Sizlere bugün, tıp öğrenciliği sırasında bir yandan resimle ilgilenirken bir yandan da ordinaryus profesörlüğe yükselen  çok değerli bir insandan, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’den bahsetmek istiyorum.

 Süheyl Ünver 1898’de İstanbul’da doğmuş.  Tıbbıye’de öğrenciyken Medresetül Hattatin’e devam edip bitirerek tezhip ve ebru icazetnamesi alan Süheyl Ünver , akademi, üniversite Topkapı Sarayı müzesi ve Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki ders ve kurslarla geleneksel sanatımızla ilgili öğrenci ve bugünün pek çok hocasını yetiştirmiştir.

Tıbbıye yıllarında Üsküdarlı Ressam Hoca Ali Rıza Bey’le tanışma fırsatı bularak “ Hoca Ali Rıza Bey’in talebeliğe kabul ettiği” Süheyl Ünver, sık sık hocasını ziyaret etmiş ve birlikte İstanbul’u dolaşarak resim yapmışlardır. Süheyl Ünver hocası, Hoca Ali Rıza Bey’den öğrendiklerini, gezip gördüğü Anadolu, Rumeli hatta dünya ülke ve şehirlerinde yaptığı suluboya ve karakalem resimlere aksettirecek ve tarihi eserleri cami, türbe, tekke vb. yanı sıra beğendiği ancak  bugün pek çoğu ne yazık ki mevcut olmayan yalı, ahşap, konak ve evleri belgeleyecektir.

Süheyl Ünver seyahatlerinde yanına aldığı defterlere, gittiği yerlerle ilgili resimler yapmak ve notlar tutmak suretiyle belge niteliği kazandırmıştır. Tuttuğu defterleri numaralandırarak adeta bir arşiv kurmuştur. Kayıtlı, numaralandırılmış bu 182 defter; adeta Süheyl Ünver’in  tezhip ve ebru alanlarında yetiştirdiği öğrenciler gibi, dönemin  bilimsel, akademik konferanslarının, toplum yaşantısının ve mimari yapılarının kaydını tutmakta, dönemin ruhunu belgelemektedir. 

Bu defterleri görende uyanan merak üzerine görenlerin:

  • Sen bu defterleri nasıl yaptın?

sorusuna, Süheyl Ünver’in cevabı hazırdır:

  • Her gördüğümü yollarda durdukça yaptım ve yazdım ve bu gezmemde durarak da aldım ve çizdim. Sabah beşde kalkarak bu defterle meşgul oldum. Mutadım avdette deftere bir şey yazmam.

Yaşadığı anları, anıları belgelemek için sanatı kullanan Süheyl Ünver, bir bakıma yaşam sanatına güzel bir örnek vermiştir. Haftaya bir başka yazıda buluşmak üzere, sanatla kalın..