Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün açıklamaları şöyle;

"2 MİLYONUN ÜZERİNDE ÇİFTÇİMİZ ÜRETİMDEN KOPMUŞ DURUMDA!"

Ülkemiz tarım ve hayvancılığında yaşanan kriz derinleştiği için, çiftçilerimizin üretimden kopuş süreci de hızlanıyor. 
AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılının sonunda ekili tarım alanları 26 milyon 579 bin hektar iken, 2020 sonunda 23 milyon 136 bin hektara geriledi. 2002 yılında başlatılan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısı o dönemde 2 milyon 588 bin iken, 2022 Ocak ayı itibarıyla 493 bine inmiş durumdadır. Yani 20 yıllık AKP iktidarları döneminde uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları sonucunda, 2 milyonun üzerinde çiftçimiz üretimden kopmuş, uzaklaşmış durumda! 

"BU VAHİM TABLO KARŞISINDA ÜRETİMSİZLİK, AÇLIK, KITLIK SORUNUYLA KARŞILAŞABİLİRİZ!"

Acil bir tarım-hayvancılık eylem planı, kırsal yaşamı teşvik ve destek paketleri yürürlüğe konulmalıdır. Aksi halde bu vahim tablo karşısında üretimsizlik, açlık, kıtlık sorunuyla karşılaşabiliriz! 
AKP iktidarının bilimsel temeli olmayan tarım ve ekonomi politikalarıyla her geçen gün toplumsal sefalet artıyor, ülkemiz fakirleştiriliyor. İktidar maalesef bu gerçekleri görmezden gelerek yalan ve sanal ekonomik başarı öyküleriyle en az 3’e katlanan sefaleti gizlemeye çalışıyor. 

"ÇİFTÇİSİ AÇ OLAN BİR ÜLKENİN HALKI DA AÇTIR"

Tarım ve hayvancılık üretiminde her üretim girdisinin maliyetinde yüzde 200-300’e varan artışlar söz konusu. 
Et ve Süt Kurumu ile Ulusal Süt Konseyi geçen hafta aldığı kararla çiğ sütün litresine 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere yüzde 30 zam yaptı. 1 litre süt 5,75 TL’den 7,5 TL’ye yükseltildi. Süt üreticisine verilen destekleme primi ise 1 liradan 20 kuruşa düşürüldü. Bu karar mantıksız, akıldışı bir karardır. Et ve süt üreticisi bu şartlarda niçin besicilik yapsın ki? Yem başta olmak üzere girdiler aşırı yüksek. Bundan dolayı süt veren hayvanlar hızla kesime veriliyor. Böylece süt üretimi de düşüyor. 
Özetle; bu iktidar döneminde çiftçimiz üretimden uzaklaşmış, ekilip biçilen tarım arazileri terkedilmiştir. Çiftçilerimiz çaresiz kalınca yüksek faizli krediler kullanmış, borcunu ödeyemeyince malları haczedilmiştir. Çiftçimiz fakirleştirilmiştir. 
Ancak unutulmamalıdır ki; 
Çiftçisi aç olan bir ülkenin halkı da açtır! 
Tüm bu olumsuzluklara rağmen gecesini gündüzüne katarak çalışan, üretim yapmak için büyük gayret gösteren bütün çiftçilerimizi saygıyla selamlıyorum. 
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun…