Afyonkarahisar’ın ilk ve tek dijital gazetesi olan Afyon Postası sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği özel röportajlara devam ediyor. Röportajların bu akşamki konuğu AK Parti’den beklenmedik bir şekilde ayrılan Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin kurucularından olan Hatice Dudu Özkal oldu.  Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay’ın sorularını yanıtlayan Özkal, partiden neden ayrıldığını açıkladı. 

Afyon Postası’nın Facebook, Twitter ve Youtube üzerinden eş zamanlı olarak gerçekleşen yayınında Özkal özetle şunları söyledi: 

TAYYİP ERDOĞAN’I TANIMAYANLARA POSTER VE AMPULÜ GÖSTERİRDİM

Ben Afyon’da Kurucu Kadın kolları Başkanı olarak başladım. Öyle bir inandım ki, gönlümü, aklımı ortaya koydum. Köy köy mahalle mahalle dolaştık. İlk başlangıçta Afyon’un bu yukarı mahallelerinde dahi Tayyip Erdoğan ismi tanınmıyordu. Kadınlar kim o diyordu. Ben o kadınlara A4 kağıdı üzerinden Tayyip Erdoğan posteri ve ampül veriyordum. Bu hatıramı çok önemsiyorum. Hem amblemle hem posterle, Tayyip Erdoğan’ın simasını tanıtmaya çalıştık. 18 yıl boyunca bir inanmışlık adanmışlık vardı. Biz o dönemde bir şey hesaplayarak gelmedik. İnanarak geldik. Birinci sıraya hep memleket sevdasını koyduk.  Partinin her kademesinde görev yaptım. Kadın kollarında, il genel meclisinde, milletvekilliğinde hep inanarak çalıştık. Burada çok farklı bir tecrübe elde ettik. 

BİZİM YOLA ÇIKTIĞIMIZ AK PARTİ BU PARTİ DEĞİL

Vekillik bitti. Yoğun hengame bitti. Fakat hala ben aranmaya devam ettim. Herkes sorunlarını bana aktarmaya devam etti. Bu süreçtede de insanların sorunlarını çözmeye gayret ettim. 

Daha sonra öyle bir süreç başladı ki, daha fazla sorgulamaya başladık. Bu süreç 1 yıl gibi uzun bir süre. Kendimle olan hesaplaşmamda şunu gördüm. Bizim yola çıktığımız 2001’de ki AK Parti yok artık. İdeallerimiz, ruhumuz onlar gitti. AK Partililer gitti AKP’liler doldu diye yorumlanıyor. Bu iç muhasebem beni buna yöneltti. Bir gün bir Ali Babacan teklifte bulundu bizde oraya gittik, böyle bir şey yok. Biz bu iç muhasebemiz sonrasında böyle bir karar aldık. 

MELEKET KÖTÜ YÖNETİLİYOR

Memleket kötü yönetiliyor. Ekonomi iyi diyebilecek bir Allah’ın kulu var mı? Esnaflarla oturuyorum. Yanıyoruz abla diyorlar. Bu boyutta ekonomi. Ekonomi herkese değen bir konu. Herkesin cebine dokunuyor. Bir yığın sıkıntı var. Ben öyle bir noktaya geldim ki, artık bunlara ortak olmamam lazım dedim. 

RAHATÇA MAAŞIMI YİYEBİLİRDİM, ZOR OLANI SEÇTİM

Rahatlıkla emekli vekil olarak maaşımı yiyip, iktidarın konforu ile yaşayabilirdim. Fakat biz zora talip olduk. Bu iş zor bir yol. Ben hep milli görüş çizgisindeydim. Erbakan hocamıza rağmen Tayyip Erdoğan AK Parti’yi kurdu. Ordaki sıkıntılardan sonra yeni bir siyaset lazım dedik. Bugünde aynı noktadayız. Biz artık ülkenin iyi yönetilmediğini düşünüyoruz. Artık biz diyoruzki yeni bir yönetim anlayışı ile memleket sevdası ile yola düşmemiz lazım diyoruz. 

CUMHURBAŞKANININ METAL YORGUNLUĞU KONUSU

İnsanoğlu tabiki değişecek. Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile daha fazla sıkıntı yüze vurdu. Metal yorgunluğu olduğu ifade ediliyor. İnsan doğuyor, büyüyor yaşlanıyor. Biz bu noktada daha önce öngördük.

HERKES ÇOK ŞAŞIRDI, KİMSE BEKLEMİYORDU

Veysel Bey, Burhanettin Bey hiç bir şey demedi. Bu süreçte hiç görüşmedik. Mesajda atmadılar. Olumsuza yakın bir elin parmağını geçmeyecek mesaj geldi. Ama şu oldu. Hepsi kayıtlı. Saklıyorum. Farklı siyasi partilerde olabiliriz, biz sizin nasıl ilkeli, dürüst biri olduğunuzu biliyoruz Hayırlı olsun diyen AK Partililer oldu. Ciddi görevde olan kişiler bunlar. Herkes çok şaşırdı. Herkes gitse o kalır diyorlardı. Neden Ak Parti’den ayrıldın yerine doğru soru şu, 2001’deki AK Parti’mi bugünkü parti? Bu soru bizi doğru yola götürür.  

