‘’Hayat Eve Sığar.’’  ‘’Evde Kal Türkiyem ‘’ diyerek başlayan 14 günlük Corona Virüs ev istirahati  nisan ayı sonuna kadar uzatıldı. Öğrenciler derslerini uzaktan eğitimle alacak.(Eğitimde fırsat eşitliği sağlandı diyebiliriz) Vatandaşlarımız zaruri işlerini belli saatlerde bitirmek zorunda. Bu durumdan sıkılanların çoğunlukta olduğu ülkemde bu zamanı nasıl geçiriyor acaba?

 Sosyal medyadaki, haber ve görseller çok şeyi anlatıyor sanki.Eğlenceler,sohbetler.oyunlar, kitap okumalar vb.en çok yapılan etkinlikler oldu  

    Bunun yanında , çiftçilerimiz tarla , bağ,bahçe işlerine başladılar bile. Diğer sektörlerdeki işçilerimiz ve emekçilerimiz çalışmazlarsa hayatın duracağı aşikar.Bazı insanlar hergün işlerine gitmekte bizler için üretmekte, hizmete devam etmekteler.

Hayat bize evde güzel,onlara işte güzel oluyor. Bizler için çalışan herkes alkışı hakediyor fazlasıyla..

  Pekii bu çalışanların  yanında bizim görmediklerimiz veya görmezden gelmeye çaba sarfettiğimiz ‘’ÖZEL GEREKSİNİMİ OLAN BİREYLER’’ evde ne yapıyor? Evde onlarla kimler ilgileniyor? Nasıl ruh haliyle yaşıyorlar? Birazda onların dünyasına girmeye ne dersiniz?

Eğitimde ve yaşamda çocuklarımızın yüzlerce sorunu var.Ama bir kesim varki onların sorunu kat be kat daha fazladır.Engelli veya özürlü insanlarımızdır bunlar.

 Engelli veya özürlü olmak her yerde zor ama ülkemizde daha zor.

Çünkü onları hala kabullenemedik.

Tıpkı üstün zekalı çocuklarımız gibi.

Hepsinde bahane aynı; biz normal insanlarla ilgileniyoruz.Bunlarla nasıl başa çıkalım...

Bu haftaki engelliler konusu  OTİZM.

OTUZİM:  Kısaca yaygın gelişimsel bozukluklar diye tarif edebiliriz.

BELİRTİLERİ                                                                                                                                            1.Sosyal İletişim ve Etkileşim  Becerilerindeki Gerilikler,

 - İnsanlara az ya da hiç ilgi göstermezler.

 - Kendi halinde olma, seslenince bakmama, parmak ucunda yürüme.

 - Konuşmasında akranlarına göre çok geride olma. Konuşmayı kullanmaması.Ben-sen-o gibi zamirleri ne zaman kullanacağını bilememek,karıştırmak.

2. Tekrarlayıcı ve Sınırlı İlgi Alanı,Davranış ve  Etkinliklerde Bulunma

    - Bazı ses,koku ve tatlara aşırı hassasiyet.

   - Rutin işlere aşırı hassasiyet gösterme.

  - Basmakalıp ve takrarlayıcı hareketler.(Kendi etrafında dönme,sallanma,kanat çırpma,taklide benzer hareketler.)

           OTİZM’İN NEDENLERİ

    Otizmin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte çok sayıda genin hastalığa sebep  olduğu düşünülmekte.Hastalığa neden olan genlerdeki bozukluğu giderecek ilaçlar geliştirilmektedir.

   Kısacası aileden gelen genlerin bazılarının mutasyona uğraması sonucu bu hastalık olmaktadır. Tedavisi için bazı ilaçlar kullanılsada köklü çözüm,Gen tedavisidir.

    Bu hastalığa maruz kalan kardeşlerimiz ve anne-babaları, karantina uygulanan şu günlerde belkide en çok yorulan,bunalan ve yıpranan eli öpülesi insanlardır.

    Tıp lalanındaki özellikle gen tedavisi alanındaki çalışmalar ve gelişmeler,inşaallah bu hastalığa çözüm bulurda bu insanlarımızda sağlıklı bireyler olarak aramıza katılır. Hasta yakınlarıda yaşayamaıkları sosyal hayatlarına başlarlar.

   Çok sıkldım, evde ne yapacağım? Gibi mazereti olanlar bir dakika empati yaparak sağlığımız açısında ne kadar şanslı olduğumuzu düşünelim. Bakın bakalım aynı şikayetlerimiz olacak mı ? 

     YAŞAMAYA  VE  YAŞAMDAN ZEVK ALMAYA HİÇ BİR VİRÜS ENGEL OLAMAZ!!!!

  Sağlıcakla kalın,Evde kalın.