CHP’li Yalçın Görgöz’ün açıklamaları şöyle:

YENİ KURULANDAN ÇOK DAHA FAZLASI KAPATTI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) her ay açıkladığı “Açılan-Kapanan Şirket İstatistiklerinin Mayıs 2022 rakamlarına baktığımızda ülkemizde büyük bir iflas fırtınasının yaşandığını görüyoruz. Son bir yılda yeni kurulan şirketlerin iki buçuk katı düzeyinde şirket kapısına kilit vuruldu.

AKIL VE BİLİMLE YÖNETİM ÇAĞRISI

TÜSİAD geçen hafta iktidara seslenerek, ekonomiyi akıl ve bilimle yönetin, liyakatli teknisyenlerden destek alın çağrısı yapmıştı. Bu çağrıya öfkelenen CB, TÜSİAD’ı hadsizlikle itham etmişti. Ancak TOBB’un açıkladığı rakamlar bu çağrıların haklılığını ve doğruluğunu teyit etmiş oldu.

KAPANAN ŞİRKETLERDE ARTIŞ YÜZDE 74

Bu yılın ocak-mayıs döneminde beş ayda yeni kurulan şirket sayısındaki artış geçen yılın ilk beş aylık dönemine kıyasla yüzde 16,7 olurken, aynı dönemde kapanan şirketlerdeki artış yüzde 74 oldu. Ocak-mayıs arasında yeni açılan şirketlerin yaklaşık 4,5 katı düzeyinde şirket ve işletme kapanmış.Bu iflas ve kilit vurma fırtınasının yansımasını, önümüzdeki aylarda daralan ekonomide, artan yeni işsizler ve daha ağır bir yoksulluk tablosuyla karşılaşınca göreceğiz.

ÖDEME ZİNCİRİ KİLİTLENİYOR

Mayıs’ta kapanan şirketlerin ve kooperatiflerin 708’inin toptan ve perakende ticaret sektöründe olması icra-iflas dosyaları, e-hacizlerle tıkanan ekonominin, kilitlenen ödeme zincirinin işletmeleri içine sürüklediği yıkımı göstermektedir. Bir ayda kapanan şirketlerin 278’inin inşaat, 264’ünün imalat sektöründe olması, emek yoğun çalışan bu sektörlerden kaynaklı işsizliğin artacağını ortaya koymaktadır.

İFLASIN HABERCİSİ

Mayıs ayında yeni kurulan yabancı ortaklı şirketlerde Türk girişimcilerin ardından Rusların ve İranlıların ikinci ve üçüncü sıraya yükselişi dikkat çekicidir. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Rusya’dan ülkemize yönelik sermaye akışının, konut alımları yanında ticari hayata da yansıdığı bu verilerle somutlaşmaktadır. Hızla yükselen iflaslar ve kapanma furyası, aynı zamanda iktidarın ve ekonomi yönetiminin iflasının habercisidir!