Dr. Mara'nın açıklamaları şöyle: 

1 Haziran’dan itibaren tatil yerlerine izin verilmesi, AVM lerin açılması, düğün zamanı olması, şehirlerarası seyehat edilmesi, yurtdışından gurbetçilerin gelmesiyle vaka sayılarında ciddi bir artış oldu. Afyon’da da aynı şekilde vaka sayılarının arttığını biliyoruz. Hatta günde 300 pozitif vakanın tespit edildiği dönemlerin dahi olduğu duyumunu aldık. En son 16 eylül 2020 tarihinde sağlık bakanımızın il il yoğun bakım doluluk oranını açıklamış ve Afyonkarahisar’daki yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranının yüzde 60 olduğunu söylemişti.Bu yüzde 60 oranını verirken özel hastaneleri dahil ederek mi söyledi onu bilemiyoruz ama biz birkaç haftadır ilimizdeki her 2 pandemi hastanesinin yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolu olduğunu duyuyoruz. 

DEVLET ARTIK YOĞUN BAKIM ÖDEMESİ YAPMIYOR

Salgının ilk zamanlarında özel hastanelerde covid19 tedavisi gören hastalara yoğun bakım ücreti ödemesi yapıyordu ama 29 haziran 2020den sonra de SGK (sosyal güvenlik kurumu) bu ödemeyi yapmayacağını duyurdu. Şu an sadece kamu hastanelerinin yoğun bakımlarında takip oluyor, özel hastaneler yoğun bakım hastası almıyor sadece ayaktan tedavi görebilecek hastalar özel hastanelerde kabul ediliyor. Afyon devlet hastanesinde de 7 covid servisi, tıp fakültesinde 4 covid servisi bulunmakta, servis yataklarında herhangi bir sıkıntı yok fakat yoğun bakım ünitelerinin doluluğundan dolayı merkezden ilçelere gönderilen hastalar olduğu gibi, yakın zamanda komşu bir ile de Isparta sadece, hasta nakli yapıldığı duyumunu aldık. 

DENEYİMLİ SAĞLIK PERSONELİ SAYISI ARTMALI

Günde yaklaşık 300 pozitif vaka tespiti ve ortalama 8-10 hasta için yoğun bakım yatağı arandığı duyumunu da aldık.İki hafta önce Afyon Tabip Odası Başkanı’nın da yoğun bakım ünitelerinin doluluğu nedeniyle yeni yataklar hazırlanmaya çalışıldığına dair bir açıklaması olmuştu. Bu Sadece Afyonkarahisar’da böyle değil, başka illerin de aynı şekilde çevre illerden yoğun bakım yatağı için arayışta olduğunu duyuyoruz. Demekki Türkiye genelinde vaka sayılarının artmasıyla hastanelerimizin doluluk oranları da artmış durumda ve yoğun bakımın ünitelerinde yatak sıkıntısından bahsedilmektedir. Elbette yeni yataklar açılmaya çalışıldığını da bilgisini de alıyoruz ama sadece yatak sayısının artırılması ile bunun üstesinden gelemeyiz çünkü yatak sayısı artırılsa bile burda yatan hastaya hizmet verecek deneyimli sağlık personelinin de sayısı buna paralel olarak artmak zorundadır ki en etkin hizmet verilebilsin.

72 SAĞLIK ÇALIŞANI COVİD 19’DAN HAYATINI KAYBETTİ

Türk tabipler Birliğinden aldığım bilgiye göre 2 eylül itibariyle vefat eden toplam sağlık çalışanı sayısı 72 ,bunlardan 35 i hekim. Her ne kadar resmi olarak şu an şehit ünvanı verilmese de onlar bizim maneviyatımızda görev şehididir. CHP de mayıs ayında Covid19 dan vefat eden sağlık çalışanlarının  görev şehidi kabul edilmesi için kanun teklifi verdi.