Kadir Daylık’ın açıklamaları şöyle: 

ÖTV’NİN VERGİ GELİRİNDEKİ PAYI YÜZDE 70

Özel Tüketim Vergisi  2021 yılında vergi gelirlerindeki payı % 65 - %70 olacak bu oran oldukça yüksek; 2021 genel bütçe görüşmelerinde,   en önemli gelir kaynağı olarak görülen vergi gelirleri  artış oranı %16, 7 olduğunu öngörüldü. Bütçe oluşturulurken elbette ki ekonominin de büyüme hedefi vardı ekonominin de büyüme  oranı  2021 yılı için  %5 olarak öngörüldü. Vergi gelirleri oranı %16, 7 iken ekonominde %5 büyüme hedefleniyorsa bu demek oluyor ki vergilerde bir artış olması bekleniyor.

YÜZDE 25 ARTMIŞ

2021 yılında  vergi gelirleri dağılımları nasıl olacak  tüketicileri  ilgilendiren  Dolaylı vergilerin kapsamına giren Özel Tüketim Vergisi (175 milyardan 213 milyar TL beklentiye çıkarılmış) %25 oranında artış öngörülmüş, gerçekten yüksek bir  özel tüketim vergisiyle karşı karşıyayız, Kurumlar vergisi  Gelir vergisi gelir beklentisi ile kıyaslarsak, 2021 yılı için, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi beklentisi Üçyüz milyar TL.(300.000.000.000 TL.) … Özel Tüketim Vergisinin içinde bulunduğu dolaylı vergilerden sağlanacak gelir beklentisi BeşyüzOtuz milyar TL.(530.000.000.000 TL) değerli konut vergisini bir tarafa koyup sadece dolaylı vergilerin oranı 2021 yılında vergi gelirlerindeki payı %65 hatta %70 civarında. 

BULAŞIK, ÇAMAŞIR VE BUZDOLABI ZAMLARINA DİKKAT

Bir zamanlar Lüks tüketim malları olarak tabir edilen;  Bulaşık Makinası,  Çamaşır Makinası,  Buzdolabı gibi  ürünlerinde de ÖTV’nin konusu içinde olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu tarz ürünlerin maalesef  tüketiciye yansıtılması olacaktır. Hükümetin dolaylı vergilere yüklenmesi kısa vadede en kolay yol gibi görünse de uzun vadede çözüm yolu olmayacaktır.

PANDEMİ ETKİSİ İLE ZAMLAR HALK

2021 yılının ortalarına kadar pandemi döneminin devam edeceği düşünülürse,  Dolaylı vergilerin yükseltilmesi Pandemi şartları gibi  olağanüstü dönemlerde bu gibi sıkıntılardan kurtulmanın en kolay yolu olarak görülse de  Özel Tüketim Vergilerinden  elde edilecek gelirle kapatılması  çözüm olarak düşünülmemelidir. Uzun vade  mutlaka  bu tarz vergilerin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. 

KONUT VERGİSİ ARTIYOR

2021 yılında diğer bir konuda hükümetin gelir kaynaklarına etki etmesi için oluşturduğu değerli konut vergisidir. Bütçe gelirlerine olumlu etki yaratabilmesi için de bu vergininde  adil ve düzgün uygulanması  ile mümkün olacaktır. 

İŞ VERENLERE DİKKAT

İşverenlerimizi ilgilendiren bir diğer konuda,  hükümetin 17 Kasım tarihinde yürürlüğe aldığı, 7356 sayılı kanun kapsamında düzenlenen yapılandırma kanunudur. Bu kanundan yararlanılması için son başvuru  01.02.2021  tarihidir. Bu kanundan hükümetin beklentisi olan 450.000.000.000  TL piyasadan alacaklarına karşı düzenlenmiş olduğu  kanundur. Fakat Piyasa ve işverenlerin beklentisini tam olarak karşılayamadığı görülmektedir. Bu kanunun kapsamının hızlı ve acil olarak kapsamının genişletilerek bütçe gelirlerine olumlu yansıması için çalışmalarının  başlatılması,  sürenin ve kapsamının genişletilmesi işverenler için ve bütçe gelirleri için  öncelikli bir konu olduğunu düşünmekteyiz.Ülkemizin kalkınması için güven ortamını inşa edip üretim gücümüzü arttırmalıyız. Üretim olmadıktan sonra,  istihdam olmadıktan sonra sorunlar çözülmeyecektir. Yatırımcıların  ve yabancı yatırımcıların ülkemize gelip yatırım yapması  için güven ortamının sağlanması ile mümkün olacaktır. 

AFYON POSTASI'NI TELEFONUZA İNDİRİN, AFYON'DA OLAN BİTEN HER ŞEYİ ANINDA ÖĞRENİN

-Android işletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın...

-İOS (Apple) İşletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın... 

-İnstagram'da Afyon Postası'nı takip edin...

Afyon Postası Whatsapp ve BİP Hattı: 0539 248 93 03...