CHP’li Yalçın Görgöz’ün açıklamaları şöyle: 

AKDEĞİRMEN BARAJI KONUSU

Bildiğiniz üzere Afyonkarahisar il merkezinin içme suyu, 2009 yılından itibaren Akdeğirmen Barajından sağlanıyor.Akdeğirmen Barajının yapılması konusu, 1993 yılında DYP-SHP koalisyon hükümeti döneminde de gündeme gelmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Onur Kumbaracıbaşı döneminde, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) ve DSİ mühendislerinin olur vermemesi nedeniyle yapımından vazgeçildi.ANAP iktidarları döneminde 1998 yılında yapımına başlandı, tekrar bırakıldı. Daha sonra da AKP iktidarı döneminde yine gündeme geldi. Yine DPT ve DSİ yetkilileri “Akdeğirmen zemininin uygun olmadığı gerekçesiyle, buraya baraj yapılamaz” kararı verdiler. Ancak AKP iktidarı bu kararları dinlemedi ve konuyu tamamen siyasileştirerek yapılmasına karar verildi. Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu o dönem DSİ Genel Müdürü idi.

ZEMİN SUYU TUTMUYORDU

Akdeğirmen Barajı yapılırken dahi harcanan demir, çimento, hafriyat vs malzemelerin aşırı harcanma zorunluluğundan dolayı maliyetinin kat kat üzerinde mal olacağı görülmüştü. Çünkü zemin, o anda oluşan suyu dahi tutmuyordu. Tutabilmesi için enjeksiyon basılması gerekiyordu. O da yapıldı. Böylece maliyetler daha da katlandı. (Enjeksiyon: bertonit ve çimento karışımı toprak içerisindeki yarıklara basılarak kaçaklar engellenmeye çalışıldı) 

SANİYEDE 300 LİTRE SU KAÇAĞI VAR

Baraj 2008 yılı sonunda bitirildi ve il merkezine su verilmeye başlandı.

Ancak zemindeki kaçakların önüne bir türlü geçilemiyordu. Çünkü kaçak öyle yenilir yutulur gibi değildi. Şu anda dahi saniyede 250-300 litre civarında su kaçağı olduğu tahmin ediliyor.

Böylesi yoğun su kaçağının önlenemiyordu. Haliyle baraj su tutmuyor, kentin su ihtiyacı da karşılanamaz duruma geliyordu.

1000 GÜNDE 1000 GÖLET

Diğer taraftan 1000 günde 1000 gölet sloganıyla adı neredeyse barajlar kralına çıkan sayın bakan Eroğlu’nun yaptığı göletler sayesinde, derelerin baraja akışının önü kesiliyor, haliyle barajın dolmasının da önüne geçiliyordu. O bölgede çok sayıda gölet yapıldı. O göletlerin de bir kısmı gövdeden veya zeminden kaçırıyor.

12 KUYU AÇILDI 

Akdeğirmen Barajının kaçakları giderilemeyince, Balmahmut Köyü civarına 12 adet derin su kuyusu açıldı. Bu kuyulardan motopomplarla çekilen su, arıtma tesislerine basılıyor. Arıtma tesislerinden de şebekeye veriliyor. Akdeğirmen Barajı böylece baraj olma vasfını yitirmiştir.

Peki DPT’nin ve DSİ’nin yapılamaz dediği bir yere, sırf siyasi amaç uğruna devletin milletin trilyonlarını harcamak hangi akla hangi vicdana sığar soruyorum.

AKARÇAY HAVZASI’NA VERİLEN ZARARI İLERDE AÇIKLAYACAĞIM

Afyonkarahisar ve çevresi AKARÇAY HAVZASINDA bulunmaktadır. Akarçay havzası, Sinanpaşa ve İhsaniye’den tutun, Çay, Çobanlar, Sultandağı, Bolvadin, Emirdağ ilçelerimizi, Eber ve Akşehir göllerini de kapsayan bir havzadır.Sizlere önümüzdeki günlerde, yapılan göletlerin barajlara, göllere ve çevreye verdiği zararları anlatacağım. Anlatayım ki, barajlar kralı eski bakan Sayın Veysel Eroğlu neler yapmış görelim.