Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda konuşan İl Başkanı Yalçın Görgöz, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay’ın “Gıcır gıcır solcular” açıklamasına yanıt vererek, “Bunlar güzel şey. Solcuların beyinleri gıcır gıcırdır” dedi

CHP’li Yalçın Görgöz şöyle konuştu:

Son üç yılda, Üç Hazine ve Maliye Bakanı, Dört Merkez Bankası Başkanı, Dört TÜİK Başkanı değişti. Ama gidişat değişmedi, ekonomi düzelmedi. Aksine tepetaklak daha da aşağılara doğru sürükleniyoruz. Neden?
Çünkü gemiyi kullanan kaptan aynı kaptan. Siz Kaptanı değiştirmek yerine o geminin makinistini beceriksizsin diye değiştirirseniz o geminin rotası düzelir mi, düzelmez. Gelen yeni makinist ne yaparsa yapsın, gemi karaya oturur, yada batar.
Çünkü kaptan aynı kaptan. 

Türk Lirası, tüm dünya para birimleri karşısında eridi pul oldu. 2021 yılının başından bu yana Türk Lirası; Dolar karşısında yüzde 55, Çin Yuan'ı karşısında yüzde 53, Rus Rublesi karşısında yüzde 52, Bulgar Levası karşısında yüzde 48, Pakistan Rupisi karşısında yüzde 46, Taliban'ın Afganisi karşısında yüzde 31 değer kaybetti. 

Demek ki sorun dışarıda değil, Sorun dış güçler martavalında değil. Sorun iktidarda ve yönetim anlayışında… Sorun doğrudan Cumhur ittifakında, sorun Saray iktidarında. 

Türk Lirasının değer kaybıyla beraber, Milli varlıklarımızda  değer kaybına uğradı. Halkımızın tasarrufları, onlarca yılın emeği ve birikimi eridi pul oldu. 
Şimdi bu ülkenin en değerli limanlarını, en stratejik tesislerini, Körfez şeyhlerinin üstüne yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İşte esas mandacılık budur, esas utanmazlık budur. 

Hatırlarsınız, Damat bakan halkın 128 milyar dolarını kamu bankaları eliyle çaktırmadan satarken, “Dolar 10 lira olacak ya… 15 lira olacak ya… Çok beklersiniz” diye dalga geçiyordu. Ama ne yazık ki çok beklenmedi. Dolar kısa sürede 10 lira da oldu. 15 lira da oldu. Bugün 17 liraya dayandı. Ama olan bu arada da, Milletin 128 milyar dolarına oldu.

Asgari ücret 4253 TL oldu. 2021’in başında 2825 TL olan asgari ücret 385 dolar ediyordu. Paramızın değer kaybıyla sene sonunda 175 dolara indi. 
Yeni asgari ücretle bakıldığında, şu an 240 dolar ediyor. Yani, 2021 başındaki asgari ücretin 131 dolar altında. Yandaşlara dolarla, euroyla ihaleleri dağıtan Akp Saray iktidarı, konu emekçinin aylığına gelince, “Bizim paramız bellidir, o da Türk Lirasıdır” diyor.

2021 yılı başında 2825 TL olan asgari ücretli tam 20 çuval un alabiliyordu. Şimdi yeni asgari ücretle yani 4253 TL ile ancak 11 çuval alabilecek. O da bugünkü fiyatlar için geçerli. Yeni yıla girene kadar neyin ne kadar olacağı belli değil. 

Akaryakıta % 75 zam yapıldı, daha da yapılıyor. Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat panolarını bile okuyamaz durumdayız. Çünkü panolar tek haneye göre yapılmış. Panoda 0.45 yazıyorsa başına 10 ekleyeceksiniz, 10.45 TL olduğunu anlayacağız. Eğer 1.60 yazıyorsa, 10 ekleyeceğiz ve 11.60 TL diyeceğiz. 

EMEKLİMİZ ZOR DURUMDA 
Emeklilerimiz çok zor durumda. Net asgari ücretin 4 bin 253 lira olduğu yerde, emekli aylıkları 1500 TL ile 3500 TL arasında geziniyor. Madem işveren işçisine 4 bin 253 lira verecek, Devlet de ülkesine ortalama 30-35 yıl hizmet etmiş emeklisini kimseye muhtaç etmemeli, en düşük emekli aylığını 4 bin 253 liraya yükseltmelidir. 

