Daylık'ın açıklamaları şöyle: 

ZENGİN DAHA ZENGİN

DEVA Partisi Ekonomi politikaları başkanlığımızın ve sektörel politikalar başkanlığımızın yaptığı araştırmalardan bahsetmek istiyoruz. Maalesef ekonomi alanında atılan adımlarının Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin sonucunun somut göstergesi olmuştur. TÜİK’in açıkladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (2020) göre; DEVA Partisi’nin ısrarla vurguladığı gibi kötü yönetimin Türkiye’de gelir dağılımını bozduğunun ve yoksulluğu artırdığının somut ve çarpıcı bir göstergesi olmuştur.Zenginin daha zengin yoksulun daha yoksul hale geldiği, zenginin iktidar tarafından korunduğu ve desteklendiği, yoksulların ise muhalefete havale edildiği bu yönetim anlayışı değişmedikçe Türkiye’nin sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi mümkün değildir. İnşallah Deva Partisinin iktidarında bu yönetim sistemi ve uygulanan politikalar liyakatlı kadrolarla değişecek.

YOKSULLUK KALICI HALE GELİYOR

TÜİK’in yayınladığı ve 2019 verilerine dayanan araştırma sonuçlarına göre; en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay yüzde 47,5’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay yüzde 5,9’a düşmüştür.Medyan gelirin yüzde 70’i dikkate alınarak hesaplanan göreli yoksulluk oranı yüzde 29 olarak gerçekleşmiştir. Bu, 23 milyon 743 bin kişinin günlük 48 lira (aylık 1.446 TL) ve altında gelirle yaşamak durumunda olduğunu göstermektedir. Açlık sınırı, yoksulluk sınırı ve asgari ücret dikkate alındığında bu gelir düzeyinin yetersizliği çok daha iyi ortaya çıkmaktadır. Yoksulluk kalıcı hale gelmektedir. Sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1,0 puan artarak yüzde 13,7 olmuştur. 2020 yılında gelir dağılımındaki adaletsizliğin ve yoksulluğun daha da kötüleştiği açıktır. Taraflı Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’yle beraber 3,2 milyon kişi daha yoksulluk içine düşmüştür.

22 MİLYON KİŞİ YOKSUNLUK ÇEKİYOR

Bazı temel ihtiyaç maddelerine sahipliği ve bazı temel ihtiyaçların karşılanma durumunu ölçen ciddi maddi yoksunluk oranı 2019 yılında yüzde 26,3 iken 2020 yılında yüzde 27,4 olarak gerçekleşmiştir. Diğer bir ifadeyle 22 milyon 433 bin kişi maddi yoksunluk içindedir.

HAYAT STANDARTI KARŞILANAMIYOR

Hanelerin yüzde 59,3’ü evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 37,3’ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 32,2’si beklenmedik harcamaları, yüzde 20,3’ü evin ısınma ihtiyacını, yüzde 58,0’i eskimiş mobilyaların yenilenmesini karşılayamaz durumdadır. Nüfusun yüzde 36,7’si konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu, yüzde 34,7’si sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemleri yaşarken yüzde 22,6’sı trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaşmıştır.