Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, kapalı anjiografik işlemlerde bölgede etkin bir merkez konumuna geldi.

SOL KOLA KAN GİTMİYORDU

AFSÜ Tıp Fakültesi Dekanı, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necip Becit, kliniklerinde son dönemde yapılan ameliyatlar hakkında şu açıklamaları yaptı: “Sol kolu besleyen damarda tıkanıklık olması üzerine anjiografik işlemle kliniğimize başvuran hastaya stent konuldu ve kolun kanlanması sağlandı. Daha öncesinde kolun beslenmesi beyni besleyen damardan sağlandığı için yapmış olduğumuz işlem sayesinde hastanın beyin beslenmesi de normale dönmüş oldu. Böylelikle hastanın baş ağrısı ve baş dönmesi şikâyetlerinin de tedavisi sağlanmış oldu.

SUNİ DAMAR KONULDU

Kliniğimize gelen ikinci hastamızın karın içerisinde bulunan ana damar olan aortta meydana gelen yırtılma sonrasında ciddi hayati riski mevcuttu. Acil olarak kapalı yöntemle anjiografik olarak yırtılan damar içine suni damar yerleştirildi ve hastamız işlem sonrasında ikinci gün taburcu edildi.

SAĞ BACAĞA KAN GÖTÜREN STENT TIKANDI

Bir diğer hastamızın karın içerisinde seyreden ve sağ bacağa kan götüren ana damara dış merkezde konulan stentin tıkanması sonucu bacağında ağrı mevcuttu. Yapılan anjiografik kapalı işlemle damarında tam açıklık sağlanan hastamızın şikâyetleri giderildi ve ertesi gün taburcu edildi.

BU DAMAR KALTEN ALDIĞI KANI VÜCUDA DAĞITIYOR

Aort damarı kalpten aldığı temizlenmiş kanı tüm vücuda dağıtan ve tıpkı bir ağacın ana gövdesi gibi dallanarak ilerleyen vücudun en büyük damarıdır. Bu damar bacaklara kan götürebilmek için karnın içerisinden bacaklara doğru inmektedir.

İLERLEYEN YAŞLARDA DAMAR BALONLAŞABİLİR

İlerlemiş yaş nedeniyle damar duvarının yıpranması, damar duvarında kireçlenme, yüksek tansiyon, sigara içiciliği, ailesel hastalıklar gibi nedenlerle zayıflayan damar duvarına kanın yapmış olduğu basınç neticesinde karın içerisinde seyreden aort kısmı balonlaşabilir. Balonlaşan damar genişlemeye devam edebilir veya zayıf bir yerinden yırtılabilir. Biz bu haberi kendimiz yazmak yerine afyon postasından kopyaladık. Yırtılması durumunda hasta çok şiddetli bir ağrı yaşar ve hayatı tehdit eden ciddi bir durum oluşmasına karşın genişlemiş damar genellikle herhangi bir şikâyete neden olmamaktadır.

BACAKLARA VE SIRTA AĞRI VURUR

İlerleyen zaman içerisinde balonlaşan damarın çevre organlara bası yapması muhtemeldir. Bacaklara veya sırta vuran ağrı, hazımsızlık, karın ağrısı veya karında kalp atımıyla birlikte olan kitle bulunabilir. Genellikle diğer hastalıkların tanısı için yapılan tetkikler sırasında rastlantısal olarak saptanan karın içerisindeki aort damarının balonlaşması açık ve kapalı cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.

BU DAMAR AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Açık cerrahi yöntemlerde karın ve kasık bölgesi tamamen açılarak aort damarı ile bacak damarları arasına suni damarlar ile bypass yapılır. Hasta konforunun ileri derecede bozulduğu bu durum kapalı yöntemlere (anjiografik) göre oldukça risklidir. 

KAPALI YÖNTEMLE HASTA İKİ GÜN İÇİNDE İŞİNİN BAŞINDA

Kapalı yöntemlerde ise kasıktan yapılan küçük kesiler sayesinde anjio eşliğinde karın içerisindeki aorta stent konulmakta ve bu balonlaşma kapatılmaktadır. Hasta konforu bozulmamakta ve hasta günlük rutin işlerine iki gün içerisinde dönmektedir ve açık cerrahiden çok daha az riskle bu hastalığın tedavisi sağlanabilmektedir.

KARIN İÇİNDE BLONLAŞAN DAMARA MÜDAHALE EDİYORUZ

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde karın içerisinde balonlaşan damarda yırtılma olan ve yüksek hayati riski bulunan hastalar dahi kapalı yöntemle anjiografik olarak tedavi edilmekte ve bu işlemlerle hastalarımıza hizmet verilmektedir.