Afyon Postası’nda Gazeteci Nail Azbay’ın Bağımsız Oda programına konuk olan AFJET’in eski Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, Gazlıgöl’deki sayaç takma meselesinden Yaylabağı’nda yarım kalan ısıtma projesi nedeniyle toprak altında kalan milyonlarca liralık borulara ve istifa sürecine kadar pek çok konuya net bir şekilde yanıt verdi. Ulutürk’ün açıklamaları şöyle: 

GAZLIGÖL’DEKİ SAYAÇ MESELESİ

Gazlıgöl’de biz ilk başladığımızda biliyorsunuz AFGAZJET şirketi yoktu. Sadece 56 tane kuyu vardı. Herkes kendi kuyusunu kullanıyordu. Vali İrfan Balkanlıoğlu zamanında çalışma yapılmıştı bunları birleştirelim diye, biz bir proje yaptık. Ben İhsaniye’de projeyi anlatmaya gittim. Ben anlatırken oradaki bazı tesis ve sahipleri o zaman ki İhsaniye Kaymakam Bey diyelim sonradan atıldı. Bunu kandırmışlar bu işi yapmak istemiyoruz diye. Ben o kadar anlattım ettim bir sürü yatırımcıların içinde. Bana o zaman kaymakam bey aynen şunu söyledi: “Yusuf Bey bunlara projelere gerek yok. Herkes kendi kuyusuna sayaç, otomasyon taksa daha iyi olmaz mı? Biz böyle bir şeye karar verdik.” 

GAZLIGÖL BELEDİYESİ BEN TALİBİM BU İŞE DEDİ

Ben de dedim ki: “Böyle devletin kafasında 3-4 proje olmaz. Proje 1 tane olur. Biz bu projeyi yaptık. Beğenmiyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız siz bilirsiniz” dedim ve ben toplantıyı bıraktım geldim. Tabi o sırada o zaman ki Gazlıgöl Belediye Başkanı Selahattin bey dedi ki: “Ben bu işe talibim Gazlıgöl tarafında ben böyle bir şirket kurup kendim yapacağım bu işi” Gitti G-1 Kuyusunu Maden Tetkik ve Arama (MTA)’dan aldı. Bir şeyler yaptı, kendi gitti İller Bankası’ndan kredi çekti. Bizim projeyi yarım yamalak uygulamaya çalıştı fakat bir müddet sonra anladı ki Gazlıgöl Belediyesi bu belediyenin teknik bir işi değil, bu işi yürütemeyecek çünkü suyun esas kaynağı Yaylabağı’nda idi. Gazlıgöl tarafındaki düşük debili ve sıcaklığı düşük olduğundan tesislere yetmiyordu. Bize teslim ettiği protokolde yaklaşık 300- 400 tane abone o zaman yapılmıştı. Bu abonelerde cüzi miktarda soğuk su abonesi gibi abonelik yapılmıştı. 

DEVLETTEN 1 TL DESTEK ALMADAN İCRAATLER YAPTIM

Köy Hizmetleri’nin eski binası vardı şu an şirket binası. Burası pislikten geçilmiyordu. Ben burayı derledim topladım pisliğini temizledim, yeşillendirdim. Bir tane havuz, 7-8 tane kuyu yaptırdım. 1 TL devletten katkı gelmedi. 2020 sonuna kadar AFGAZJET’ te mali yapı hep eksi 50, eksi 25’tir. Yani eksi 25- 50 bin liradır. Piyasadan 2 milyon alacağı vardır, piyasaya 2 milyon borcu vardır. Sistem bu şekilde geldi. 

ÖNCEKİ PROTOKOL MADDESİ BİZİ HUKUKSAL OLARAK UYGUN DEĞİLDİ

Gazlıgöl tarafından devralırken burada bir protokol yapıldı. İlk protokolde şöyle bir madde var: “Toplam 299 adet mesken aboneliği, 76 ticari abonelik devir alınmıştır. Aboneler herhangi bir şekilde hak kaybına uğramayacağı bu protokol ile garanti altına alınmıştır. Ayrıca belde halkından abone olmak isteyenler AFGAZJET’in tespit ettiği metrekare birim fiyatı ile aboneliklerini yaptıracaklardır. Belediye ve belediye tüzel kişilere ait yerlerde su kullanım üzerinde hak sahibi olduğu herhangi bir ücret ödenmesi yapmayacaktır.”

