AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, “Afyonkarahisar’a Hükümetimiz döneminde 42 baraj, 24 gölet olmak üzere toplam 66 baraj ve gölet inşa edilmiştir” diyerek şöyle konuştu; Bölgenin en yüksek barajlarından biri olan 105 metre yüksekliğinde Çay Barajını kazandırdık. Misal olarak bütün ilçelerimizden birer tane baraj ismi aşağıda verilmiştir; Merkez Işıklar Barajı, Başmakçı Çığrı Barajı, Bayat Derbent Barajı, Bolvadin Özburun Barajı, Çay Barajı, Dazkırı Hasandede Barajı, Dinar Yıprak Barajı, Emirdağ Yedikapı Barajı, Hocalar Yeşilhisar Barajı, İhsaniye Ayazini Barajı, İscehisar Karaağaç Barajı, Kızılören Göleti, Sandıklı Devlethan Barajı (Yavaşlar Barajı), Sinanpaşa Kuruçay Barajı, Sultandağı Kırca Barajı, Şuhut Aydın Barajı, 8 baraj ile 3 göletin de inşaatı devam etmektedir. Ayrıca Evciler Malzeme Sahası Yeraltı Sun’i Beslemesinin de çalışmaları devam etmektedir. 15 baraj ve 8 göletin de plan ve projeleri hazırlanmaktadır. Toplam 65 baraj, 35 gölet ve 1 yeraltı sun’i beslemesi olmak üzere 101 su biriktirme tesisini ilimize kazandırmış olacağız. 

“734.000 dekar münbit araziyi sulamaya açtık”

“Sulamalar ile çiftçimizin yüzünü güldürdük” diyen Eroğlu, “İklim değişikliği en büyük baskıyı su kaynakları üzerine yapmaktadır. Dolayısıyla biz suyumuzu damlasına kadar değerlendirmeliyiz. Ülke genelinde kullandığı suyun %77’si sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple suyun en fazla tüketildiği alan olan sulama tesislerinde tasarruf yapmak çok önemlidir. Bunun en önemli yolu kapalı sistem damla sulama sistemleridir. Afyonkarahisar’da modern basınçlı kapalı sistem sulama tesisleri inşa edilmiştir. 734.000 dekar münbit araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 771 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Bu sulama tesislerinin içinde Çay Selevir Sulaması yenilemesi, Çobanlar Seyitler Sulaması önemli sulama projelerinden ikisidir. Ayrıca 11 sulama tesisini de inşaatı devam ediyor. Bu sulama tesisleriyle de takriben 50.000 dekar münbit arazi daha sulanacaktır. Kapalı sulama sistemleri için Afyonkarahisar İl Özel İdaresine DSİ tarafından 100 milyon TL tahsis edildi. Bunun 76 milyon TL’si kullanılarak 360.000 dekar arazi kapalı sisteme dönüştürüldü ve böylece su ve enerji tasarrufu sağlanmıştır” dedi.

“Az su tüketen bitkilerin teşvik ve desteklenmesi gerekmektedir”

İleri derecede arıtılmış atıksuları sulamada kullanacaklarını kaydeden Eroğlu, “Suyumuzu daha iyi değerlendirmek için evsel atıksuları arıtıp, sulamada kullanacağız. Bunun için Ülkemizde örnek bir tesisi hayata geçirdik. Afyonkarahisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılan atıksular ile sulama yapacağız. Toplam 9.050 dekar araziyi ileri derecede arıtılmış atıksular ile sulanacaktır. Böylece suyumuzu daha idareli kullanmış olacağız. Bu tür tesislerin ülkemizin tamamına yaygınlaştırılması gerekmektedir. Kuraklıkla mücadele için az su tüketen bitkilerin teşvik ve desteklenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. 

“Kuraklığa rağmen kesintisiz içme suyu sağladık”

“Salgın ve kuraklığa rağmen kesintisiz içme suyu sağladık” diyen Eroğlu, “Afyonkarahisar şehir merkezi ve ilçelerimizin içmesuyu problemlerini çözdük. Yıllık 49,14 milyon m³ içme ve kullanma suyu temin edilerek 661.165 kişiye içme ve kullanma suyu sağladık. İnşa ettiğimiz isale hatları ve içmesuyu arıtma tesisleri ile yerleşim yerlerimize menba kalitesinde içmesuyu verdik. Salgın döneminde vatandaşlarımıza kesintisiz su verdik. Böylece salgın korkulan boyutlara ulaşmadı” şeklinde konuştu. 

Basın toplantısı soru cevap şeklinde devam etti.