Afyon Postası Genel Yayın Yönetmeni Kemal Baykara’nın sorularını yanıtlayan DP Lideri Gültekin Uysal şunları söyledi: 

MERKEZ BANKASI BAŞKANININ GÖREVDEN ALINMASI

Topyekün değerlendirmek lazım. Türkiye öngörülmez bir sürecin içine girdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında sınırsız yetki, hiç bir denetim mekanizmasının olmadığı, kurumsal aklın ve derinliğin kaybolduğu, günü birlik topun gelişine vurmaya başlayan bir teşekkül var. Deyim yerindeyse kurumlar gitmiş. Devletin kurumlar arası bir derinlik bir aklın işlediği değil bir kişinin keyfine kaldığı düzen haline gelmiş. 

MERKEZ BANKASI BAŞKANLARININ İSİMLERİNİ UNUTTUK

Arka arkaya merkez bankası başkanları değişti. Bir öncekinin bile ismini unuttuk. Murat Çetinkaya’dan Murat Uysal’a Naci Ağbal. İktidarın beslendiği gruplar var. Sermaye grupları var. Anlaşılıyorki bu bir günde verilmiş bir karar değil. İzmir Kongresi sonrasında Sayın Erdoğan’ın yaptığı değerlendirmeler, özellikle Berat Albayrak’ı savunmaya geçmesi, arkada bir aklın işlediğini gösteriyor. Sistemin içine yeniden sanki şöyle bir telkin var. Berat Albayrak düzeni bir yere getirmişti. Yeninden bir konumlanma arayışı var. Ekonomilerin en temel girdisi hukuk ve demokrasi. Bugün hukuki güvenilirliğin olmadığı bir yere kimse yatırım yapmaz. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen bu ülkenin vatandaşları yatırım yapmaya istihdam yaratmaya devam ediyor. 

BU ÜLKEDE KAOS DEMEKTİR

Demokrasinin hiç bir mutabakat sahası kalmadı. Bu ülkede kaos demektir. Türkiye bir karanlık döneme girdi. Türkiye’de çok radikal bir şekilde hem olumlu hem olumsuz operasyonel müdahaleler bekliyorum. Bütün bunları görüyoruz. Ülkemiz adına üzülüyoruz. Ülkenin geleceği ile alakalı karar alanlar hiç bir bedel ödemeyecek, ülkenin işsiz, güvencesiz çalışan, hakları hukukları çiğnenen, ezilen milyonlarca insanımız bedel ödeyecek. 

5 YIL DAHA İKTİDAR VERSEK YAPMADIKLARI NEYİ YAPACAKLAR? 

Türkiye karpuz gibi ikiye ayrıldı. Bir tarafta Cumhur İttifakı var. Oradaki hedef Sayın Erdoğan’ın iktidarını sürdürmek. Bunca yıl iktidar olmuşsunuz Sayın Erdoğan’a 5 yıl daha iktidar versek bu ülkede yapmadığı neyi yapacak. Söz bitmiş. Enerji bitmiş. Dinamizm bitmiş.  

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN DAHA ENDİŞELİ DURUM…

Daha büyük endişe yaşamamız gereken bir şey var. Hukukun temel kavramlarından idari karar bile hangi yolla alınmışsa ancak o yolla geri alınır. Burada kanun yoluyla yapılmış, meclisten geçmiş, uluslararası sözleşme bu şekilde geri alınması daha endişe verici bir durum. Bu açıdan bakınca Türkiye’de ben 3’ncü bir ittifak sürecini görmüyorum. 

Açık ve net bir şekilde şunu ifade ediyorum. 

MİLLETİMİZDEN İKTİDAR YETKİSİ ALAMAZLAR

*Adalet ve Kalkınma Partisi demokratik düzlemde demokratik usüllerle milletimizden iktidar yetkisi alabileceğini ben şahsen görmüyorum.