DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine eski Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Merkez Bankası’nın bağımsız olması gerektiğini söyledi. Ekonomi alanında alınan kararların vatandaşa fayda sağlamadığını belirten Çanakçı, “Merkez Bankası teknik gerekçeyle doğru yönde bir adım atsa buna kimse inanmıyor. Çünkü siyasi müdahale ile alınmış bir karardan dolayı o değeri oluşmuyor. Onun için Merkez Bankası’nın bağımsızlığı çok önemli.” dedi.

Eski Hazine Müsteşarı, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette DEVA Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Kadir Daylık yönetim kurulu üyeleri; Hatice Ayşen Deniz, Selçuk Altındağ, Hüseyin Kalaycı, Ali Şensoy, Ercan Ekşi, Burak Açıkgözoğlu hazır bulundu. 

“128 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATIŞINDA BİLGİ PAYLAŞILMADI”

Hazine Müsteşarlığı görevini en uzun süre yapan bürokrat olduğunu hatırlatan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, ziyaret sırasında ekonomiyi değerlendirdi. Merkez Bankası’nın önceki dönemlerde de döviz satarak piyasaya müdahale ettiğini belirten Çanakçı, “Bir defa bu kadar büyük miktarlarda satış olmadı. İkinci bu satış açık ihale yoluyla yapıldı. Merkez Bankası dedi ki ‘Her gün şu kadar tutarda döviz satacağım.’ dedi. İnsanlar da verecekler rakamları ifade etti. Açık, şeffaf satışlar gerçekleştirildi. Yine Merkez Bankası piyasalara müdahale ettiği zamanda ne kadar ve ne zaman müdahale ettiğini kendi internet sitesinden düzenli olarak yayınladı. Şimdi siz 128-130 milyar dolar tutarında bir dövizi satıyorsunuz hangi gün ve hangi miktarda, hangi kurdan, nerede, nasıl sattığınıza dair hiçbir bilgiyi paylaşmıyorsunuz. Şu ana kadar da açıkçası böyle bir bilgi paylaşılmış değil. Burada büyük bir sıkıntı var. Şeffaf şekilde açıklanması gereken açıklığa kavuşturulması gereken bir anlamda kamuoyuna, meclise hesap verilmesi gereken bir uygulama var. Açıkçası bunlar çok önemlidir. DEVA Partisi olarak biz bunların altını çiziyoruz.” dedi.

“FAİZ İNDİRİMİ VATANDAŞA YARAMADI”

Ortalama bir hesapla 128 milyar doların yaklaşık 585 milyar liraya tekabül ettiğini belirten Çanakçı, “Bazen bu rakamları konuştuğumuz zaman vatandaşımızın anlaması da çok zor oluyor. 585 milyar ne demektir? Tüm çiftçilere bir yıl boyunca verilen tarımsal destek tutarı 26 milyar TL’dir. Yani 585 milyar TL’den bahsediyoruz. Neredeyse bir yıl boyunca çiftçilere verilen desteğin 20 katından fazladır. Yaklaşık 22-23 kat fazla bir tutardan bahsediyoruz. Merkez Bankası tarafından 18 Kasım 2021 tarihinde faiz bir yüz puan daha indirildi. Faizi enflasyon düşsün diye indiriliyor. Kurlar istikrar kazansın diye indiriliyor. Hazine’nin borçlanma faizi düşsün diye indiriliyor. Ticari kredi faizleri ucuzlasın diye indiriyoruz. Bunlar olursa faiz indiriminin vatandaşa millete bir faydası olacaktır. Bunlar olmazsa vatandaşa bir faydası olmaz.” diye konuştu.

