CHP’li Görgöz’ün açıklamaları şöyle: 

20 YILDIR İTHALAT TERCİH EDİLİYOR

Akp iktidarı 20 yıl boyunca, tarımda üretim yerine ithalatı tercih etmiş, ülke tarımını adeta bitirme noktasına getirmiştir. Yasa gereği milli gelirin yüzde 1’i tarım ve hayvancılığın desteklenmesine, üretimin teşvik edilmesine ayrılmalıdır. Bu sağlanmadığı gibi, gerekli ek destekler de verilmemiş, gelen fahiş zamlarla girdiler artmış, arazilerin üçte birinden fazlası ekilip-biçilemez hale gelmiştir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üretici sayısı her yıl gerilemeye devam etmiştir. 

SUDAN VE AFRİKA’DAN TOPRAK KİRALADILAR

Kendi üreticisine gereken teşvik ve destekleri sağlamayan Akp iktidarı, Sudan ve diğer Afrika ülkelerinde 99 yıllığına milyonlarca Dolara araziler kiralamış, çiftlikler kurmuştur. Buralarda üretilen ürünler için Türkiye’ye gümrüksüz ithal avantajı sağlanmıştır.

KITLIK TEHLİKESİ VAR

Ülkemiz, iktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle kıtlık tehlikesiyle karşı karşıyadır. Üretimsizliğin de etkisiyle gıda fiyatları aşırı yükselmiştir. Bu kötü gidişatın çözüm yolu bellidir. Üreticimiz desteklenmeli, atıl tarım arazileri değerlenmeli, üretim arttırılmalıdır. 

GİRİŞİM DOĞRU ANCAK 169 MİLYON LİRALIK HİBE YETMEZ

Geçen hafta yayınlanan CB kararıyla ekilmeyen, boş bırakılan tarım arazilerinin kullanılması, ekim-dikim yapılarak üretime açılması için yüzde 75’e kadar hibe desteği sağlanması kararı alındı. Boş tarım arazilerinde üretime dönük girişimlere verilecek yüzde 75 hibenin finansmanı 2022 Yatırım Programı’nın Bitkisel Üretimi Geliştirme kalemine ayrılan 169 milyon 15 bin liralık ödenekten karşılanacak. Bu girişim doğru bir girişimdir. Ancak 169 milyon lira hibe desteği çok yetersizdir. Muhtemelen pek çok üreticimiz, üretmek istediği halde bu destekten yararlanamayacaktır. Diğer taraftan bakarsak bu karar çok gecikmiş bir karardır. Çünkü üretimin geliştirilmesi için hibeyle desteklenmesi öngörülen ürünlerin önemli bir bölümünün, ülke genelindeki ekim süreci tamamlanmış durumdadır.Birçok üründe ekim-dikim dönemi geçti. Bu sürede üreticilerimiz tohum alamadı, tarlasına gübre atamadı. Mazota parası yetmediği için arazisini süremedi.

NADASA BIRAKILAN ARAZİLER ÜRETİME KAZANDIRILACAK

Karar kapsamında, toplam 5 ayrı proje çeşidi altında hibe desteği sağlanacak. Buna göre hibe desteği kapsamında boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan araziler tarımsal üretime kazandırılacak. Buralarda iklim değişiklikleri dikkate alınarak, hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkilerin üretimi yanında katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimi de artırılacak. Hasat sonrası kayıpları azaltmak, üretim sonrası kurutma ve işlemeyi gerçekleştirmek üzere tesisler kurulacak. Yayınlanan bir başka CB kararıyla 4 ilin 7 ilçesinde yağlık ayçiçeği ve zeytin/zeytinyağı üretimi teşvik edilip desteklenecek ürünler listesine dahil edildi. Aydın’ın Efeler, Köşk, Sultanhisar ve Yenipazar, Karabük’ün Eskipazar, Kütahya’nın Domaniç ve Sivas’ın Hafik ilçelerinde yağlık ayçiçeği ekimi ve zeytin üretimi desteklenecek. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf ürünlerine bir defaya mahsus olmak üzere dekar başına 50 TL ek girdi desteği sağlanacak.

ZAMANINDA YAPILSAYDI…

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, her zaman ortak aklın, bilimsel çözümlerin ve ülke gerçeklerinin yanında olduk. Halkımızın refahından, mutluluğundan yana çözümler ürettik, önerdik. Şimdi CB kararlarıyla bizim çözüm önerilerimiz uygulamaya konuluyor. Bu önerilerimiz zamanında yapılsaydı, bugün karşılaşılan bu güçlüklerin, sorunların pek çoğu olmayacaktı. Geçte olsa doğru bir adım atılmıştır.