İYİ Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Dr. Mahmut Koçak, Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay’a Afganistan konusu hakkında özel açıklamalarda bulundu. 19 kez Afganistan’a giden Dr. Koçak, oradaki durumu ve Afganistan’daki Türklerin lideri General Raşid Dostum’un ailesinin Türkiye’ye getirilişini, kendileriyle neler konuştuğunu ilk kez Afyon Postası’na anlattı. 

Koçak şunları söyledi: 

TÜRKİYE BÜYÜK BİR DEVLETTİR

Kendilerini  dün akşam karşıladık. Gölbaşı’ndaki evlerinde ikamet ediyorlar. General kendiside Ankara’da. Siyaset bir tarafa Türkiye büyük bir devlet. Nasıl Amerika, Fransa, Almanya gibi ülkeler orada kendisi için gözyaşı döken unsurlarına sahip çıkıyorsa Türkiye’de büyük bir devlettir. Soydaşlarına nerede olursa olsun sahip çıkır.  Tarih boyunca bu böyle olmuştur. 

AFGANİSTAN TÜRKLERİ SURİYE MESELESİ AYNI ŞEY DEĞİL

Dostum Paşa’yı ben rahmetli Turgut Özal döneminden beri tanırım. Tansu Hanım döneminde daha yakından tanıdım. Özal zamanında Türk Dünyası’nın diğer liderleri gibi sevgi ve muhabbet beslediğim bir insandı. Afganistan Türkleri’nin lideridir. Özbek kökenlidir. Afganistan deyince insanlar topyekün bir reaksiyon gösteriyorlar. Suriyeliler meselesi ve diğer göçmen meselelerinde hükümetin yanlış politikaları yüzünden vatandaşlarla göçmenler karşı karşıya geldi. Vatandaşımız mağdur oldu sıkıntılar oldu. Ekonomisiyle sosyal hayatıyla güvenliğiyle ilgili üzücü olaylar yaşadı. Ama mülteci ve göçmen konusunda iktidarın yanlış politikalarından dolayı Afganistan Türkleri’ne hasmedilmesini kabul edemem. 

AİLE DİRENDİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ KENDİLERİNİ İKNA EDEREK GETİRDİ

Aile direndi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendilerini ikna ederek getirdi. Hele paşanın bir oğlu burada komutan yetişti. Harp Okulu mezunu kendisi. O orada mücadelelerede girişti. Batur, Afyonkarahisar’a da geldi zaten. Biz, kendisini pek çok gencimizle tanıştırdık. Batur’da evi terk etmek istememiş. Allah korusun canlarıyla ödeyeceklerdi. Onlar Türkiye için önemli bir aile. Önemli kişiler. İyi eğitim aldılar. Dolayısıyla Türkiye korumak zorundaydı. Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz güçlüdür. Gitti getirdi aileyi. Şu anda Ankara’da güvence altındalar. Diğer bir sürü aileler var. Onlarıda mutlaka koruma altına almıştır alacaktır. Bizim bir devletimiz bu reflekse sahiptir. En zor günde bile bunu yapmıştır. 

AFGANİSTAN’DA 16 MİLYONUN ÜZERİNDE TÜRKÇE KONUŞAN SOYDAŞIMIZ VAR

Orada 16 Milyonun üzerinde Türkçe konuşan, Türkiye için gözyaşı döken, orada adeta bizim sınır güvenliğimiz için mücadele veren kardeşlerimiz var. Biz onları kendi kaderine bırakamayız. Makedonya’da Kosova’da Bosna’da, Azerbaycan’da Kırım’da Suriye’de Halep’te neyse, Kıbrıs’ta neyse Afganistan Türkleri’de odur. Amerika kaç bin kilometreden gelip kendisine yataklık yapmış kişileri götürüyor. Bunlar senin soydaşların. Bunlar yataklık yapan kişiler değil bunlar senin için orada ölecek kişiler. Bunları birbirine karıştırmamak lazım. Kuzuyla yılanı aynı kefede değerlendirmemek lazım. 

IZDIRAP VERİCİ BİR İSTİLA

Çok ızdırap verici bir istila ile karşı karşıya olduklarını söylediler. Bundan sonra kadınlar için, Afganistan’da zor günlerin başladığını dile getiriyorlar. 19 defa gittim ben Afganistan’a. Oraları bilirim. İşin kötü tarafı İslam dini diyerek Peştum geleneklerini başka kendi yerel geleneklerini din diye anlatan bir yapı var. İslam ile uzaktan yakından bir alakası yok. Herkes bu konuda konuşuyor. Üzücü olan bu. Orada acı bir tablo var. 

DOĞALGAZ VE PETROL YATAKLARININ GEÇİT KAPISI

Batılılar çok yeni oyun taktikleri içindeler. Çok uyanık olmak lazım. Orada çok enterasan bir yerdir Afganistan coğrafyası. Bir taraftan Güney’den gelip Kuzey’e doğru girmek isteyen bir ingiliz çalışması vardır. Niye? Çünkü, Afganistan bir geçit noktasıdır. Orta Asya’daki doğalgaz ve petrol yataklarının geçit noktasıdır. Sadece Afganistan’dan Hindukuş dağları geçit verir. Çok yüksek sarp dağlardır. Diğer yerlerden o dağaları geçemezsiniz. Kuzey’den Ruslar sıcak denizlere sahip olmak için buraya sahip olmayı isterler. Bugün Amerika Çin’i sınırlamak amacıyla oraya sahip olmak ister. Çin’de kendi güvenliğini sağlamak amacıyla kendi tertibatını almak ister. 

KIZ ÇOCUĞUNUN KOLU AÇILSA ARKADAN GELİP BALTAYLA KOLUNU KOPARIR

Şimdi orası cadı kazanına döndü.  Küresel güçlerin mücadele ettiği  bir alan oldu. Bunuda Taliban üzerinden yapacaklar. Cinayetlerler zinciri olacak. Vahşet olacak. Taliban çok canidir. Mesela kız çocuğunun kolu açılmış arkadan baltayla gelir kolunu koparır geçer. Sen kolunu açamazsın der. Böyle cani korkutucudur. İnsanlar orada ölmekten korkmaz. Zaten ölü gibi yaşıyorlar. Ama işkence görmek çok kötü bir şey. Gırtlağından hayvan keser gibi kesilmek onun dakikalarca korkusunu yaşamak felaket bir şey. 

AFGANİSTAN TÜRKLERİ KELİMESİNE DİLİMİZİ ALIŞTIRALIM

Afganistan Türkleri’ne dilimizi alıştıralım. Kıbrıs Türkleri, Avrupa Türkleri, Balkan Türkleri’ni insanlarımız bilmeli. İnsanlarımız kendi gönül coğrafyasında kendi diliyle konuşanları bilmiyor. Bunları öğretmeli ve tanıtmalıyız.