“ENFLASYON ALDI BAŞINI GİTTİ, FİYATLAR GÜNLÜK DEĞİŞİYOR”

İbrahim Çanakçı ekonomi değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü: “Neticeye baktığımızda faiz indirildi. Eylül ayı başına göre 400 baz puan indirildi. Peki, Eylül ayına göre Hazine’nin borçlanma faizleri yukarıya gidiyor. Yüzde17’den yüzde 23’e çıktı. Çünkü o faiz indiriminin bir gerekçesi yoktur. Tamamen siyasi baskıyla alınmış bir karardır, güven verilmiyor. Dolayısıyla Hazine faizi yukarıya gidiyor. Bu işten ne anladık? Kur yukarıdan gidiyor. Kur Eylül ayı başında 8 TL 30 kuruştu. Şimdi 11 TL’nin üzerine çıkarak 3 TL’ye yakın kur arttı. Sadece 3 TL’lik kur artışı Hazine’nin önümüzdeki sene yapacağı döviz girdisi ödemelerini 60 milyar TL’ye yakın artırdı. Bir de faiz 3 puan arttı. Nereden bakarsanız bakın Hazine’nin döviz cinsinden 1 trilyona yakın iç borcu var. Geriye öderken o faizi üstlenecek. Onunla da Hazine’ye çok ciddi bir yük geldi.  Hazine’nin faizi yukarıya gitti. Enflasyon almış başını gitmiş, neredeyse fiyatlar günlük değişiyor. Bireysel ve ticari kredilerde ciddi bir rahatlama yok. Alınan kararın millete olumlu yansıması maalesef yoktur. Bunları görmek ve dikkate almak lazımdır. Merkez Bankası’na yapılan siyasi müdahaleler Merkez Bankası’nın doğru yönde atacağı adımları da etkisiz hale getiriyor. Merkez Bankası teknik gerekçeyle doğru yönde bir adım atsa buna kimse inanmıyor. Çünkü siyasi müdahale ile alınmış bir karardır diyor. O değeri oluşturamıyorsunuz. Onun için Merkez Bankasının bağımsızlığı çok önemli. Merkez Bankasına müdahale edilmemesi çok önemlidir. Biz bunların altını çiziyoruz. Çizmeye de devam edeceğiz.”

“YEREL KALKINMA VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNEMLİ”

İbrahim Çanakçı, DEVA Partisi olarak basın özgürlüğü ve sivil toplum ile ilgili konuları önemsediklerinin altını çizdi. Çanakçı, “DEVA Partisinin altını çizdiği konulardan bir tanesi de yerel kalkınmadır. Türkiye’de kalkınma denilince hep merkezden planlama, merkezden yönetme şeklinde yaklaşılıyor. Kentsel kalkınma, kentlerin kendi dinamiklerini harekete geçirme çok önemlidir. Bununla kastımız yerel aktörlerin bu kalkınma konularındaki hem rollerini hem sorumluluklarını hem de imkân ve yetkilerini artırmaktır. Basın özgürlüğü de bizim altını çizdiğimiz hususlardan bir tanesidir. Bunların başında yerel medya gelmektedir. Yerel medyanın güçlendirilmesi, yerel medyanın özellikle reklamlar konusunda diğer konularda adil bir muamele görmemesi, kayırmacılığın olmaması, burada hakkaniyetli bir dağıtım yapılması gereklidir. Bu konuda medyanın üzerinizde durmamızı istediğiniz hususlar olursa onlara da her zaman açığız.” şeklinde konuştu.

“YEREL MEDYANIN SIKINTILARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ BİLDİRDİK”

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, yönetim kurulu üyeleri adına DEVA Partisi Genel Başkanı İbrahim Çanakçı ve beraberindeki parti yönetiminin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Afyonkarahisar yerel basınının Milli Mücadeleden beri son derece aktif ve dinamik bir şekilde görev yaptığını belirten Küçükkurt şunları kaydetti: “Biz yerel medya olarak son dönemde Türkiye ekonomisi ile bağlantılı olarak gerçekten en sıkıntılı dönemlerinden bir tanesini yaşıyoruz. Bununla ilgili birçok çözüm önerimizi hazırladık hükümete, muhalefete, tüm milletvekillerine konu ile raporları devlet kuruluşlarına sunduk. Sizin talebiniz üzerine aynı raporu Sayın İl Başkanımıza da aktaralım.”