Saadet Partisi Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Orhan Arslan’ın açıklamaları şöyle: 

ESNAFIN İSTEĞİ

Ülkemizin en önemli gündem maddesinin ekonomi olduğunu defaatle ifade ettik. İktidar ise hala algı yönetimi peşinde. Çiftçilerimizin sıkıntılarından geçen hafta söz etmiştik. Tarım Bakanı gübre desteklerini artırdıklarını açıklamış. Bu güzel ama yeterli değil. Gübre fiyatının neden bu kadar pahalı olduğu araştırılmalıdır.  Bu işten haksız rant elde edenleri de ortaya çıkararak, gübre fiyatlarının da düşürülmesi sağlanmalıdır. Yoksa dekar başına vereceğiniz 20 lira gübre desteği 200 liralık bir torba gübre de çiftçinin derdine derman olmaz. Dolayısıyla verilen destek yetersizdir. Tıpkı esnafa verilen destek gibi. Farkında mısınız? Artık esnaf sizden destek beklemiyor. ‘Dükkanımızı, tezgahımızı açmamıza izin verin’ diyor. Yani ‘gölge etmeyin başka ihsan istemez’ diyor. Ha pandemi mi? Korkmayın. Lebalep, hınca hınç doldurduğunuz kongre salonlarında bulaşmıyorsa, 5-10 kişinin yan yana gelmesiyle hiç bulaşmaz.

MİLLET BAHÇELERİ, PARKLAR

Geçen hafta Belediye Başkanı Mehmet Zeybek katıldığı bir televizyon programında kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Yaklaşık 2 saat süren programı kısaca değerlendirecek olursak; Millet Bahçeleri yapılacağından, parklar yapılacağından, Millet Kütüphanesi yapılacağından söz ediyor. Bu yapılacaklara prensip olarak karşı değiliz. Elbette bir şehirde yeşil alanlar olmalı. Hatta yeşil şehrin her yerinde olmalı. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi biz ‘Afyon içinde teşil değil, yeşil içinde Afyon’ diyoruz. Ancak bunun için zamanlama önemli. İçinde bulunduğumuz şartlar göz önüne alındığında, kaynakların buralara harcanmasının yanlış olduğu kanaatindeyiz. 

BELEDİYE BİNASI

Bir başka konu olarak  Belediye Binası yapmayı düşündüklerini dile getirmişler. Neden böyle bir binaya ihtiyaç duyuluyor? Mevcut binadaki sıkıntılar nedir? Mevcut binaya geçerli ne kadar zaman olmuştur? Yeni bir binaya geçilmesinin insanımızı ne faydası olacak? Bu sorulara cevap verilerek bir adım atılmalıdır. Bu tür konularda 9 düşünüp 1 yapılmalıdır. Kaynaklar doğru kullanılmalıdır. Zira bu kaynakların tamamı milletin parası, milletin malıdır.  

AFRAY KONUSUNDA BELEDİYENİN KAFASI KARIŞIK

Bir başka konu ise Afray olmuştur. Anlaşılan o ki; Afray konusunda belediyenin de kafası karışık. Basına verdiği açıklamalara bakıldığında bir tutarsızlık söz konusu. Güzergah sürekli değişiyor. Bir uzuyor, bir yeri değişiyor. Hatırlayacağınız üzere ilk açıklamada 1. Etap Tren Garı ile ANS arası olacak denmişti. Biz o zaman ‘bu güzergahta kaç yolcu taşımayı planlıyorsunuz?’ diye sormuştuk. Ardından Park Afyon’un eklendiği bildirildi. Sonradan Yukarıpazar ve Çavuşbaş tarafına gideceği söylendi. En son açıklamada ise hızlı tren istasyonu ile şehir merkezi arasında bir güzergahtan söz ediliyor. Bütün bunlar gösteriyor ki; bu projenin yapılması doğru değil. Biz bunu en başında dile getirmiştik. Şehrimizin yol durumunun ve yolcu potansiyelinin raylı sisteme yeterli olmadığını dile getirmiştik. Nüfusu 2 milyondan fazla olan belediyeler bile bu yükün altından kalkamazken, biz 250-300 bin nüfusla bu işin altından hiç kalkamayız.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bir başka konu ise Kentsel Dönüşüm olmuştur. Konuyla ilgili sözlerinin sonuna doğru belirlenen fiyatların iki katına çıkabileceğini ifade etmiştir. Bu yaklaşım ile mağduriyetlerin yaşanılması kaçınılmazdır. Değil 2 katına 4 katına çıkarsanız nafile. Biraz empati yaparsak 50 m2 bir binanız var. Şu an arsa bedeli ile 20 bin lira ediyor. 4 katına çıksa 80 bin eder. Bu insan 80 bin ile ev alabilir mi? Alamaz. Kredi çekse ödeyebilir mi? Ödeyemez. Şu şartlarda kimse borçlanmak istemez. Bir başkası da onu borçlandırmaya zorlayamaz, zorlamamalıdır. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi insanımızın evi kadar evi karşılıksız vermelisiniz. Eğer daha fazla m2’li bir ev isterse o zaman fark isteyebilirsiniz. Bunun dışındaki bir uygulama ya borçlanma, ya da başka bir mahalleye göç etmekle sonuçlanacağından mutlaka mağduriyet oluşturacaktır. Yöre halkı için yapıldığı söylenen bu projede nasıl bir proje ki; yörede yaşayan hiç kimse bu projeye olumlu bakmıyor. Yöredeki mal sahibi herkes zarar ediyor. Herkesin evi kadar evi veremeyiz, buna gücümüz yetmez diyorsanız, imar izni verin insanımız istediği müteahhitle kendisi anlaşsın. 

GÜZEL PROJELER

Bunlardan başka açıkladığı bazı güzel projeler de var. Belediyeye güneş enerji panelleri döşenerek elektrik üreteceklerinden söz ediyor. Organize sanayi bölgesinin genişletileceğinden söz ediyor. Sağlık Organize Sanayi Bölgesinden söz ediyor. Düşünce olarak bunlar güzel projeler. Ancak esas kadar usul de önemli. Bunlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olunduğunda uygulamanın eksik ya da hatalı bulduğumuz yönlerini de ifade ederiz. 

TRAFİK

Üzülerek ifade ediyoruz ki; şehrimizin sorunları ve insanımızın hayatını kolaylaştıracak her hangi bir uygulamadan söz edilmemiştir. Bu şehrin birinci problemi trafiktir. Bunu Başkan da ifade etmektedir. Ancak bu konuda belediye seçimlerinin üzerinden 2 yıl geçmesine karşılık 2 minik adım atılmıştır. 1.si Yeşilyol Caddesi’nden Gazlıgöl Caddesi’ne sağa dönüş için yapılan düzenleme. Diğeri ise Gazi Lisesi önüne yıkılan üst geçit yerine yapılan üst geçittir. Belediye meclisinde 3 adet asansörlü üst geçit yapımına karar alınmış ancak henüz bir adım atılmamıştır. Aslında sokağa çıkma yasaklarının olduğu zamanlar bu projeler için uygun bir zaman olabilirdi. Ama ne yazık ki değerlendirilmedi. Trafikle ilgili çözüm önerilerimizi daha önce dile getirmiştik. Tekrar dile getirmeyi ve sorunun çözümüne katkıda bulunmak istiyoruz. Ancak bu hafta sözü daha fazla uzatmamak için bu konuyu gelecek haftaya bırakıyorum.