Bu madde olunca o zamanki belediye başkanını çağırdım. Bu madde sayıştay olarak sıkıntıya sokar şirketi. Bu böyle olmaz yönetim kurulu ile konuşalım başka bir çözüm bulunsun. Ben bu maddeyi çıkarttırdım. Son protokolde yoktur bu madde. 

3 MİLYON KREDİ ÇEKİLMİŞ 

O zaman şöyle bir söz verildi. 3 milyon kredi çekilmiş İller Bankası’ndan bu 3 milyon TL’yi de AFGAZJET üstleniyor. Ben ödeyeceğim diyor bunu biz taksitler halinde belediyeye göndereceğiz belediyede İller Bankası’na borcunu yatıracak. Biz burada sistem mali yapısı sınırda gittiği için 900 bin liraya yakını belirli zamanlarda ödeyebilmişiz. O zaman belediye başkanına şu söylenmiş. “Sen 3 milyon ve bir sürü malzeme veriyorsun biz şimdilik Midas termale sayaç takmayalım. Bizim borcumuz bittiğinde Gazlıgöl Belediyesi’nin 3 milyon TL’lik borcu kapandığında biz ortalama değer çıkarırız. Bunu bir fiyatlandırma yaparız. Mahsuplaşır ondan sonra normal sayaç sistemine geçeriz.” Konu bu şekildeydi.

BELEDİYE BAŞKANI BİZİ İCRAYA VERDİ

Daha sonra belediye başkanı değişti. İnsanlar değişti. Birkaç ay biz ödemeyince belediye başkanı icraya vermeye yöneldi. Dedim başkanım böyle bir durum var öderiz. Baktım olmuyor dedim o zaman sayaç takayım o zaman mahsuplaşalım işi böyle halledelim. 1 milyon 900 bin TL borç kalmıştı. Belediye Başkanı ve yönetim kurulunda birisi şirkete benim odama geldiler. Gazlıgöl Belediyesi 2 Km asfaltta bana yardımcı olun bu borçla mahsuplaşalım bu iş bitsin gibi bir durum oldu. Belediye başkanı bunu uygun gördü ama sonradan ne olduysa bu asfalt atmaktan vazgeçti. Protokolün imzacıları, başkan değiştiği için bu sözler söz uçar yazı kalır durumu oldu. 

AFJET’TE ŞU ANDA GÖRDÜĞÜ BİR EKSİK VAR MI? 

Bunları hayal ederek ya da bu konuda bir durum olmuş olabilir diye söylüyorum. Ben böyle yaptılar diye kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum. Ben emekli oldum. Kendi işimle meşgulüm. Beni de çok alakadar etmiyor. Dediğim gibi ben o zaman yaşadığım için öyle bir sorun gördüm. Belki ondan dolayı olmuş olabilir. Sonuçta şöyle bir şey var tabi alt yapıyı biz kurmuşuz nerede ne sistem olacağı, nerede sıkıntı olacağını biliyoruz ezberlemişiz. Biraz önce söyledim size 2010 yılında 40 km ishal hattı. Şehir içinde 250 km boru, 4 tane ısı merkezi yapmak dünyada böyle bir şey çok zor. Arkadaşlar da zamanla sisteme alışacaklardır diye düşünüyorum. 

İSTİFA SÜRECİ: BİZ BURAYA SONSUZA KADAR KALMAK İÇİN GELMEDİK

İstifa ile ilgili sonuçta bu makamlar geçici biz buraya sonsuza kadar kalmak için gelmedik. Tabi bir zamanı vardı. Zamanı bittikten sonra bunun sonlandırılması gerekiyordu. Ben hep şunu söylüyordum yaptığım işte eğer motivasyonumu kaybedersem bırakmam gerekiyor diye düşünüyordum. Bunu bir noktada noktalamam gerekiyordu ama belki zamanı şu zaman değildi çünkü belli sorunları çözerek belki daha rahat halledilebilirdi. 

YUSUF ULUTÜRK NAİL AZBAY-1

BENİM ÜZÜLDÜĞÜM NOKTA ŞU…

Benim üzüldüğüm tek nokta şu oldu. Biz 17 Mayıs’tı yanlış hatırlamıyorsam. Vali beni aradı Yusuf Bey böyle bir durum var. Ciddi olduğunu göstermek için bir iki satır bir şey yazar mısın istifa gibi bir şey. Ben ikimizin arasında dostlar arasında olan bir şey yazdım. Whatsapp’tan gönderdim. Sabah kalktım haber olmuş bu olay. Ben zaten 7 Haziran’da Genel Kurul vardı. Genel Kurul’da yaptıklarımı yapacaklarımı, hayallerimi bir slayt halinde anlatıp herkese teşekkür edip helalleşip, vedalaşmak gibi bir şey düşünüyordum ama işte önce acele edildi farklı şeyler oldu. 

