Sultandağı’nda 4’üncüsü düzenlenen Ulusal Tarım Günleri bugün başladı.

KİRAZDA REKOLTE DÜŞÜK

Programın açılışında konuşan Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz, şunları söyledi: “Tarım günlerimiz fuar havasında başladı. İnşallah böyle devam edecek. Çiftçilerimize bazı yeni teknolojileri görmelerini böyle bir etkinlikl başladık. Bu etkinliğine biraz buruk başlıyoruz. Hava şartlarından dolayı rekoltemiz düşük. Sayın vekillerimiz bu konuda bilgi vereceklerdir. Umarım bu fuardan çiftçilerimiz için hayırlı olur.

40-45 BİN TON KİRAZIN 30 BİN TONU SULTANDAĞI’NDA ÜRETİLİYOR

Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, “Malum Afyon’da kiraz denince ilk akla gelen yer Sultandağı. Afyon’da 40-45 bin ton kiraz üretimimiz var. Bunun 30 bin tonunu Sultandağı’nda üretiyoruz. Sadece Afyon özelinde değil Türkiye ölçeğinde değerlendirdiğimizde ihracata giden kirazların büyük bir bölümü Sultandağı’ndan gidiyor. Dolayısıyla Kemalpaşa’dan buraya gelen misafirlerimiz olsa da ben Türkiye’de kirazın başkenti olarak Sultandağı’nı ifade ediyorum. Sultandağı için kiraz çok önemli. Burada 318 dekarlık alanda fidan dağıtımı yapmıştık. İki yılda bin dekarlık alanda kiraz ağaçlarımızı gençleştirmiş olduk. 350 dekarlık kirazın dışında badem fidanı dağıttık. Biz 2021’de bitkisel üretim anlamında bakanlığımız 16 Milyon lira destek verdi Sultandağı ilçemize. 2021 yılında hayvancılık gibi alanlarda 11 Milyonluk bir desteği oldu. Toplamda 26-27 Milyon TL’lik bir yatırım sadece bizim bakanlığımızdan destek geldi”

Tarım Günlerinde konuşan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, şunları söyledi:

ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ, YETERKİ ÜRETİN…

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven: Sayın Cumhurbaşkanımızın bir sözü var. Üretim üretim üretim.. Sabah Dinar’daydık. Burada 23 hemşerimize traktör teslim ettik. Hemde öyle cazip şartlarda teslim ettik. Rakamları söylesek herkes sıraya girer kanaatindeyim. Biz devlet olarak çiftçimizin yanındayız. Çiftçimize her zaman destek oluyoruz olacağız. Çiftçimiz yeter ki üretsin. Bizim tek derdimiz bu.

MECLİSİN KÜRSÜSÜNDEN BAĞIRMAKLA OLMAZ

Meclisin kürsüsünde oturup yok efendim Afyon’da şöyle oluyor böyle oluyor diye bağırıp çağırmanın zamanı değil. Biz burada halkın içinde halkla birlikte fuarlar açıyoruz. Ne güzel üretimler yapıyoruz. Çiftçimize esnafımıza emeklimize destek olmaya devam edeceğiz. Biz üzerimize düşeni yapacağız.

SULTANDAĞI’NDA DON OLAYIN YÜZDE 80-90 ZARAR EDİLDİ

Biz donda yüzde 80-90 oranında zarar ettik. Ne yapacağız diyorsunuz. Don olayının ilk günden itibaren tespit yapıldı. Bakanlığa devamlı bu konuyu bastırıyoruz. Çiftçi kirazını almasa bile ilaçlama yapmak zorunda. Bir masraf yapmak zorunda. Bunun için ne yapılabilir çabası içerisindeyiz. Dün sayın bakan yardımcımız ile görüştük. Burada TARSİM çok önemli. Biz devlet olarak burada ne yapabiliriz buna bakıyoruz. Sadece burada da değil. Şuhut’ta da haşhaşta sıkıntı var. Tarlaları su basmış. Bunların hepsinin tespitini yaptırıyoruz. İnşallah elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışacağız.

AK Partili Ali Özkaya’nın açıklamaları şöyle:

KİRAZ ÜRETİCİLERİ İÇİN TARSİM’DEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, ise şunları söyledi: “Bazen yağmur yağmıyor bazen yağmur çok yağıyor. Bazen don oluyor. Bu sene don oldu. Don nedeniyle rekolte çok düştü. Çiçekten önce tomurcuk döneminde TARSİM ödemiyor dediler. Sayın bakanımızla görüştük. TARSİM müdürüne talimat verdiler. İnşallah onu çözmek üzereyiz. TARSİM sigortası bunu karşılayacak. TARSİM olmayanlar var olabilir. Hem Sultandağı hem Çay’daki rekolte eksiklerini tespit edip bakanlığa yazın dedik. Yazılar bakanlığa ulaştı. Daha sonra Cumhurbaşkanımıza gelecek bu. Buradan bir destek çıkması için gayret sarf ediyoruz. Ama bu hemen olur mu ne kadar olur bu devletin gücüyle doğru orantılı bir durum. Biz bugün akşamdan itibaren AK Parti’nin Kızılcahamam’daki kampında yetkililere ulaştıracağız.

CANINIZI YAKAN GÜBREYİ, MAZOTU BİLİYORUZ

Değerli çiftçilerimiz. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu mutlaka biliyoruz. Sizin canınızı yakan elektriği, mazotu, gübreyi biliyoruz. Dünyada yaşanan sıkıntıları lütfen görelim. Devlet olarak en üğst düzeyde destek vermeye gayret ediyoruz. Mesele güneş enerji santrallerine çok ciddi destek veriyoruz. Bugün yarın Tarım Bakanlığımız bir tebliğ yayınlayacak. Tarım arazilerinin yüzde 1.5’luk bir alanda GES yapılmasına imkan sağlanacak. Derin kuyuların su kuyuları mümkün olan en yakın araziden sağlanacak. 3-4 bakanlık bu konuya çalışıyorlardı.

GİRDİ MALİYETİNİZ PAHALIYSA SAATIKLARINIZDA PAHALI OLACAK

Şuna garanti ediyoruz. Girdi maliyetleriniz pahalıysa sattıklarınız pahalı olacak. Sizin ürününüz sizin kirazınız, buğdayınız, ayçiçeğiniz, elmanız armutunuz hepsi girdilerin maliyetini karşılayacak. Hepsi girdilerinizin maliyetini karşılayacak şekilde destek vereceğiz. Son dönemde yaşadığımız savaşlar kıtlıklar bir kez daha gösterdi ki gıda bir milli güvenlik sorunudur. Olaya böyle bakıyoruz. Desteğe, üretmeye devam. Az önce İbrahim vekilim söyledi ama fiyatları söylemedi. 85 beygirlik bir traktör 550 bin TL civarında. 110 bin TL peşinat, 5 yılda 80 bin TL. Bir defa ödüyorsun hiçbir faiz yok. Hepsi içinde. Yani 110 bin artı 400 Bin TL. 510 bin TL’ye sıfır traktörü banka desteği ile veriyoruz ki çiftçimiz üretmeye devam etsin. Üretmeye devam edeceğiz inşallah. Allah ürünümüzü bereketlendirsin.

-Nail Azbay'ın Haberi.