İktidar, asgari ücretin Dolarla mukayese edilmesini eleştiriyor. “Bu çalışan ve işverenin istismarıdır” diyor. Biz asıl istismarın ne olduğunu söyleyelim. Sarayın yandaş müteahhitlerine, Garanti ödemelerini Dolarla yapmasıdır asıl istismar. 
“Bizim paramız bellidir, O da Türk Lirasıdır” diyen Erdoğan'ın, yandaşlarına dağıttığı ihalelerle, Dolarla, Euroyla verdiği garantileri, neden hala Türk Lirası'na çevirememesidir asıl istismar. 

Erdoğan, Dün asgari ücret toplantısında, “Hep birlikte fedakârlık yapmaktan” bahsediyor. Hiç kimse kusura bakmasın. Eğer bir fedakârlık yapılacaksa, işçimiz, emekçimiz, emeklimiz, namuslu iş insanlarımız değil, milyarlarca doları götüren beşli çeteniz, halkın paralarını alıp kaçan müteahhitleriniz yapsın. 

AFYON’DA NELER OLUYOR? 
Ülkemizde yaşananların benzerleri, kopyası tabii ki Afyon’da da yaşanıyor. 
Karakış geldi. Her şey ateş pahası. Zorunlu ihtiyaçlarınızı almak için bakkala, manava gittiğinizde, 200-300 TL harcamayla çıkamıyorsunuz. Vatandaşın evinde yakacak odunu-kömürü yok. Kömürün tonu oldu 4 bin lira. 12 kg lık mutfak tüpü 230 lira. 
Millet market alışverişi yapmaktan korkuyor, yarınından ümitsiz. 
Afyon Belediye Başkanı, Karayolları Kavşağındaki alt geçit açılışında kalkıyor, buranın adının Şükrü Çelikalay olmasını, Atatürk düşmanı olarak bildiğimiz, keşke “Yunan galip gelseydi” diyen Kadir Mısıroğlu’nun kitabından etkilenerek koyduğunu söylüyor.
  
Vadettiği vizyon projelerin hiç birini gerçekleştiremeyen belediye başkanı çıkıyor, “Afyon’u gerçekten uçuracak planım var” diyerek hamaset yapmaya devam ediyor. 

Bununla da yetinmiyor; 
Bundan 15 sene önce Şuhut’un Kayabelen Köyünde petrol kuyuları açıldığını ve petrol bulunduğunu, ancak Lozan Antlaşması gereği çıkarılamadığını ve bu kuyuların 25 ton betonla kapatıldığını söylüyor. 
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tapusu anlamına gelen Lozan Anlaşmasının ne anlama geldiğini bilmeyen, kabullenemeyen bu anlayış, aklı sıra iktidarları dönemindeki basiretsizliklerini, Saray iktidarının ABD-Rusya bağımlılığını böylesi akılalmaz yalanlarla örtbas etmeye çalışıyorlar. 
Sürekli müjdelerle doğalgaz bulduk deyip, bir türlü çıkarmayan kim? Neden çıkartamıyorlar? Engel mi var? 
Peki ülkemizin Güneydoğu bölgesinde yıllardır çıkartılan petrolü yok mu sayıyorsunuz? 
Gelin eğri oturup doğru konuşalım. 
Siz daha belediye ve Yüntaş’la ilgili Sayıştay raporlarının açıklamasını yapamıyorsunuz. Onların cevaplarını verin hele. Bekliyoruz. 
Biri çıkıyor uçuyoruz diyor, biri deli gömleğini çıkartacağız diyor, biri Zafer havalimanını bakanlarla görüşüyoruz, halledeceğiz diyor. Bir diğeri ekonomideki çöküşün sebebi muhalefet ve şer güçleri diyor. İşleri güçleri yalan-dolan. 
Yalan bedava! 

Bu Saray iktidarının bu kötü gidişata, yarattığı bu ekonomik buhrana dur diyecek, çare bulacak yolu da, dermanı da kalmamıştır. Tek çare vardır; o da bu iktidardan kurtulmaktır. Bunun yolu da erken seçimdir. 

Halkımız karamsar olmasın. Kadınların, gençlerin, işçinin-işsizin-emekçinin, emeklinin, iş insanlarının, köylünün, çiftçinin, esnafın, öğrencinin sorunlarına çare olacak, halkın partisini CHP millet ittifakıyla birlikte iktidara getireceğiz. 
Sevgi ve saygılarımla
Yalçın Görgöz 
CHP İl Başkanı