TAYYİP ERDOĞAN’IN REFAH’TAN AYRILDIĞI GİBİ AYRILDIK

Refah, Fazilet, Saadet konseptinden Tayyip Erdoğan’ın ayrılıp AK Parti’yi kurması gibi bu süreçtede AK Parti’nin yerine yeni, bugünün ihtiyaçlarına uygun daha yeni bir parti kurulması gerektiğine inandım. Ali Babacan herkesle istişare ediyordu. Bende bir şekilde davet edildim. Oturduk istişare ettik. Biz DEVA partisini kuralım toplantısı değildi. Ülkenin içinde bulunduğu sorunların çözümü noktasında konuştuk. Daha sonra tekrar çağrıldık bir kez daha görüştük. Biz bu görüşmelerde kurucumuzsunuz gibi bir şey olmadı. Memleketin sorunları için kafa yorduk. Kuruculuk teklifi 7-8 Mart’ta kamp vardı ondan bir kaç gün önce Ali Bey aradı teklif etti. Değerlendirdik. Ailem yüzde 100 destekledi. Ailem benim zihinsel olarak geldiğim noktayı biliyordu. 

AKP’LİLER KALDI, AK PARTİLİLER GİTTİ

AKP’liler yer alıyor, AK Partililer gitti. Gidemeyen arkadaşlar kararınıza saygılıyız biz içeride kalarak mücadele ediyoruz sen farklı bir yol seçtin dediler. Saygı duyuyoruz dediler.Sosyal medyadaki trolleri gören bir tepki varmış gibi görüyorsunuz. Ama aklı başında olan herkes saygı duyuyor. 

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ FAYDALI OLMADI

Yeni sistem faydalı olmadı. Biz bu sistemi geleceği dönemde de kendi içimizde çok tartıştık. Faydasından çok zarar getirdi. AK Parti’nin içinden de pek çok kişi böyle düşünüyor bence. Ama parlementer sistemlede sorun var. Revize edilmiş, bugünün şartlarına göre düzenlenmiş bir parlamenter sisteme gerçekten ihtiyaç var. 

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ EKONOMİ

DEVA Partisi bir kadro hareketi. Bunu çok önemsiyorum. İstişare ve ortak akla önem veren bir yapı. İnsanlar bağıran bir liderden yorulduk diyorlar. Devlet adamı edasında herkesi kucaklayan bir yönetim şeklinde ihtiyacımız var diyorlar. Demokrasi, insan hakları, hak ve hukukun daha fazla uygulanabildiği şeffaf bir siyasi partiye ihtiyaç vardı. DEVA’da bu var. DEVA Partisi’nin birinci önceliği ekonomi. Ekonomi şu anda kötü yönetiliyor. Bu yüzden birinci önceliğimiz bu. Gençlere önem veren bir partiyiz. Bu alanda yeni politikalar üretme noktasında çok hassasız.

YÜZDE 35 KADIN KOTASI VAR

Yüzde 35 kadın kotası var. Bu çok önemli. Yüzde 20 genç kadrosu var. Bu her yerde uygulanacak. İl, ilçe, beldede bu böyle uygulanacak. O sayıda kadın yoksa boş koltuk sistemi uygulanacak. 

DEVA’NIN AFYON’DA Kİ YÖNETİMİ HAZIR

İl Başkanımız atandı. Binamız kiralandı. İç düzenlemesi yapılarak aktif olacak. Yönetim kurulu listemiz hazır. Genel merkezimizin onayında. Çıktıktan sonra açıklarız. Bu süreçte pandemi nedeniyle online olarak çalışıyoruz. Ben Eğitim Politikaları ve Kadın Komisyon’undayım. Aktif çalışıyoruz. Ama genel merkezde buluşmuyoruz pandemi nedeniyle. 

ADALETE OLAN GÜVEN SARSILDI

Adalete olan güven sarsıldı. Ben böyle düşünüyorum. Hiç kimse hiç bir şeye inanmıyor. Pandemi nedeniyle açıklanan rakamlara insanlar inanmıyor. Bende rakamların daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Sürecin kontrollü gittiğini düşünüyorum. Rakamlarla oynanıyor. Aynı şekilde enflasyon rakamlarıylada oynadığını düşünüyorum. 

ERKEN SEÇİM KONUSU

2023’e kadar gitmez. Ama benim gönlüm erken seçim olmamasından yana. İnsanların gündeminde böyle bir şey yok. Ama toplumda, yapılan şeyler erken seçim hazırlığı gibi algılanıyor. Erken seçim yada normal seçim biz hazır olmaya çalışıyoruz.