33 YIL BU ŞEHRE HİZMET ETTİM

Bir diğeri siz de şahit oldunuz. Bu şehre ben 33 yıl hizmet ettim. Benim cenazem var Yozgat’ta, benim eşyalarım dışarı atılıyor ben bunu hak ettiğimi düşünmüyorum. Sonuçta 13 yıl hizmet etmiş bir kişiyle görüşleriniz, sisteminiz uymayabilir. Daha iyi ayrılmak isterdim. Bazı yerlerde işte 17’sinde istifa etmişte 30’unda şöyle olmuşta.

KEYFE GÖRE İSTİFA EDİLEMEZ…SORUMLULUKLARIM VAR

 Ben size burada bana şirketin verdiği imzalar var. Burada diyor ki “şirket Yönetim Kurulu ve Genel Müdür 3 seneliğine seçilir” diyor. 3 sene 31 Mayıs’ta doluyor. 7’sinde zaten Genel Kurlu var. Demek ki 31 Mayıs’a kadar benim görevim bitmemiş. Siz bir yerde kafanıza göre istifa edip orayı başıboş bırakamazsınız. Bunun Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararı ile olur. Bunun ödemeleri var işçisi var, alacağı var vereceği var. Ben son güne kadar işçi alacaklarını, işçi ücretlerini her şeyini imzalamışım, teslim etmişim. Bazı arkadaşlar işçi alacaklar işçi alacaklar, banka ödemeleri varken görevliyim ama ihale yapılmış bir yerde ihale ile ilgili imza atmışım bunu niye attı diyorlar. Nasıl oluyor bu? İşine gelen tarafı kabul, işimize gelmeyen tarafı niye attı. Böyle bir şey mümkün değil. 

NEREDE NASIL DAVRANILIR ÇOK İYİ BİLİRİZ

Devlette devamlılık esastır. Biz hepimiz devletten geldik 35 yıl hizmet ettik. Nerede nasıl davranılır, nerede kural kaide nedir çok çok iyi biliriz. Burada yönetim kararı var bu kararda 31 Mayıs’a kadar benim görev ve yetkim olduğunu söylüyor. 7 Haziran’da Genel Kurul var herkes elindeki yaptığı işleri açıklar, herkes birbirine teşekkür ederek ayrılmak Afyonumuza ve bu şirkete yakışan buydu ama bu biz yapılmadı. Farklı bir şey yapıldı. Onları da Allah’a havale ediyorum. Ben bunu hak ettiğimi düşünmüyorum. Bu kadar emekten sonra.

YAYLABAĞI’NDAKİ ISITMA PROJESİ: TOPRAĞA GÖMÜLEN MİLYONLAR KONUSU...

Rabia Güzbey hanımefendi gazetedeki başlıkta “Tarihe not düşüyorum kaynakları telef etmeyin” 3 gün önce beni aradı Rabia Hanım dedi ki “Yusuf Bey bu Yaylabağı tarafına termal su götürülüyormuş bu suyun götürülmesi yanlış sizin bu konuda ki fikriniz nedir. Dedim ki Rabia Hanım, Bizim büyüklerimiz buna karar vermiş. Denmiş ki bu iş yapılacak edilecek diye söylenmiş. Bu saatten sonra Turizm Bakanlığı’ndan para gelmiş. Oraya 5 kilometrelik bir hat yapılmış. Bunu yaparken hiçbir zaman belediye gelip te, biz bunu yapıyoruz suyu nereden alacağız, nasıl yapacağız diye soran olmadı. Biz Gazlıgöl tarafında Belce beldesi vardı oraya da su götürülecek dendi yaptık ama bu arkadaş acele etmiş parasını bulmuş yapmış. 

