Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde gündeme getirilen ‘Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışma vakti gelmiştir' açıklamasının ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli’de ‘Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır’ diyerek desteğini dile getirmişti. Yeni anayasa ile ilgili görüşlerini açıklayan MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Kocacan, “Devletin temel yasa yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir. Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumların ülke üzerindeki egemenlik haklarının, bireylerin temel haklarının hangi koşullar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır. Geneli itibarı ile bakıldığında mevcut Anayasa olağanüstü şartlarda hazırlanmıştır. Türkiye gelişen, değişen, ilerleyen bir ülke olduğu için ihtiyaçları bitmiyor” 

'TÜRKİYE'NİN YENİ ANAYASA İHTİYACI AÇIKTIR'

Yeni anayasanın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteme uygun olması gerektiğini de belirten Başkan Kocacan, “1960 darbesinden sonra hazırlanan ve zaman içerisinde bazı maddelerinde yapılan değişikliklere rağmen şuanki ihtiyaçlara cevap vermemektedir. Bilindiği üzere, 9 Temmuz 2018 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen uygulanmaya başlamış, yönetim hayatımız bu haliyle güçlenmiş, kuvvetler ayrımı arasındaki çizgiler netleşmiştir.  Mevcut anayasa eski sisteme göre hazırlanmış, yeni sistemin ve Türkiye’nin şuanki ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Yeni bir anayasa ertelenemez. Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin önünü açmak için yeni bir anayasa ihtiyaçtır. MHP yeni bir anayasa konusunda Cumhur İttifakı'nın birleştirici ve kucaklayıcı şuuruyla hareket edecek, üstüne düşen demokratik görevleri çekinmeden yerine getirecektir. MHP'nin, görüşü ve düşüncesi de bu yöndedir “

“YENİ ANAYASADAN BEKLENTİLERİMİZ”

MHP’nin yeni anayasayla ilgili beklentilerini de açıklayan Başkan Kocacan, “Yeni anayasayla birlikte; düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlam esaslara bağlanması, milli birlik ve kardeşlik bağlarının sürdürülebilir ve süreklilik arz eden demokratik kriterlerle bağıtlanması, devlet ve millet arasındaki karşılıklı sorumlulukların sarih bir şekilde bağdaştırılması, yeni yönetim sistemiyle örtüşen devlet yapısının bağlayıcılığı ve hukuk mevzuatındaki gerekli düzenlemelerin yapılması mutlak surette ve öncelikle ele alınmalıdır. Anayasa’nın ana fikrini teşkil eden Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, üniter siyasi yapısı ile dilinin Türkçe olduğu ilkesi farklı yorumlara açık olmayan ve herkesi bağlayan kuruluş ilkeleridir. Ve böyle kalmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak, tek dil esasına dayalı milli ve üniter bir devlettir. Yeni anayasa, bu vesileyle tekrarladığımız milli ve tarihsel haklarımızı muhafaza etmelidir”