Afyonkarahisar, yılın ilk 9 ayında ihracatını artıran Ege Bölgesi illeri arasında yer aldı. Kentten ocak-eylül döneminde 339 milyon 526 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Afyonkarahisar’ın dış satımı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,7 arttı.

Afyon ihracatında madencilik öne çıktı

Afyonkarahisar’ın ihracatında en güçlü sektör madencilik ürünleri oldu. Sektörün 9 aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,6 artarak 221 milyon 173 bin dolara ulaştı.

Akaryakıtta ÖTV düzenlemesi Resmi Gazete’de: Benzinde iki aşamalı artış
Akaryakıtta ÖTV düzenlemesi Resmi Gazete’de: Benzinde iki aşamalı artış
İçeriği Görüntüle

Böylece madencilik ürünleri, Afyonkarahisar’ın toplam ihracatının yaklaşık yüzde 65’ini oluşturdu.

Afyon, Kütahya ve Uşak’ı geçti

Verilere göre Afyonkarahisar, 339 milyon 526 bin dolarlık ihracatıyla aynı dönemde 325 milyon 90 bin dolar ihracat yapan Kütahya ve 264 milyon 677 bin dolara ulaşan Uşak’ın üzerinde yer aldı.

Ege Bölgesi’nde Uşak’ın ihracatı yüzde 18,5, Kütahya’nın yüzde 4,5 artarken Afyonkarahisar’da artış yüzde 7,7 olarak gerçekleşti.

Ege’nin ihracatı 20,9 milyar dolara ulaştı

Ege Bölgesi’nin toplam ihracatı ise ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 yükseldi. Geçen yılın ilk 9 ayında 20 milyar 9 milyon dolar olan ihracat, bu yıl 20 milyar 983 milyon dolara çıktı.

Bölgenin ihracatının yüzde 52,4’ünü tek başına İzmir gerçekleştirdi. İzmir’i Denizli ve Manisa takip etti. Afyonkarahisar’ın yanı sıra Aydın, Muğla, Kütahya ve Uşak da ihracatını artırırken, ihracatı gerileyen tek il Manisa oldu.

Muhabir: Elif Türkeşsiz