YUSUF ULUTÜRK-2

"AFGAZJET BUNU ÜSTLENSE NASIL OLUR" DEDİLER

Tabi bu yaptıktan sonra İller Bankası’ndan kaynak bulunmuş. Bu kaynak bulunduktan sonra şehir içi aboneliklerle ilgili çalışma yapılmış. En son her şey bittikten sonra belediye çalışanları ve başkanı yanımıza geldi. Dedi ki biz böyle bir şey yaptık ama ihale ve prosedürlerle ilgili oldu. Biz bunu ortağımız olan AFGAZJET bunu üstlense nasıl olur. Bu konudan o zaman ki vali beyin ve siyasetçilerin haberi vardı. Bizde hızlı şekilde dedik ki kardeşim sen bunu yapacaksan madem şöyle bir şey olsun. Biz buradan 2 tane kuyu ayıralım. O an da şirketin maddi olarak rahatlamasını düşünüyoruz. Oradan 20 milyon bize belediye kaynak, yaklaşık 400’e yakın da abone bulacak. Her ay biz yaklaşık 1 milyon TL’lik abone tahsilatımız olacak 12 ay bunu biz alacağız ve şirket oradan kuyuları finanse etmiş olacak. Biz bunu düşünerek o zaman ki belediye başkanımız gitti vali bey ile görüştü. Vali Bey bir an önce yapın dedi. İl başkanımız ile görüştü. Hatta Nisan ayında ısı merkezinin kazısına başlayalım açalım dendi. Biz Ocak ayından Mayıs ayına kadar bir kez olsun Gazlıgöl ile ilgili toplantı yapamadık. Vali Bey’in işi oldu. Ayarlayacağım bu işi yapacağız diye konuştuk. Sonra biliyorsunuz tayini çıktı. 

BİZİM PLANIMIZ FARKLIYDI

Şimdi burada gördüğüm kadarıyla doğalgaz gibi bir tercih yapılacakmış tabi onların tercihidir ama biz şunu hayal ettik. Oraya 2 kuyu tahsis edip 400 aboneyi 5 bin TL’lik abonelik parası şirketin kasasına girecekti hem de 12 ay aylık 750 bin TL’ye yakın bir abonelik tahsilatı olacaktı. Suyu da Çiçek Sepeti diye bir şirket vardı. Orada sera yapmayı düşünüyordu. Onlar da bize abone olmayı düşünüyordu. Böyle bir proje kurgulanmıştı ama bu olaylar oluşunca o da yarım kalarak toprakta kalmış oldu. Burada AFJET’in, Yusuf Ulutürk’ün bunda hiçbir alakası yok çünkü Turizm Müdürlüğü ile belediyenin kendisi var. Biz sadece projeyi çizdik. Biz her yere proje çizdik. 

Yusuf Ulutürk-1

PROJEYİ DOĞRU BULMUYORDUM AMA SONUÇTA EMİR KULUYUM

Rabia Hanım beni aradığında bu proje yanlış ben bunu doğru bulmuyorum ama beni aşan konu sonuçta bir emir kuluyum. Bana çiz denilirse çizerim çizme denilirse çizmem ama fikrimi söyledim. Sen devlet olarak buraya o zaman ki para ile 5, 6 milyonluk boru alınmış gömülmüş, abonelikler nerdeyse başlamış, vatandaşlarla konuşulmuş. Biz orada gidip te bu şey çarçur olacağına AFGAZJET bunu yapsın madem buraya kadar gelmiş. Ok yaydan çıkmış artık en azından şirkete bir gelir olur diyerek böyle bir proje tasarladık. 

ÇİÇEK SEPETİ AFYON’DA SERA KURACAKTI

Biz bıraktıktan sonra herhalde farklı bir çalışma olmuş onu nedir ne değildir bilmiyorum. Bana göre ilk başlarda yanlıştı ama belli bir noktadan sonra ok yaydan çıktıktan sonra daha iyi kurgulanarak hem AFGAZJET şirketine mali gelir olarak iyi olacaktı hem de orada Çiçek Sepeti gibi bir şirket gül seracılığı yapacaktı. Afyon’a farklılık getirecekti. Bir istihdam yaratmış olacaktı. Hatta belediye başkanı ile birlikte Eskişehir’de Çiçek Sepeti patronu ile görüştük. Siz bu yatırımı yapın biz de destek olalım. İstedik ki orada bir çiçek merkezi olsun yurt dışına ihraç edilen böyle bir hayalimiz vardı olmadı. >>Afyon Postası’nın Özel Haberi. 

CANLI YAYINI KAÇIRANLAR BURADAN İZLEYEBİLİR