına Baksın, Ama Mantıyı da Getirsin!”

Yörük, Kayseri’ye yaptığı göndermeyle açıklamasını şu sözlerle noktaladı:

“Ben zamanında Kayseri’yi Afyon’a sucuk pastırma yemeye davet etmiştim. O zaman Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Hasan Ali Kirci idi. İş adamlarını, tüccarlarını şehrimize davet etmiştim. Gelin sucuğumuzun, pastırmamızın tadına bakın demiştim. Ama gelirken eliniz boş gelmesin, Kayseri mantısını getirin biz de onun tadına bakalım demiştim. Şimdi bu davetimizi yeniliyorum. Kayseri gelsin sucuğumuzun pastırmamızın tadına baksın. Gerçek sucuğun ve pastırmanın tadına bakmış olsunlar. Ama yine gelirken mantı getirirlerse biz de mantının tadına bakmak isteriz.”

İBRAHİM YÖRÜK

Muhabir: Nail Azbay'ın Özel Haberi.